IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете за глобалните доставки на петрол са подобни на тези от 70-те

При последните 4 глобални сътресения на петролния пазар цената на сорта брент се е повишавала средно с 38%, разкриват данни на Deutsche Bank

12:30 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Американският самолетоносач USS Abraham Lincoln в Хормузкия проток. Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският самолетоносач USS Abraham Lincoln в Хормузкия проток. Снимка: Ройтерс

Потенциалните рискове за глобалните доставки на петрол – особено заплахата на Иран да затвори Ормузкия проток – не са били толкова сериозни от иранската революция и войната с Ирак преди 3 десетилетия, се посочва в доклад на Deutsche Bank, цитиран от CNBC.

„Нашето виждане е, че никога от края на 70-те и началото на 80-те години не е имало толкова сериозна заплаха за доставките на петрол“, посочва Сузана Чой, директор на Deutsche Bank за Азия в писмо до клиенти. „Причина за това отчасти е заплахата на Иран да затвори Ормузкия проток“.

Докладът изрежда и други „горещи точки“ свързани с добива на петрол, като Ирак, Либия, Судан, Нигерия, Сирия и Йемен.

Най-голяма заплаха обаче представлява ситуацията около протока, през който преминават над 15 млн. барела петрол на ден. Северният бряг на Ормузкия проток е Иран.

„Според нас потенциално нарушаване на петролните доставки през Ормузкия проток от страна на Иран е малко вероятно, поради силно негативните последствия, които подобна стъпка би имала върху самата ислямска република“, изтъква Чой.

„Въпреки това дори самото споменаване на подобна заплаха поражда сериозни пазарни сътресения, тъй като протокът има огромно стратегическо значение в глобален мащаб“, допълва тя.

В сряда цената на суровия петрол се повиши, след като Иран предупреди европейските си клиенти, че може може да спре доставките на петрол за Стария континент, преди те да успеят  да наложат ембарго.

Поради ядрената програма на режима в Техеран Италия, Франция и други европейски страни са подложени на натиск от САЩ да наложат официално ембарго върху вноса на ирански петрол.

„Опасенията са, че Иран може да повтори заплахата си за затварянето на Ормузкия проток, а тя би нанесла толкова вреда, колкото и предприемането на реални военни действия.“

„Аз съм съгласен, но поради различна причина – не заплахата за затварянето на Ормузкия проток, а нарастващата вероятност за военна операция срещу самия Иран“, коментира Стивън Вайс от Short Hills Capital. „Скок на цената на петрола ще окаже допълнителен натиск върху икономиката и ще увеличи вероятността за дълбока рецесия в Европа“.

Deutsche Bank не прави официална прогноза за това какво може да се случи с цената на петрола ако някой от тези сценарии се сбъдне. Въпреки това банката посочва, че при последните 4 глобални сътресения на петролния пазар (първата и втората война в Залива, ирано-иракската война и иранската революция) цената на сорта брент се е повишавала средно с 38%.

Някои анализатори изразяват несъгласие с подобни прогнози.

„Абсолютно не съм съгласен“, казва Денис Гартман, издател на Gartman Letter. „В краткосрочен план светът е изправен пред излишък на енергийни доставки, а не пред недостиг. Може да има проблеми в Персийския залив или някоя от другите „горещи точки“, но не може да говорим за проблеми с доставките, в светлината на огромните, новооткрити залежи на петрол и газ", категоричен е  специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Навярно иска да каже: "последните 4 глобални сътресения" по 38% средно всяко = 152%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
стакан офф
преди 12 години
" цената на сорта брент се е повишавала средно с 38%" - много интересно, щото на бензиноктанциити цената се е повишила с 100% - що ли така се случва!? Алчноста и ненависта човешка е безкрайна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още