IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл зае позиция на изчакване, но докога?

Неяснотата около евентуално агресивното затягане на политиката от Фед увеличава несигурността сред инвеститорите и икономистите

16:23 | 14.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преди малко повече от две седмици гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл увери финансовите пазари и американското общество, че Фед ще бъде „скромен и пъргав“ в борбата си с инфлацията. Управителят на банката обаче вече е изправен пред засилващите се съмнения дали се адаптира достатъчно бързо и дали ефективно предава посланието на Фед относно реакцията на банката към устойчиво покачващите се цени, пише Джеймс Полити от Financial Times.

Инвеститорите започнаха да залагат на по-ранно и агресивно покачване на лихвите от сигнализираното от Фед, след като данните от миналата седмица показаха рекордно равнище на инфлацията в САЩ.

Някои трейдъри и икономисти дори започнаха да спекулират, че централната банка може да бъде принудена да действа извънредно, за да увеличи лихвата преди заседанието си в средата на март.

Има малка вероятност Фед да предприеме такъв ход, който обикновено се прави при екстремни обстоятелства. Само дискусията за тази възможност между хората, които следят ходовете на банката, и пазарните участници подчертават под какъв натиск е поставен Пауъл.

„Смятам, че Пауъл трябва отново да поеме контрола над паричната политика и да поясни каква е неговата позиция за затягането ѝ“, каза главният икономист в EY-Parthenon Грегъри Дако. „Задачата на Фед стана по-трудна, а не по-лесна с наближаването на повишението“, написа в бележка към клиенти главният икономист за САЩ в Morgan Stanley Елън Зентър.

След последното заседание на Комисията по отворените пазари Пауъл заяви, че финансовата институция ще разчита на постъпващите данни, за да прецени с какъв темп да е затягането на паричната политика. Централният банкер вече премина към по-ястребова позиция*, като посочи, че би обмислил и по-бързо затягане.

Това би могло да означава лихвени повишения в размер на 50 базисни пункта вместо 25 пазисни пункта в първата част на годината. Но докато някои ястребови представители на Фед, като управителят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, са склонни към по-големи и ранни движения, то все още няма видим консенсус сред банкерите относно паричната политика.

Ръководителят на банката в Сан Франциско Мери Дели изрази по-предпазлива позиция в интервю за CBS в неделя. „Най-важното е да сме умерени в темпа и нещо важно - да разчитаме на данните“, каза Дели.

Най-скорошните данни подсилиха възможността за по-агресивно затягане, но вероятно само в допустимите граници. Икономическата картина и вероятността за по-рязко затягане може да станат по-видими преди двудневното заседание, започващо на 15 март. Дотогава ще бъдат публикувани още данни за пазара на труда и за инфлацията в страната.

Междувременно на международно ниво централните банкери ще проучват ефекта от възможен военен конфлит в Украйна, ако Русия реши да навлезе в страната.

В основата на изчисленията на Пауъл и на другите представители на Фед ще е най-добрият път за елиминиране на инфлацията по начин, който няма да застраши икономическото възстановяване. Според някои икономисти и анализатори централната банка все още играе на гоненица с инфлацията и трябва да я забави бързо, за да предоврати по-драматична намеса в бъдеще.

„Веднъж вкоренена на високо ниво, става трудно, ако не и невъзможно, инфлацията да се върне на целевото равнище, без да се повишат лихвите над неутралното ниво и без да се създадат условия за рецесия“, смята главният икономист в SGH Macro Advisors и професор в Университета в Орегон Тим Дюй.

Според други икономисти обаче ако Фед затегне политиката твърде рано, то банката рискува нанасянето на ненужни щети върху икономиката, основно защото фискалната подкрепа намаля и очакванията са инфлацията да се забави през годината.

„Много е трудно да се забави икономиката, без да се натиснат спирачките твърде силно и без да се прекали с действията. Трудно е [да се постигне това] и без да се рискува забавяне, което не е било желано“, каза още Дако от EY-Parthenon.

Един от най-големите източници на несигурност е фактът, че Пауъл и другите топ представители на банката не са имали изказване след последното ѝ заседание, нито пък има планове това да се промени тази седмица.

В понеденик ще говори Булард, а в петък гуверньорът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс. Пауъл все още очаква потвърждението на Сената за втория си мандат като управител на Фед и на практика ръководи институцията на „временна“ база.

Изглежда, че засега решението на Пауъл да остави инвеститорите в неведение относно позицията си за затягането на Фед направи и двете страни на дебата нещастни.

Икономистите, които подкрепят силна намеса, смятат, че централният банкер е твърде неясен в позицията си и дори колеблив по отношение на ангажимента си за ограничаване покачването на цените. Според тези, които се опасяват от преувеличена реакция на Фед, мълчанието на топ банкерите предполага съсгласие с предположенията на пазара за агресивни ходове.

Но за Пауъл и много от представителите на Фед изглежда, че изчакването, преди вземането на крайно решение, е предпочитана позиция. "Виждам рискове и от двете страни. Ако действаме твърде агресивно, бихме могли да допринесем към американската несигурност. Ако действаме твърде бавно, ще имаме приспособяване, което ще дойде в повече за икономиката", каза още гуверньорът на Фед в Сан Франциско Мери Дели.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
САЩ прилагат вреден за националното стопанство на САЩ основен метод за емисии на долари. Местната проява на разпространената в света държавна парична грешка поразява националното стопанство. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация и други щети. Поразени са бедни и богати. The Federal Reserve System няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. Всички са жертви на държавната неправилност при емисии на пари. Ако се прилагаше полезен за националното стопанство на САЩ основен метод за емисии на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. В съответната държава, въвеждането на полезен за националното стопанство основен метод за емисии на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 2 години
От март лихвите на ФЕД ще тръгнат нагоре, с 0,25% и още толкова на всяка следваща среща за определяне на лихвите три или четири пъти подред. по мое скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още