IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Жените банкери поемат повече рискове

Основната причина е, че те обикновено имат значително по-малък опит от колегите си мъже, констатира изследване на германската централна банка

08:13 | 28.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Жените банкери поемат повече рискове

Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват е погрешен и политиците трябва да вземат това под внимание, се казва в доклад на Bundesbank, цитиран от Financial Times.

Промените в бордове на директори с цел увеличаване на женското присъствие в топ мениджмънта на редица институции „са довело до по-рисков начин на управление“, заключават авторите на обширно изследване на германските финансови институции, публикувано от централната банка.

Те изтъкват, че екипи от по-млади мениджъри също са склонни да взимат по-рискови решения. Ако в управителния съвет преобладават експерти завършили докторска степен обаче, ефектът е точно обратен.

Изследването, което разклаща общоприетия имидж на жените мениджъри като по-малко склонни да поемат рискове може да се окаже политически противоречиво.

Германският министър на труда Урсула вон дер Лейен е сред политиците, които настояват за по-решителни мерки за увеличаване на женското присъствие в управителните съвети на европейските институции.

Този политически натиск е базиран на желанието за по-голяма равнопоставеност между половете, посочват авторите на доклада. Ефектът върху корпоративната култура обаче до голяма степен е подценен. Разкритията „предполагат, че подобна политика трябва да бъде подложена на публично обсъждане“, се казва в изследването.

Въпреки че Bundesbank публикува доклада, институцията подчертава, че резултатите „не отразяват задължително мнението на институцията или нейните служители“. В 6-членния борд на директорите на Bundesbank има една жена – Сабине Лаутеншлагер.

Коментирайки противоречивите изводи, базирани на анализ на топ мениджмънта на германските банки от 1994 г. до 2010 г., като основна причина авторите изтъкват факта, че „жените мениджъри обикновено имат значително по-малък опит“ от колегите си мъже и тази липса на опит ги кара да поемат рискове.

Според друго обяснение, тъй като жените все още са рядкост в подобни управителни органи, тяхната поява може да наруши традиционната „клубна“ атмосфера на срещите. Според авторите, „ако членовете на даден борд нямат сходен опит и не споделят сходни ценности, това може да доведе до конфликт и да затрудни вземането на решения“.  

Това което пречи на дамите да бъдат включвани в управителни съвети е и склонността им да поемат по-високи рискове, се изтъква още в изследването.

По-малко противоречив е изводът, че понижаването на средната възраст на членовете на управителния съвет също учестява поемането на рискове. Авторите на доклада съветват регулаторите да обърнат повече внимание на възрастта на банковите директори.

Според изследването понижаване на средната възраст на членовете на борда на директорите на дадена банка с 5 години увеличава съотношението на рисково претеглените активи към общите активи на съответната институция с 2,66 процентни пункта.

Изводът, че присъствието на повече мениджъри с докторска степен понижава поемането на рискове може да бъде аргументиран „с факта, че по-добре образованите директори прилагат по-задълбочени техники за оценка на риска и ръководят бизнеса придържайки се към резултатите от тези техники“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
hamzova
преди 12 години
След като светът е мъжки и е на ръба на поредна ВЕЛИКА ДЕПРЕСИЯ - а във вековете е доказано, че светът е оцелял благодарение на жените дали няма да намерят решение точно жените??? Жените са тези, които имат вроден много силен инстинкт за оцеляване, а научно е доказана и разликата в мъжките и женски мозъци - изходът е възможен само ако жените се мобилизират и го докажат на практита. До господин RINAA - много ми е интересно доколко сте развит професионално, но дълбоко съм убедена, че ви тресат невероятни комплекси от някоя можеща колежка, или може би пряк шеф-жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Мировойска
преди 12 години
Според мен квотите са един не разумен опит да се легитимира труда и професионализма на жената. Тя или е достатъчно добра за дадената позиция или не. По същата логика обаче, ако отпаднат така неудобните квоти по принцип и навсякъде, включително и за приемите във ВУЗ, тогава колко представители на силния пол ще се дипломират?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
aidriell
преди 12 години
Really ., So те прецакват всичко повече следователно Жени Банкерки маникюристки по добреда поемат рисковете си в леглото отколкото да банкират с пари където рискът очевидно в последните години се доказа като ненадежден начин за дългосрочно умножение на благосъстоянието а напротив по скоро основен начин за умищожението му Не бих поверил и лев на Жена защото в последните 35 години не открих такава кадърна която да може да управлява пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Voldemor
преди 12 години
Щом са толкова развити - защо им са квоти????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
silvergreen
преди 12 години
Квотите са нож с две остриета - хем са нужни, хем не са мисля правилният подход. Коя себеуважаваща се жена с добри професионални качества и солиден опит би се принизила да е жертва на квоти. Хората или стават или не стават за дадена работа. До преди по-малко от 200 години сме нямали право да гласуваме...ще потърпим още 200 и ще станем изпълнителни директори.Това в кръга на шегата. Тези неща изискват време а и сега всичко ни е на тепсия...стига да не го мързи човек, дали бил мъж или жена . значение нямя никакво. Стига да се крият жените зад пола си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
rinaa
преди 12 години
И защо женските екземпляри не са дотам развити професионално ? Може би низшата им природа им пречи да го направят и само се пречкат на безусловно по - стойностните във всяко отношение мъжки такива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Voldemor
преди 12 години
Браво!!!! Най-после едно сериозно мнение по наглия натиск за включване на жени навсякъде без оглед на професионалните им качества. Защото квота за жени означава точно това - включване на не дотам професионално развити екземпляри, само и само да си запълниш квотата, пренебрегвайки наличните по-развити професионални ресурси от другия пол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още