IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за война в Украйна продължат да се трупат на Wall Street*

Инвеститорите са в очакване на сигнал от Фед за това колко бързо ще бъде затегната паричната политика на САЩ

17:41 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси отбелязват спадове в началото на седмицата, докато опасенията за война в Украйна продължават да се трупат, съобщи CNBC. Инвеститорите се оглеждат и за знаци какви ще са следващите ходове на Федералния резерв в отговор на ускорилата се инфлация.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,8%, или 276,76 пункта, до 34 461,3 пункта, като акциите на Cisco и Chevron поевтиняват със съответно 1,09% и 1,36%.

Широкият барометър S&P 500 също отбелязва спад от 0,34%, или 14,49 пункта, до 4403,04 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 0,23%, или 31,83 пункта, към стойността си, достигайки 13 822,99 пункта.

В интервю за CNBC управителят на Фед в Сейнт Луис Джейм Булард за пореден път заяви, че централната банка трябва да се бори с инфлацията по-агресивно.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в САЩ е достигнала 40-годишен връх на ниво от 7,5% през януари.

В момента пазарите предвиждат увеличение на лихвата в размер на 50 базисни пункта, или 0,5 процентни пункта, на следващото заседание на банката. То ще се състои през март.

Икономистите от Goldman Sachs също завишиха прогнозите си до седем лихвени повишения на Фед през тази година, а доходността по 10-годишния бенчмарк ще достигне 2,25%. В понеделник доходността по 10-годишните щатски облигации е над 2%.

Инвеститорите следят зорко и ситуацията в Украйна поради опасения от руска инвазия, която би довела до война. През уикенда американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор, но преговорите завършиха без успех и съответно се провалиха в това да облекчат насъбралото се напрежение.

"Истинските опасения са, че Китай подкрепя Русия и че взаимоотношенията между Китай и САЩ продължават да се влошават“, каза главният инвестиционен директор в Upholdings Робърт Кантуел. "Как [събитието] ще промени взаимоотношенията на САЩ с други големи икономики – това е, което е наистина страшно, и би повлияло на икономическите резултати“, допълни експертът.

Миналия петък американските акции се сринаха, докато нарасналото напрежение между Украйна и Русия доведе до силен ръст на цената на петрола и накара инвеститорите да се откажат от рискови активи като акциите. Така водещите индекси приключиха седмицата с понижения. Показателите Dow и S&P 500 отбелязаха спадове в размер на съответно 1% и 1,8%, докато технологичният барометър Nasdaq Composite изтри над 2% от стойността си.

Сезонът на отчетите в САЩ продължава, като предстои да бъдат публикувани резултатите на Nvidia, Walmart, Shopify, AMC и други.

* Към 17:11 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още