IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Меркел беше победена на срещата в Брюксел?

Тонът на срещата ни кара да я възприемаме като разгром за Меркел, но ако се вгледаме в същността на договореното, случаят не е точно такъв

13:25 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка Ройтерс

Банковият съюз се приема за недвусмислена победа за Меркел и нейната визия за единна и интегрирана Европа със стриктен и централизиран контрол. Загубата на суверенитет, която подобен съюз предполага, ще бъде осмислена от Монти, Рахой и Оланд едва през втората половина на годината, когато е предвидено планът на бъде гласуван.

„Тонът на срещата определено ни кара да я възприемаме като разгром за Меркел. Ако се вгледаме в същността на това, което беше договорено обаче, аз не смятам, че случаят е точно такъв“, казва Гюнтер Улф, заместник директор на базираната в Брюксел Bruegel.

„Пряка рекапитализация на банките може да бъде извършена единствено след като новият надзорен орган започне да функционира. Това беше стратегията на Меркел през цялото време. Да бъде предоставена финансова подкрепа, но едва след като заработят необходимите контролни механизми“, допълва той.

„Пактът за растеж“ за 120 млрд. евро беше приветстван като голяма победа за Оланд, който по време на предизборната си кампания обеща да се противопостави на политиката на бюджетни икономии прокарвана от Меркел и да намери нови начини за съживяване на засегнатите от рецесията икономики в Южна Европа.

Тази победа обаче беше повече символична, тъй като по-голямата част от сумата ще дойде от вече заделените, но неизползвани европейски структурни фондове.

Защо срещата се приема като разгром за Меркел?

Германският Bild коментира, че в Брюксел германският канцлер е проявила политическо късогледство, докато Der Spiegel пише, че Меркел се е превърнала в „заложник“ на южноевропейските страни.

Една от причините за поведението на Меркел вероятно е била необходимостта канцлерът да поддържа твърда позиция в дните преди срещата, за да си гарантира подкрепата на консервативните германски законодатели при гласуването на европейските анти-кризисни мерки в Бундестага в петък – последният ден преди лятната ваканция на институцията.

Дори след като се е съгласила за директната рекапитализация на европейските банки от ESM, коментират дипломати в Брюксел, Меркел е поискала това да остане в тайна до приключването на срещата.

Ако Меркел беше изразила готовност на подобна отстъпка преди срещата, мнозинството, от което канцлерът се нуждаеше при гласуването в петък, можеше да не се материализира.

„Тя все още контролира положението“, посочва високопоставен дипломат в Брюксел. „Много страни обаче искат да чуят детайлите на визията й. Съществува усещането, че Меркел иска да предприеме по-бързи стъпки, отколкото би се понравило на партньорите й“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още