IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Има основания да се смята, че Германия ще бъде засегната от нещо повече от цикличен спад, пише Матю Лин за MarketWatch

15:00 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Коя е най-добре представилата се развита икономика през последното десетилетие? Това е лесен въпрос, твърди Матю Лин в свой анализ за MarketWatch.

Това не са САЩ, а определено не е и Великобритания. И двете икономики натовариха представянето си с дълг, за да открият след това, че такова нещо като безплатен обяд не съществува.

Япония? Очевидно не. Тя остава закотвена във второ загубено десетилетие.

Франция с високите данъци? Тя превърна външнотърговския си излишък в зейнал дефицит.

Може да дадете добри аргументи за Австралия и Канада, но точно сега и двете изглеждат така, като че ли просто са яхнали бума в суровините – с ужасния крах, надничащ буквално иззад ъгъла.

Напълно ясно е, че това е Германия. Тя израсна последователно през последното десетилетие – толкова бързо, ако не и по-бързо от всяка друга голяма икономика.

Тя превърна себе си в източник на експортна мощ, продавайки на света почти толкова, колкото и Китай, при това без облагите от евтината работна ръка при всички спънки от високите социални разходи и относително краткият работен ден. Всяка година страната изнася стоки на стойност 1,547 трлн. евро, което е доста повече от много по-големите САЩ и почти 2 пъти повече от Япония. Общите ѝ задължения остават ниски, а тя реализира голям търговски излишък година след година.

Превърна се в ковчежник на еврозоната и в най-стабилната финансова сила в света. Това е страната, към която всеки друг се оглежда за помощ – един сигурен белег за икономически успех.

Ако първото Wirtschaftswunder (икономическо чудо) обхвана периода между 1950 и 1970 г., то последното десетилетие за Германия след обединението се превърна във втори подобен период.

Сега обаче всичко изглежда приключва. Или е kaputt (развалено), както казват в Германия.

Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
".........при това без ОБЛАГИТЕ от ЕВТИНАТА работна ръка при всички спънки от високите СОЦИАЛНИ разходи и относително краткият работен ден. ........."Без коментар. Германия !!! Ако ние се оплакваме и оправдаваме развитието си, с това че сме малка държава и сме притискани във външната си политика, то какво да кажат те когато почти целия свят е бил срещу тях и толкова пъти "възкръсват" от нищото!? :) ....Просто трябва да се погледне как е изградено обществото им. Каква е ЦЕННОСТНАТА система на германеца. Който има близки хора, родени и ВЪЗПИТАНИ там знае, че няма нищо чудно в успехите им през годините. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
coolio
преди 11 години
H&M не е немска марка, а шведска. Освен това дрехите се шият от нискокачествени памуци, най-често ГМО сортове в Индия, Китай, Пакистан, боите не са особено тествани за ефектите им върху тялото и тн и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
Батко Ванко
преди 11 години
Немската икономика е като птицата ФЕНИКС ! Винаги ще оцелява! Това е държава,която уважава поданиците си и се грижи за техния просперитет ! Най-социалната държава в Света,със задължителен достъп до ОБРАЗОВАНИЕ за всички деца-без изключение!!! Училището намира талантите на децата,което след време гарантира работните им места в икономиката! Бъдещето и оцеляването на всяка нация е в ръцете на УЧИЛИЩЕТО !!! А немското училище е много силно,затова и държавата Германия е такава !?? Веднага се сещам за нашето "ОБРАЗОВАНИЕ" и ми става мъчно за село !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
pecan
преди 11 години
тези дни бях в един мол в Денвър щата Колорадо .да тук има обувки на прада по 800$ костюми хуго бос по около 1000$ но аз като по *** си купих якенце и панталон и ризка за по малко от 100$ в H&M.Това е германската икономика прави всичко и го продава на добри цени.И аз искам да произвеждам фолцваген но нещо не ми се отдава.изводите си ги правете сами:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Нека не бъда разбиран превратно: Икономически потресения всеки може да преживее. Въпросът е с какво ще се явят "на тепиха" и дори след като пострадат, с какво ще си тръгнат. Това да си бит е, по-скоро, психологическо, отколкото физическо понятие. Здравата физика, за да се възроди, се нуждае само от рефреш на софтуера но, скапани инфраструктура, образование, материална аза и т.н. дори с допинг...сещате се. Може да си много надъхан но, нямаш ли мускули, шампион не се става.Нещо такова.Накратко, ако залагах, бих заложил за Германия с/у почти всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Германия печели с прагматизъм и далновидност: Защо й е на всяка цена да прави градове, които да "изземват функциите на финансови столици" при положение, че вдига средното ниво в страната над средното в Оединеното кралство? Умни са: ползват готови, състояли се пазари но, продават СВОИ стоки. Нека ингилизите си правят пазара и да му се радват но, без немското присъствие, той олеква. Няма значение, искат или не от Острова да признаят това, фактите са си факти. Изглежда, немците осъзнават виртуалността на парите и /едни от малкото нации/ я уравновесяват с реалния производствен сектор. Следователно, немската икономика е "чудо" за спекулантите и, дори и да претърпи някакво свиване, общата й кондиция ще остане впечатляваща. Освен това, и Африка е пазар, и Латинска Америка, и арабският свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 15
trendline
преди 11 години
Време е Германия да си плати гяволъка.Много пачки направиха немците с тази еврозона и ЕС на гърба на останалите.Най ме кефи Гърция. Така добре си изиграха картите че няма накъде. Европа им изсипа толкова пари от 70-те , почти да вчера. На всички им беше ясно че тези пари нямат връщане. Но пък риска да завие към СССР и Русия и да настанят ракети по островите, под носа на Запада беше кошмара на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
Няма безгранични неща, мощта на Германия няма да е вечна ако продължи да хвърля пари на вятъра. Интересното е, че въпреки доброто икономическо състояние на страната няма германски град в последните години, който да изземе финансовите функции на Лондон. Редица компании от цял свят откриват свои филиали в британската столица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
IQ96
преди 11 години
"Но Германия никога не разви онзи тип икономика с кредитни карти, която позволи например на САЩ да се измъкнат от спада в световното търсене." Алилуя и слава богу! Германците знаят и 2 и 200 (както и швейцарците и австрийците,а и северните европейци) и не са заблудени и облъчени потребители като "средния" янки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Основната грешка в този анализ е, че ще се наложи да Германия да отписва дългове. Посоката е еврото да поевтинее(ЕЦБ здраво "печата" последната година) и така дълговете да бъдат намалени до устойчиви нива. Германия не иска да си вземе дадените заеми, а да ги поддържа. Те са основен лост за политически натиск към другите страни.Пример е Испания - тях не могат да ги "натискат" да бъдат спасени просто защото публичните дългове въобще не са чак толкова много. Да испанците имат бая непродаваем бетон, но той ще бъде абсорбиран за 5-6г. без външна помощ.А немците са доста добре защото изнасят скъпи и високо технологични продукти с голяма добавена с-ст, а внасят евтина храна. А храната е евтина защото вече е субсидирана през програмите на ЕС. А германски стоки не може лесно да си произведеш поради необходимостта от огромни вложения в наука за тях. А другите стани не ги правят и не могат да си позволят да ги правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още