IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Evergrande и Kaisa са пред дефолт

Това събитие по всяка вероятност бележи началото на края на разрастващата се империя за недвижими имоти

12:51 | 09.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайските имотни компании Evergrande и Kaisa са на ръба на дефолта. В четвъртък сутринта рейтинговата агенция Fitch определи рейтинга на двете компании на Restricted Default. Този рейтинг е само с една степен по-висок от този, с който се обозначава дефолта (Default).

Това събитие по всяка вероятност бележи началото на края на разрастващата се империя за недвижими имоти, създадена преди 25 години от основателя Хуи Ка Ян, и поставя началото на продължителна битка за това кой ще получи парите от онова, което остане. То също така представлява предизвикателство за усилията на китайското правителство да предотврати дълговата криза в сектора на недвижимите имоти да предизвика по-широко разпространение. Властите отбелязаха някои успехи, а пазарите приеха с лекота последните неплатени задължения след обявеното от централната банка в понеделник намаляване на процента на резервите, предава Bloomberg.

"Ограничен дефолт" означава, че дадена компания не е изпълнила един или повече от своите финансови ангажименти, въпреки че продължава да изпълнява други свои финансови задължения.

Evergrande, чиито задължения бяха оценени на 300 млрд. долара през юни, все още не е потвърдила, че не е изплатила задълженията си, но отбеляза през миналата седмица, че не може да гарантира, че ще може да извършва плащания към притежателите на облигации.

Evergrande дължи лихвено плащане. То трябваше да се изпати за първи път през ноември, но гигантът в сектора на недвижимите имоти не успя да спази и гратисния период до 6 декември. 

Kaisa също има падежирани облигации на стойност 400 млн. долара – също неуредени. Хонконгската фондова борса вече спря търговията с акции на Kaisa в сряда след първоначалните данни за неизпълнение на задълженията.

Пълноценният фалит на дружествата може да има далечни последици за целия китайски сектор на недвижимите имоти. По свои собствени данни Evergrande има чуждестранни облигации в обращение на стойност 19 млрд. долара, а Kaisa – за 12 млрд. долара.

Инвеститорите се опасяват от ефекта на доминото, който може да засегне и други китайски предприемачи в областта на недвижимите имоти. Според експерти пазарът на недвижими имоти допринася за около една четвърт до една трета от брутния вътрешен продукт на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Па-ля-чо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Империя? Хахаха. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още