IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Ефектът на доминото ще е страшен, но наистина кошмарен ще стане тогава, когато Испания тръгне към пропастта, смята икономистът

16:24 | 19.11.10 г. 34
Автор - снимка
Създател
Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Американският икономист Нуриел Рубини начерта доста негативен сценарий за бъдещето на Европа. Неговото мнение е, че проблемите не могат да бъдат разрешени лесно, тъй като парите на Международния валутен фонд, еврозоната и правителствата в Европейския съюз няма да бъдат достатъчни за спасяването на всички, съобщава CNBC.

Ирландия има твърде много частен дълг. Като следствие на спасяването на банките правителството прехвърли върху обществото техните загуби. Заради това държавният дълг нараства рязко – от 7 на сто от брутния вътрешен продукт до 100% от него.

Прогнозите на икономиста Нуриел Рубини са съотношението да стигне 120%, колкото е и в Гърция.

След силното увеличаване на държавните дългове дойде намесата на международните организации – Международният валутен фонд, Европейският съюз, Европейската централна банка. За да финансират фондовете, които заделят, те също трябва да емитират дълг, което натрупва проблеми.

Нуриел Рубини определя намесата на тези организации като отлагане на решението чрез печелене на време.

„Просто няма как някой да слезе от Марс или от Луната, за да спаси еврозоната или Международния валутен фонд“, категоричен е Рубини.

Според Рубини кредиторите със сигурност ще получат удар и ще загубят. В противен случай всички негативни ефекти ще са за балансите на правителството, което пък усилва вероятността те самите да станат неплатежоспособни.

Анализите на Нуриел Рубини показват, че след Ирландия, наред за помощ ще бъде Португалия. Тя ще загуби способността си да набира средства от пазарите, което ще доведе до необходимостта да се намеси МВФ.

Истински кошмарната част от доминото е Испания.

„Можете да се опитате да защитите Испания. Може и официално да предоставите средства на Ирландия, Португалия и Гърция за три години. Ако обаче Испания падне в пропастта, то няма да има толкова пари в европейския портфейл, че страната да бъде извадена от там“, категоричен е Рубини.

„Испания е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира, но също така е и твърде голяма, за да бъде спасявана“, смята той.

Основният проблем с Испания е размерът на държавния дълг – той възлиза на 1 трлн. евро. За сравнение държавният дълг на Гърция е 300 млрд. евро. Освен това в Испания има и частен дълг, който е в размер на 1 трлн. евро.

А за решаването на проблеми в такъв мащаб правителствата и международните организации просто нямат достатъчно средства, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
В Еврозоната влязохме по желание на страните от Стария континент, защото трасето на енергийните потоци /Набуко, Южен поток/ минава през нашата територия. Те Господата са готови да ни плащат по една минимална заплата без нищо да правим, само и само мир да има и да не се джуркат тръбите ....А успоредно с това е добре населението да е малобройно, необразовано, смес от етноси - за по сигурно, че да не може да се консолидира лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 2
vn_rad
преди 13 години
ЕС е пирамида, която рано или късно ще се разпадне. 4 /или 5/ държави я създадоха, привлякоха още към тях като преди това хубаво ги ошушкаха, като им фалираха изкуствено банките, съсипаха им производството и голи, лоленички ги включиха към тях. Сега им събират и членски внос. Ние се натискахме да влезем на опашката, като ни обираха повече години отколкото тези от първата вълна. Оставиха ни да гладуваме цели 20 години, защото видите ли имали сме ГОЛЯМ ДЪЛГ от смешнитет 10-на милиарда долара и то го направиха Луканов+Лилов и техните приятели. Бедни сме били. Как няма да сме бедни като ни окрадоха. Вижте какви дългове имат другите- 300 милиарда Гърция, 1 ТРИЛИОН Испания. Защо ни беше ЕС??? Защо ни натикаха в него? Ще си помислите че съм от БСП. Не съм, ама и аз като другите , заблудена овца си мислех, че капитализмът е хубаво нещо. Добре, че не сме влезли още в еврозоната. Дано се разпадне преди да влезем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Има още много много време преди Европа да изпадне в несъстоятелност. Или се движи поне 10 год. след Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
тоя Рубини е като една 'черна радиостанция'аман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
nela
преди 13 години
ИИИИ ..отново опираме до гнусните евреи и ..Световния ред..ццц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
grammozak
преди 13 години
Всички плямпат за разстеж, защото само той може да покрие част от лихвите и да отложи колапса на банките. Но разстежът е химера на Запад при условие, че има ниска раждаемост и отдолу идат много по-малки набори. Сметнете лихвата на 1 стотинка за 2000 години и ще видите какво колосално число се получава. Тогава ще ви стане ясно, че тая система на банки и лихви е тотално сбъркана и кризите при нея са неминуеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Аз малко не до разбирам тази поредица страни която се изброява за проблемна. След първите паднали (Гърция и Ирландия), всички останали дърпат спирачката на разходите - всички изквичават за един момент и после колата влиза в правия път. Ами това е златното правило - колкото изкарва икономиката толкова се потребява. И за туй са финансови министри и централни банки да гледат това.И все желания за растеж - те напънали жили няма накъде повече да растат. Живота е хубав и без разтеж /на цени и доходи/. Не е ли така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Това за 12-14 часа работен ден едва ли е вярно. Един колега работещ в Китай беше в отпуск и говорихме по въпроса. Работното време и почивните дни там твърдо се спазват. Виж че работят за жълти стотинки е вярно, но това ги прави щастливи. Научени са да се задоволяват с малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Да за Китай си на 100% прав и ме учудват хора които "въздишат" по Китай и неговия възход. Не познавам човек и то българин който ще е готов да работи по 12-14 часа срещу шепа ориз. Без почивки, отпуски , премии и кво ли още не. Така , че за мен "китайския" синдром ще спре когато хората там решат , че не искат да са роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ами предпочитам да няма световен хегемон. А ако има, все пак предпочитам това да е Европа. Но както казваш - надали е възможно, тук съм съгласен с теб. Затова, за нас е най-добре да няма световен хегемон. Т.е. да има многополюсен свят. Което е добре за всички с изключение на САЩ разбира се (защото те извличат немалки ползи от това). А що се отнася до това, че Европа била социализирана, то не мисля, че САЩ са по-малко социализирани. На хартия и на думи може и да изглежда така (примерно заради манипулирани статистики), но реалността е по-различна. Социализма здраво е нагазил "стария" свят и отърване изглежда няма. С което не казвам дали това е добре или лошо. А капитализъм има главно в Китай, където цари здрава експлоатация и населението има много ограничени права. Колко иронично - нали...! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още