IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Меркел беше победена на срещата в Брюксел?

Тонът на срещата ни кара да я възприемаме като разгром за Меркел, но ако се вгледаме в същността на договореното, случаят не е точно такъв

13:25 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка Ройтерс

На пръв поглед големите победители от срещата на европейските лидери в Брюксел са италианският премиер Марио Монти, испанският му колега Мариано Рахой и президентът на Франция Франсоа Оланд, пише Ройтерс.

След като се съюзиха в мощна коалиция срещу Берлин, Монти, Рахой и Оланд успяха да извоюват съгласие за ключови антикризисни мерки от неочаквано отстъпчивата Ангела Меркел. След години обаче, ако еврозоната оцелее, продължилата до ранните часове в петък среща вероятно ще бъде запомнена и с ангажиментите, които германският канцлер успя да изтръгне от партньорите си.

„Това че Монти, Рахой и Оланд жизнерадостно провъзгласиха резултатите от срещата като лична победа говори много за дипломатическите умения на Меркел“, казва Холгер Шмидинг от Berenberg Bank.

Ако си припомним, че европейската политика на Меркел зависеше от парламентарен вот в Берлин, проведен едва няколко часа след края на срещата, разбираемо е защо до последния момент позицията на германския канцлер беше неотстъпчива.

Именно затова изходът от срещата изглежда като отстъпление за Германия, въпреки че на практика Меркел постигна това което искаше.

Най-сериозната отстъпка на Меркел в ранните часове в петък беше нейното съгласие новият фонд за стабилност на еврозоната (ESM) да бъде използван за директно рекапитализиране на изпитващи затруднения банки.

По думите на дипломати, присъствали на срещата, Меркел е отстъпила, след като Монти е заплашил да оттегли своята подкрепа за „новия европейски пакт за растеж“ - развитие, което щеше да постави под въпрос гласуването в германския парламент по-късно същия ден.

Междувременно няколко високопоставени европейски представители споделиха, че в частни разговори дни преди срещата Меркел е дала да се разбере, че е склонна да подкрепи идеята за директна рекапитализация на банките.

Условието, което Меркел постави, беше въвеждането на централизиран надзор на европейския банков сектор от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки че предложението за банковия съюз беше прието, детайлите за това, как новият надзорен орган ще оперира, с какви правомощия ще разполага и кой банки ще надзирава, остават мъгляви.

Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още