IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Ефектът на доминото ще е страшен, но наистина кошмарен ще стане тогава, когато Испания тръгне към пропастта, смята икономистът

16:24 | 19.11.10 г. 34
Автор - снимка
Създател
Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Американският икономист Нуриел Рубини начерта доста негативен сценарий за бъдещето на Европа. Неговото мнение е, че проблемите не могат да бъдат разрешени лесно, тъй като парите на Международния валутен фонд, еврозоната и правителствата в Европейския съюз няма да бъдат достатъчни за спасяването на всички, съобщава CNBC.

Ирландия има твърде много частен дълг. Като следствие на спасяването на банките правителството прехвърли върху обществото техните загуби. Заради това държавният дълг нараства рязко – от 7 на сто от брутния вътрешен продукт до 100% от него.

Прогнозите на икономиста Нуриел Рубини са съотношението да стигне 120%, колкото е и в Гърция.

След силното увеличаване на държавните дългове дойде намесата на международните организации – Международният валутен фонд, Европейският съюз, Европейската централна банка. За да финансират фондовете, които заделят, те също трябва да емитират дълг, което натрупва проблеми.

Нуриел Рубини определя намесата на тези организации като отлагане на решението чрез печелене на време.

„Просто няма как някой да слезе от Марс или от Луната, за да спаси еврозоната или Международния валутен фонд“, категоричен е Рубини.

Според Рубини кредиторите със сигурност ще получат удар и ще загубят. В противен случай всички негативни ефекти ще са за балансите на правителството, което пък усилва вероятността те самите да станат неплатежоспособни.

Анализите на Нуриел Рубини показват, че след Ирландия, наред за помощ ще бъде Португалия. Тя ще загуби способността си да набира средства от пазарите, което ще доведе до необходимостта да се намеси МВФ.

Истински кошмарната част от доминото е Испания.

„Можете да се опитате да защитите Испания. Може и официално да предоставите средства на Ирландия, Португалия и Гърция за три години. Ако обаче Испания падне в пропастта, то няма да има толкова пари в европейския портфейл, че страната да бъде извадена от там“, категоричен е Рубини.

„Испания е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира, но също така е и твърде голяма, за да бъде спасявана“, смята той.

Основният проблем с Испания е размерът на държавния дълг – той възлиза на 1 трлн. евро. За сравнение държавният дълг на Гърция е 300 млрд. евро. Освен това в Испания има и частен дълг, който е в размер на 1 трлн. евро.

А за решаването на проблеми в такъв мащаб правителствата и международните организации просто нямат достатъчно средства, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Проблема на САЩ е, че унищожават собствената си средна класа от както Bush дойде на власт. А сега се чудят защо потреблението паднало. Много просто - 1% милионери и милярдери не могат да потребяват колкото 75% една заможна средна класа. А те вкараха собствените си граждани в дългове за да може една малка прослойка да забогатее още повече.В прочем това е в основата на политиката на Републиканците (да засилят производството т.е. да дадат още пари на богатите). Демократите в основните си политики трябва да засилват търсенето, но засега се провалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Американските корпорации са изнесли много капитал по света и ако впрегнат този капитал могат да успеят да се измъкнат. Това не може да стане ако не ограничат правителствените си разходи. Струва ми се че действат в обратна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Пенчев
преди 13 години
E,и?Друг ще ги смени и толкоз.Кого предпочиташ за световен хегемон-Китай може би?За Европа забрави-тази бюрократизирана и социализирана икономика никога няма да бъде 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
no-credit
преди 13 години
САЩ (опитва да) ходи по ръба на бръснача с тази си политика - ако успеят да залъжат света, че са (все още) стабилни и си връщат дълговете ще е супер за тях (и губещо за кредиторите им). За целта те са впрегнали абсолютно всичко, което имат на разположение, включително помпане на мускули и манипулиране на статистиките. Но в крайна сметка, не мисля, че ще успеят - все пак светът не е толкова глупав и колкото и да зависи от САЩ един ден (след 2 - 4 години) просто ще каже "баста, до тук беше". И тогава със САЩ ще е свършено. Като суперсила и световен хегемон де, а не че ще изчезнат от лицето на земята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Финансовите акули от САЩ имат голяма полза от едно нестабилно положение в което е лесно да се прелива финансов ресурс между различните държави и икономически субекти с печалба. Не случайно най бързо от кризата излязоха големите американски банки и започнаха да правят големи печалби. Връщат си държавните дългове за да се освободят от външното наблюдение на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Само да добавя "нормална логика" е давиждаш и това което се случва в Европа не само с розовите очила. Кризата на нашия континент тепърва ще се разраства...за Америка не знам, но най-хубавото от всичко за БГ е , че тази година руснаците се завърнаха за да оставят някой дребен лев щото преуспелите европейци вече си седят дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Защо да не може да се разпадне еврозоната?! Вече и Ирландия се нареди за пари...Следва Португалия...Испания...Италия... и кой още?! Никой не очакваше, че "тигъра" ще изреве на умряло , даже самия той се правеше на тигър , а се оказа най-обикновен *** харчеш много над възможностите. Няма лошо в това според мен защото живота е ДНЕС, а не след 10, 20...50 г и това , че българите се стискаме за някой по добър ден нищо хубаво не ни е донесло. Супер финансовата стабилност според мен доведе до тотална липса на свеж паричен ресурс. Преференциалната 11-12% лихва на банките съсипа икономиката и бизнеса, а и дребните вложители. Според мен САЩ порвеждат правилна политика опитвайки се да впрегнат именно частната инициатива за да тръгне пак. Напълно обратно на нас и на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Pitashtia
преди 13 години
Просто всичко е възможно. Правилата на играта са такива. Това , че кризата ще се завърне е ясно на всички и се опитват да са надцакат. Освен това е възможно и да се препечели, ако се отгатне кой е следващият труп. За мен следващият труп е САЩ, а не Европа. Кой има интерес да са разпадне еврозоната? Подобни прогнози могат и да са поръчкови. Разпадне ли се еврозоната, всяка страна ще стане много по-лесна плячка на акулите.Бъркотията ще е пълна. Светът отдавна има нужда от нови правила, от една централна банка и едни световни пари. Неспособността на Елита да реши проблема ще доведе до катастрофа и може би война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
SiberianMan
преди 13 години
Очень большой пессимист этот Нуриэль Рубини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Дълговете на Германия са повече от кредитите които е раздала- имам в предвид държавата.-------------------------------------------------Ако имаш предвид държавата - може. Но Германия като цяло? Ами нали експортната ориентация на Германия генерира излишъци във вид на дългове. И ако тези дългове бъдат обезценени, то ще стане все едно германците са работили и подарили произведеното от тях на останалите (примерно гърците) за жълти центове. И естествено, че те няма да искат това да се случи. И ще правят всичко възможно еврото да не се обезценява (над 2-та % планова инфлация). Което НЕ е случая в САЩ. Може би там има план, с който една група кредитори (вътрешни хора) да се предпазят от обезценката, но предвид, че държатели на американски дълг са и много, много чужденци, то САЩ имат интерес да прекарат чужденците. Чисто и просто защото е по-изгодно!И тук не става въпрос за омраза към този или онзи - не, въпрос на най-най-прозаични интереси. А може би и на невъзможност за друго решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още