IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Кризата в еврозоната може да се завърне през 2014 г.

Една поредна година на половинчати действия може да съживи рисковете за валутния съюз в доста по-остра форма, коментира икономистът

11:46 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Рисковете, пред които е изправена еврозоната, са намалели от лятото, когато напускането на Гърция изглеждаше неизбежно, а цената за финансирането на Испания и Италия достигна нови и неустойчиви нива. Въпреки че финансовото напрежение сега е по-ниско, икономическото състояние на периферията на еврозоната остава нестабилно, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, в коментар за ProjectSyndicate.

Рисковете бяха понижени от няколко фактора. Като начало програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) се оказа изключително ефективна - спредовете по испанските и италианските облигации се понижиха с 250 базисни пункта дори преди да бъде похарчено и едно евро.

Стартирането на Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 500 млрд. евро, в подкрепа на европейските правителства и банки също допринесе за стабилизирането на пазарите.

Трябва да отбележим и признанието от страна на европейските лидери, че сам по себе си валутният съюз е нестабилен и недовършен и се нуждае от по-дълбока банкова, фискална, икономическа и политическа интеграция.

Най-важното развитие обаче е промененото отношение на Германия към еврозоната като цяло и към Гърция в частност. Германските политици съзнават, че поради задълбочените търговски и финансови връзки една потопена в хаос еврозона би навредила не само на периферията, но и на ядрото. Те вече не правят публични изявления за вероятното изгонване на Гърция от еврозоната и без коментари подкрепиха третия спасителен пакет за страната.

Докато Испания и Италия остават уязвими, евентуален колапс на Гърция би довел до болезнено разрастване на кризата точно, когато Германия се готви за парламентарни избори догодина. Това би застрашило шансовете на канцлера Ангела Меркел да спечели нов мандат. Ето защо за момента Германия ще продължи да финансира Гърция.

Въпреки това периферията на еврозоната не дава признаци на стабилизиране – брутният вътрешен продукт (БВП) на тези страни продължава да се свива поради бюджетните икономии, прекалено силното евро, кредитната криза вследствие на не добрата капитализация на банките, ниската бизнес активност и липсата на доверие. Рецесията в периферията вече пълзи и към други страни от еврозоната. Френският БВП се свива и дори германската икономика на практика е в стагнация, тъй като растежът на основните й пазари е в най-добрия случай слаб (Китай) или отрицателен (еврозоната).

Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
george353
преди 11 години
Да се завърне? Че тя кога си е тръгвала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Знаете ли кое е най-смешното - преди само няколко месеца, когато все още не бяха започнали да действат механизмите за стабилизация всички бяхте на мнението на Рубини и чакахте края на света в петък.... Сега, когато Европа малко вдигна глава (което пък аз лично очаквах тогава и бях противоположно на вас мнение) всички започнахте на храните Рубини. Усещате ли стадността в мненията си?!?! Стадо! Аз ще кажа така - Рубини очертава рискове - напълно реални, при които ако се сбъдне дори 1 от тях може да дестабилизира много възстановяването. Имаме възстановяване, имаме предпоставки за растеж, но трябва да бъдем много предпазливи. Рубини в случая е абсолютно прав и всеки трябва да се съобрази и да внимава. Стадо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bigi
преди 11 години
Този черноглед мъж пак се изказа. Прилича ми на синоптика, който казвал всеки ден, че ще вали. И в някой дни познавал. Рубини всяка година казва, че следващата ще е лоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Наистина през 2013 г. редица екстремни рискове, като например Гърция да бъде изгонена от еврозоната или пък Италия да изгуби достъпа си до пазарите, значително намаляха."тя година не е почнала - тоя определи кво е намаляло ....смех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Някои хора преценяват дали едно твърдение е вярно или не по това кой го е казал. Рубини ако каже, че Земята е кръгла те и на това няма да повярват и ще настояват, че има формата на неправилен паралелепипед. Господа, няма нито един човек на този свят, който да говори само истини, или само лъжи. Дори българските политици понякога се сбъркват и казват по нещо вярно. Тази статия просто констатира един безспорен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
1914
преди 11 години
Господа, с кое от написаното не сте съгласни? Прочетохте ли текста изобщо? Лично аз съм сред нехаресващите Рубини, но си направих труда да прочета последната му книга миналата година и това промени отношението ми значително. Вие опитахте ли да се запознаете с нея, или само гледате мейнстрийм медиите какви апокалиптични цитати вадят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Не знам защо се обръща внимание на Рубини като той си е черна станция. Без значение кога и за какво според него всичко ще се срине в най-скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Много пъти съм го казвал, Рубини за мен не е уважаван икономист. Изказванията му за ЕС са негативни, неконструктивни и заядливи. До някаква степен целящи дестабилизация и объркване на икономическото положение. Дори не е изключено да е финансиран от правителството за да използва трибуната на лауреат в областта на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Аха , нещо се обърка Рубини . Не прозря волята на европейските страни . Както съм казвал - Колумб изгорил корабите си за да мотивира хората си . Европейските лидери унищожиха националните си валути - за много от тях символ на просперитет и уважение . Не ги подценявай те .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Гледай си работата След като позна за кризата през 2008 всичките ти прогнози след това са грешни Замълчи и си гледаи работата в Колумбииския университет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още