IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Кризата в еврозоната може да се завърне през 2014 г.

Една поредна година на половинчати действия може да съживи рисковете за валутния съюз в доста по-остра форма, коментира икономистът

11:46 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Рисковете, пред които е изправена еврозоната, са намалели от лятото, когато напускането на Гърция изглеждаше неизбежно, а цената за финансирането на Испания и Италия достигна нови и неустойчиви нива. Въпреки че финансовото напрежение сега е по-ниско, икономическото състояние на периферията на еврозоната остава нестабилно, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, в коментар за ProjectSyndicate.

Рисковете бяха понижени от няколко фактора. Като начало програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) се оказа изключително ефективна - спредовете по испанските и италианските облигации се понижиха с 250 базисни пункта дори преди да бъде похарчено и едно евро.

Стартирането на Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 500 млрд. евро, в подкрепа на европейските правителства и банки също допринесе за стабилизирането на пазарите.

Трябва да отбележим и признанието от страна на европейските лидери, че сам по себе си валутният съюз е нестабилен и недовършен и се нуждае от по-дълбока банкова, фискална, икономическа и политическа интеграция.

Най-важното развитие обаче е промененото отношение на Германия към еврозоната като цяло и към Гърция в частност. Германските политици съзнават, че поради задълбочените търговски и финансови връзки една потопена в хаос еврозона би навредила не само на периферията, но и на ядрото. Те вече не правят публични изявления за вероятното изгонване на Гърция от еврозоната и без коментари подкрепиха третия спасителен пакет за страната.

Докато Испания и Италия остават уязвими, евентуален колапс на Гърция би довел до болезнено разрастване на кризата точно, когато Германия се готви за парламентарни избори догодина. Това би застрашило шансовете на канцлера Ангела Меркел да спечели нов мандат. Ето защо за момента Германия ще продължи да финансира Гърция.

Въпреки това периферията на еврозоната не дава признаци на стабилизиране – брутният вътрешен продукт (БВП) на тези страни продължава да се свива поради бюджетните икономии, прекалено силното евро, кредитната криза вследствие на не добрата капитализация на банките, ниската бизнес активност и липсата на доверие. Рецесията в периферията вече пълзи и към други страни от еврозоната. Френският БВП се свива и дори германската икономика на практика е в стагнация, тъй като растежът на основните й пазари е в най-добрия случай слаб (Китай) или отрицателен (еврозоната).

Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Към автора на статията - ако може да се направи една ретроспекция на заглавията свързани с Рубини от 2008 година насам. Нещо като РубиниМетър - колко пъти е наставал края на света/ европа / еврозоната и т.н. и какъв е резултата :-)Защото имам усещане, че болшинството от авторите във форума имат по - голяма познаваемост и заслужават повече внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още