IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на немския износ се дължи само на няколко региона и сектора

Ако Вашингтон не предотврати фискалната пропаст, негативният ефект за Германия ще бъде много сериозен, смята анализатор

14:12 | 13.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

„Европейските лидери трябва да се концентрират върху осъществяването на следващите стъпки за овладяване на кризата“, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред депутати от Християндемократическата партия, на която е лидер, пише Дан Стейнбок за CNBC. Меркел обаче е скептично настроена за шансовете за бързо задълбочаване на икономическия и монетарен съюз в Европа.

В края на ноември германският парламент гласува нова финансова помощ за Гърция. Според проучване на общественото мнение повечето германци биха предпочели Гърция да фалира. Въпреки това евентуален фалит на Гърция вероятно ще доведе до ново задълбочаване на дълговата криза на континента и поради тази причина се счита за твърде рискован.

За разлика от преди година гласуваните мерки за първи път ще имат директен ефект върху частните кредитори. Ако към понижената доходност от гръцките дългове се прибавят и загубите, които Европейската централна банка (ЕЦБ) се съгласи да поеме, приходите в германския бюджет за 2013 г. ще пострадат със 730 млн. евро. При сегашната политика Берлин ще трябва да абсорбира милиарди евро загуби през следващите години.

Икономически доскоро Германия се справяше доста по-добре от останалите европейски икономики. Забавянето на икономическата активност в страната през втората половина на 2012 г. обаче вероятно ще доведе до рецесионен натиск в началото на 2013 г.

Докато стимулираният от износа растеж на германската икономика се забавя, Берлин се опитва да се справи с тази негативна тенденция чрез насърчаване на вътрешното потребление. То обаче не е достатъчно, за да компенсира забавянето на износа, особено в краткосрочен план.

Основният проблем се крие в това, че германският износ разчита на едва няколко региона и сектора. Еврозоната абсорбира 40% от германския износ. През първите три тримесечия на 2012 г. по 35% от увеличението на износа на страната се е падало на САЩ и Азия, или 70% от общия ръст.

Освен това германският износ е доста концентриран като сектори. Автомобилите, фармацевтичните продукти и медицинското оборудване възлизат на три четвърти от износа за САЩ. За Китай почти 100% от германския износ се пада на автомобилите.

Ако политиците във Вашингтон не успеят да постигнат споразумение, за да предотвратят автоматичните бюджетни съкращения и данъчни повишения (т. нар. "фискална пропаст"), които застрашават американската икономика в началото на следващата година, негативният ефект за Германия ще бъде много сериозен.

През следващите месеци предстоящите през есента на 2013 г. избори във Федералната република вероятно ще окажат сериозно влияние на стратегическите решения, взимани в Берлин, като германските гласоподаватели все по-решително се противопоставят на идеята за бъдещи фискални трансфери, планове за споделяне на европейските дългове и скъпи спасителни програми.

Берлин определено има основание да е притеснен. Реално Европа се намира в средата на едно изгубено десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
снимки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Меркел била много хубава на млади години:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още