fallback

Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Има основания да се смята, че Германия ще бъде засегната от нещо повече от цикличен спад, пише Матю Лин за MarketWatch

15:00 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор

Коя е най-добре представилата се развита икономика през последното десетилетие? Това е лесен въпрос, твърди Матю Лин в свой анализ за MarketWatch.

Това не са САЩ, а определено не е и Великобритания. И двете икономики натовариха представянето си с дълг, за да открият след това, че такова нещо като безплатен обяд не съществува.

Япония? Очевидно не. Тя остава закотвена във второ загубено десетилетие.

Франция с високите данъци? Тя превърна външнотърговския си излишък в зейнал дефицит.

Може да дадете добри аргументи за Австралия и Канада, но точно сега и двете изглеждат така, като че ли просто са яхнали бума в суровините – с ужасния крах, надничащ буквално иззад ъгъла.

Напълно ясно е, че това е Германия. Тя израсна последователно през последното десетилетие – толкова бързо, ако не и по-бързо от всяка друга голяма икономика.

Тя превърна себе си в източник на експортна мощ, продавайки на света почти толкова, колкото и Китай, при това без облагите от евтината работна ръка при всички спънки от високите социални разходи и относително краткият работен ден. Всяка година страната изнася стоки на стойност 1,547 трлн. евро, което е доста повече от много по-големите САЩ и почти 2 пъти повече от Япония. Общите ѝ задължения остават ниски, а тя реализира голям търговски излишък година след година.

Превърна се в ковчежник на еврозоната и в най-стабилната финансова сила в света. Това е страната, към която всеки друг се оглежда за помощ – един сигурен белег за икономически успех.

Ако първото Wirtschaftswunder (икономическо чудо) обхвана периода между 1950 и 1970 г., то последното десетилетие за Германия след обединението се превърна във втори подобен период.

Сега обаче всичко изглежда приключва. Или е kaputt (развалено), както казват в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
fallback