IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Европейската дългова криза е катастрофа на забавен каданс

След Гърция и Ирландия кризата ще се пренесе в Португалия, после в Испания, Белгия и Италия, прогнозира изпълнителният директор на Pimco

11:23 | 01.12.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Европейската дългова криза е катастрофа на забавен каданс

Още европейски страни ще се нуждаят от международна финансова помощ, докато институциите и правителствата не се справят с фундаменталните причини, довели до финансовите проблеми, смята Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pimco, цитиран от CNBC.

Според Ел-Ериан проблемите с дефицитите и правителствените дългове ще изправят Европа пред „катастрофа на забавен каданс, при която след Гърция и Ирландия кризата ще се пренесе в Португалия, после в Испания, в Белгия и накрая в Италия“.

„Европейците не са спазили първото правило при управление на кризи - с действията си да изпреварите кризата, като действате първи, а не само да реагирате на случващото се“, казва Ел-Ериан. Докато европейските политици и институции продължават да се държат по този начин, ние ще наблюдаваме катастрофата в Европа на забавен каданс. Накрая ще се събудим и Европа ще бъде съвсем различно място“.

Въпреки че всяка страна има специфични проблеми – в някои случаи проблемите на банките с лошите кредити са причината за „замърсяването“ на правителствените баланси, в други проблемът произтича от политиката на самите правителства, по същество коренът на кризата е един и същ.

Предоставянето на почти 1 трлн. долара от Международния валутен фонд помогна за решаването на проблема с ликвидността в Ирландия. Ние се опасяваме обаче, казва Ел Ериан, за решаването на проблемите по балансите, както и за реалната платежоспособност на редица институции.

„Освен ако не видим нещо повече от подкрепа на ликвидността, освен ако не видим нещо, което ще се справи с проблемите в правителствените баланси, очаквайте разпространението на кризата да продължи“, казва той.

Проблемите в Европа засегнаха световните пазари и на практика изличиха ефекта от усилията на Федералния резерв за вливане на ликвидност чрез купуване на щатски ДЦК.

Вместо след вливането на ликвидност от страна на Фед за 600 млрд. долара щатската валута да отслабне, както се очакваше, доларът се повиши спрямо еврото. Това от своя страна оказа натиск върху щатските индекси, които във вторник стартираха сесията с понижение.

Ел-Ериан заяви още, че инвеститорите трябва да търсят повече възможности за придобиване на неевропейски дълг, който се предлага в значителни количества в резултат на европейската криза. Той препоръча облигации на развиващи се страни с големи валутни резерви, както и висококачествени корпоративни облигации и някои валути.

Въпреки че спасителният пакет на МВФ вероятно е предотвратил фалит в Ирландия през следващите три години, далеч не толкова сигурно е, че временното решение ще помогне за дългосрочните проблеми.

„Проблемът е, че ако кажете на кредиторите, че нещо ще се случи през 2013 г., те ще се опитат да го избегнат. Именно това наблюдаваме днес“, казва Ел Ериан. „Виждаме инвеститорите да напускат европейските облигационни пазари, защото се страхуват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
И какво като се прави в Китай??? Къде се продава , къде се потреблява ???Колко още китайцете ще работят без пари...а колко още САЩ ще им позволява да печелят ... Не съм специалист в икономиката но е абсурдно никой в ЕС да не се опитва да разреши все по изистрящите се проблеми с дълговете на определи страни ...Чакат се да стане ЗЛЕЕЕ за да се опитваме да го спасяват!!! Трябва да се действа предварително...и да се направи нещо преди да е станало още по зле...! ЕК и ЕС доказват всеки ден колко са неадекватни и тромави при решаването на кризисни ситуации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 9
rosybabe
преди 13 години
Пожеланията са хубаво нещо но реалността е друга. Говориш за изтичане на капитали към Китай, Индия и Бразилия. Защо тези пазари се развиват? Защото там се поизвежда стока която е с пъти по-евтина от европейската, а за тази стока има голям пазар. По-евтина работна ръка и огромни възможности за производство и пазар който търси тази стока. Естесвено е инвеститорите да си харчат парите там защото ще имат бързи и добри печалби. Бог създаде човека, а всичко останало се прави в КИТАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
...по-добре помисли за варианта на Огибоги, може би е единствения начин да оцелеем а не да се подготвяме за давенето, защото всички сме в един Титаник и не можем да си позволим по-вече егоизъм...той, егоизмът (със или без буркани) със сигурност ще ни затрие, независимо ден по-рано или по-късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 10
rosybabe
преди 13 години
И Титаник нямало начин да потъне и за това сложили спасителни лодки само за красота пък той взел че потънал. Май е по-добре човек да помисли преди да се е оказало че за него няма спасителна лодка. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Европа трябва да работи, да инвестира в самата себе си както го е правила след 2-та с.в. и да спестява. Не трябва да изтичат капитали и инвестиции към Китай, Индия и Бразилия...както правят САЩ и затова икономиката и започна да умира през 1972 г.,а сега вече я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Lucifer
преди 13 години
...и на тебе като ти е вече светнало, каво правиш ???....бурканираш капиталите си и се стягаш се за другия свят че тоя не ти харесва ли ???... моля ви се погледнете сериозно на реалноста а не като неандерталци...не може при всеки проблем да се вещае пълен апокалипсис...това просто е несериозно...или най-вече МАНИПУЛАТИВНО ???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
graki
преди 13 години
Скоро пил ли си си хапчетата, другарю? Айде марш в аптеката и като се върнеш се нагълтай здраво, вервай ми ще ти помогне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
all_trader
преди 13 години
човекът е прав ,. какво се заяждаш ? ще ви светне след някоя друга година накъде отива светът ама ше бъде късно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
...и колко трябва да ти е гляма мазата че да складираш всичко в букан-банк краставички, чушки, бобец или ще преминем тогава всички на бартер- на ти паничка леща дай ми паничка бобец?????....ей ама ти си бил мн. прозорлив инвеститор и на коя борса ще търгуваш може би на женския пазар...сладур...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
rosybabe
преди 13 години
Преди две години всички политици и банкери ни убеждаваха че няма криза, че няма никакъв проблем и че всичко ще се оправи до 2-3 месеца. Както всички виждат кризата се задълбочава все повече. Лошите кредити се прехвърлят от банковата система чрез изкупуване към държавите, които и без това харчата повече от колкото е БВП. Получава се една спирала от която измъкване няма. Какво се прави? Една по една държавите се оказва че нямат възможност да обслужват външниете си дългове и като награда им дават още пари които никога няма да могат да върнат. Ефекта на доминото вече е задействан и спиране няма. Краха на финасовата система е неизбежен. Няма смисъл да спестявате парички защото до 2г парте ще стават само за печката както беше през 90-те. Инвестирайте в храна, вода и стоки от първа необходимост че страшно ще бъде. Златото не става за ядене не забравяйте това!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още