IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари последваха песимизма на Wall Street

Данните за инфлацията в САЩ тревожат инвеститорите, a новините за дефолта на Evergrande и Kaisa повлякоха индексите надолу

11:54 | 10.12.21 г.
<p>
	В момента инвеститорите разсъждават върху цената, която ще трябва да се плати, за да се ограничи ефекта от разпространението на омикрон варианта на коронавируса.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

В момента инвеститорите разсъждават върху цената, която ще трябва да се плати, за да се ограничи ефекта от разпространението на омикрон варианта на коронавируса. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Индексите на азиатските пазари последваха песимизма на Wall Street и се търгуваха на по-ниски равнища в петък, докато инвеститорите преосмислят икономическата заплаха от нови ограничения и ефективността на ваксините, съобщи Bloomberg.

Капиталовите пазари в Азия се движеха на по-ниски нива, а европейските фючърси поевтиняват. Търговията на американските борси бе вяла в четвъртък след тридневния възход на основните индекси.

Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 287,7 пункта, или 1%, до 28 437,77 пункта. Южнокорейският измерител Kospi отбеляза спад от 19,34 пункта, или 0,64%, достигайки 3010,23 пункта, a показателят Kosdaq изтри 11,30 пункта от стойността си, или 1,10%, до 1011,57 пункта.

Индексите на континентален Китай също се търгуваха на червено. Показателят Shenzhen component отбеляза спад от 36,32 пункта, или 0,24%, до 15 111,56 пункта. Индексът Shanghai composite изтри 0,18% от стойността си, достигайки 3666,35 пункта. На хонгконгската борса индексът Hang Seng спадна с над 1%.

В Австралия показателят ASX 200 завърши с понижение от 0,42% до 7353,51 пункта.

В момента вниманието на инвеститорите е съсредоточено върху китайските пазари, след като компаниите Evergrande Group и Kaisa Group Holdings Ltd. официално дефолтираха. Заради това акциите на Evergrande поевтиняха с около 2%. Търговията с ценните книжа на Kaisa, които също са листнати на хонгконгската борса, продължи да бъде неактивна.

Китайската централна банка предприе допълнителни стъпки, за да ограничи силата на юана, като определи най-ниската референта лихва, според събирани данни на Bloomberg от 2018 г насам. Това обаче не попречи на поскъпването на националната валута на страната.

В момента инвеститорите обмислят цената, която ще трябва да се плати, за да се ограничи ефекта от разпространението на омикрон варианта на коронавируса. Това се случва на фона на растящи опасения около влиянието на щама върху икономическото възстановяване. Проучване показа, че омикрон се разпространява 4,2 пъти по-лесно спрямо делта варианта в своя ранен стадий.

„Като цяло проблемът, от здравна гледна точка, е, че дори ако омикрон не се окаже толкова сериозен – каквито са и първоначалните индикации към момента – един ръст в преносимостта на вируса може да промени това“,  каза екип от стратези в Deutsche Bank, сред които и Джим Рейд. Това би могло да означава, че повече хора ще са в болницата „дори ако по-малък дял от тях са сериозно засегнати“.

Междувременно глобалният подем на капиталовите пазари е изправен пред още проблеми на фона на две събития - данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в петък, и събранието на Фед следващата седмица, което може да даде яснота за темпа на намаляване на покупките на облигации и за вдигането на основната лихва.

„Различни членове на Федералната комисия по отворените пазари, включително председателят Джером Пауъл, намекнаха за смяна към по-затегната политика, предизвикана от нарастващия дискомфорт и забързващата се инфлация на фона на силен растеж и продължаващо подобрение на условията на пазара на труда“, пишат в своя бележка икономисти и стратези в  Morgan Stanley, включително Елън Зентър. „Ревизираме прогнозата си за Фед и сега очакваме увеличението на лихвите да стане през септември 2022 г. – две тримесечия по-рано спрямо предишната ни прогноза“, пишат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още