IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Ефектът на доминото ще е страшен, но наистина кошмарен ще стане тогава, когато Испания тръгне към пропастта, смята икономистът

16:24 | 19.11.10 г. 34
Автор - снимка
Създател
Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Американският икономист Нуриел Рубини начерта доста негативен сценарий за бъдещето на Европа. Неговото мнение е, че проблемите не могат да бъдат разрешени лесно, тъй като парите на Международния валутен фонд, еврозоната и правителствата в Европейския съюз няма да бъдат достатъчни за спасяването на всички, съобщава CNBC.

Ирландия има твърде много частен дълг. Като следствие на спасяването на банките правителството прехвърли върху обществото техните загуби. Заради това държавният дълг нараства рязко – от 7 на сто от брутния вътрешен продукт до 100% от него.

Прогнозите на икономиста Нуриел Рубини са съотношението да стигне 120%, колкото е и в Гърция.

След силното увеличаване на държавните дългове дойде намесата на международните организации – Международният валутен фонд, Европейският съюз, Европейската централна банка. За да финансират фондовете, които заделят, те също трябва да емитират дълг, което натрупва проблеми.

Нуриел Рубини определя намесата на тези организации като отлагане на решението чрез печелене на време.

„Просто няма как някой да слезе от Марс или от Луната, за да спаси еврозоната или Международния валутен фонд“, категоричен е Рубини.

Според Рубини кредиторите със сигурност ще получат удар и ще загубят. В противен случай всички негативни ефекти ще са за балансите на правителството, което пък усилва вероятността те самите да станат неплатежоспособни.

Анализите на Нуриел Рубини показват, че след Ирландия, наред за помощ ще бъде Португалия. Тя ще загуби способността си да набира средства от пазарите, което ще доведе до необходимостта да се намеси МВФ.

Истински кошмарната част от доминото е Испания.

„Можете да се опитате да защитите Испания. Може и официално да предоставите средства на Ирландия, Португалия и Гърция за три години. Ако обаче Испания падне в пропастта, то няма да има толкова пари в европейския портфейл, че страната да бъде извадена от там“, категоричен е Рубини.

„Испания е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира, но също така е и твърде голяма, за да бъде спасявана“, смята той.

Основният проблем с Испания е размерът на държавния дълг – той възлиза на 1 трлн. евро. За сравнение държавният дълг на Гърция е 300 млрд. евро. Освен това в Испания има и частен дълг, който е в размер на 1 трлн. евро.

А за решаването на проблеми в такъв мащаб правителствата и международните организации просто нямат достатъчно средства, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 8 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Дълговете на Германия са повече от кредитите които е раздала- имам в предвид държавата.А най-големите кредитори на САЩ са американските компании и частни лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
пропаганда и непознаване на САЩбитката не е между САЩ и Китай - битката е между Wall Street и Китайна практика САЩ е собственост (не преувеличавам) на Wall Street дори УСД се печата от Wall Street (ФЕД е частна банка не е като ЕЦБ или БНБ) - прочетете какво пише на УСД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
до наблюдател 777:Моля да споделиш нормалната логика.Благодаря предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Трябва да се инвестира(производство) в ЕU или поне в рамките на Европа.Стига са изтичали капитали в Китай,Индия и Южна Америка.Баланса се наруши след разпада на соц.лагера и от там започна началото на края на икономическата мощ на запада.За съжаление пак нямаме късмет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
Nabludatel777
преди 13 години
Прав си просто не си емоционално ангажиран и сигурно за разлика от "антиамериканците" не си загубил много ...Не разбирам "омразата" към САЩ и долара на пишещите тук??? Лишена от всякаква нормална логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
al64ad
преди 13 години
Само, където Китай не може да печата нито долари ,нито евро. 8 го е обяснил достатъчно просто и ясно-когато ножа опре до кокала избора ще зависи от това кои са държателите на дълга и то не само държавния.Някои писаха цели монографии преди година с разглеждането на различните варианти.Та класацията в тях съвпада с написаното от 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
САЩ иска долара да се обезцени спрямо юана, а не спрямо всички валути. И Германия иска еврото да се обезцени спрямо юана. Когато преди 5 месеца еврото падна драстично, точно Китай се намеси на валутния пазар, за да не продължи обезценката му. Китай има сметка най-големите потребители - САЩ и ЕС да имат скъпи валути, за да продължи да потдържа огромен търговски излишък. Това се вижда и от структурата на валутните резерви на Китай.А аз твърдя, че доларът няма да се обезцени, а движения в рамките на +- 10% са по-скоро нормални, отколкото фундаментални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
no-credit
преди 13 години
Казвал съм го и друг път, да го кажа пак - доларът ще се обезцени защото това е изгодно за САЩ. Това ще облекчи дълговото им бреме (за сметка на кредиторите им естествено). Докато в Европа положението не е така единно - има такива (задлъжнели), за които една обезценка на еврото ще е добре дошла (по същите като в САЩ причини), но има и други (най-вече Германия), които всъщност държат дълговете и които тази обезценка би ударила (защото ще обезцени вземанията им). И понеже Германия е силна, то има голяма вероятност тя да надделее и да не позволи обезценяване на еврото (защото повтарям - ще загуби от това). Или накратко - в САЩ преобладават (или имат превес) тези, за които е изгодна обезценка на долара. Докато в Европа има голям шанс да вземат превес тези, които държат на запазване на ценовата стабилност и ниската инфлация. Което се вижда от взетите решения за контрол на бюджетите и дълговете. А 600-те милиарда в САЩ (всъщност май са доста повече - към 900) са само 1 епизод от ставащото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
sashev
преди 13 години
Грешите за Рубини. Но пъво трябва да оставите емоциите настрана. Че прогнозите са му черни е ясно. Дали са основателни, според мен ДА. За разлика от ФЕД, ЕЦБ не може да кредитира по същия начин задлъжнялостта на различните страни членки. Това се видя много ясно преди няколко месеца при приемането на плана за Гърция. И то колко тромаво стана.... Всяка страна членка може да се намеси при вземането на решение, а като се има предвид, че Германия, Австрия и Франция поне за момента не изпитват такива затруднения, едва ли ще се стигне до спасяване на всички задлъжнели страни. И защо? И кой ще поеме чуждо задължение? И на каква цена? И като се има предвид стремежа на ЕЦБ за ценова стабилност и по-голяма финансова дисциплина, сами може да се досетите какво ще стане.Само недоумявам защо всички мислят, че доларът ще се обезцени спрямо еврото? Заради вкарване на ликвидност от 600 млр. долара чрез обратно изкупуване на бонове???Схемата на действие на ФЕД е много по адекватна от тази на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
hellwitch
преди 13 години
toq e 4erna stanciq.Problema na Ispaniq e v Stroitelniq sektor. Toj kato se stabilizira vsi4ko ste e ok.A toq Rubini samo za srivove govori. Ne se sumnqvam 4e e predrekul krizata. To kogato i kudeto i da ima kriza nqma ka da ne q e predvidil tuj kato toj samo tova predvijda!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още