fallback

Германия не иска да спасява руски олигарси в Кипър

Ако условията за спасяването на Кипър прогонят руските капитали, страната ще колабира, коментира анализатор

16:06 | 04.02.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия не е особено склонна да се съгласи на спасителна програма за Кипър. Снимка: Ройтерс

Когато представители на германското правителство заявиха, че Берлин ще спаси еврозоната на каквато и да е цена, перспективата за спасяването на руски олигарси не беше това, което те имаха предвид, пише New York Times.

Осем месеца преди ключовите парламентарни избори в Германия канцлерът Ангела Меркел трябва да се пребори с обвинения, че Европа е на път да направи именно това, тъй като Кипър – убежище за руските капитали – вероятно ще се окаже следващата страна от еврозоната, която ще трябва да бъде спасявана.

През последните дни Германия даде да се разбере, че не е особено склонна да се съгласи на спасителна програма за Кипър, след като помощта за Гърция, Ирландия и Португалия беше удължена.

Въпреки че Кипър представлява съвсем малка част от икономиката на еврозоната, ситуацията в страната е на път да причини истинска мигрена на европейските правителства.

„Мисля, че никога от началото на кризата в еврозоната Германия не си е оставяла толкова малко пространство за маневриране“, казва Николас Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон. „Германия обаче иска еврото да успее и да оцелее и затова не може да си позволи фалита на Кипър“.

Предоставянето на спасителна програма на островната държавица обаче може да се окаже по-сложно, от колкото изглежда на пръв поглед.

Политиците в Кипър биха предпочели да не заемат европейски пари, които са съпроводени от тежки условия за бюджетни икономии – същите, които задълбочиха мизерията в съседна Гърция.

Те също така изтъкват, че Кипър се справяше сравнително добре до приемането на втория спасителен план за Гърция, когато кипърските банки се наложи да отпишат голяма част от гръцкия дълг.

Темата за спасяването на еврото вече не стои на дневен ред, след като Ангела Меркел даде пълната си подкрепа за еврозоната. Берлин обаче изглежда не беше подготвен за политическата буря в Кипър, който изгуби достъпа си до облигационните пазари още преди година. Страната обаче все още не е фалирала заради възлизащ на 3,5 млрд. долара заем от руското правителство.

Докато руските пари са на път да привършат, Германия и европейските й партньори водят ожесточен дебат за това дали и как да хвърлят спасителен пояс на Кипър. Проблемът е, че повечето пари, изгубени от кипърските банки са руски, а опасенията са, че повечето от спасителните средства могат да попаднат в ръцете на руски олигарси и гангстери.

Тези страхове бяха подкрепени от скорошен доклад на германското разузнаване, който предизвика фурор дори сред някои от политическите партньори на Меркел. „Аз не искам да гарантирам мръсни руски пари“, коментира Волкър Каудер, член на управляващия консервативен блок.

Руското присъствие в Кипър е осезаемо. Във втория по големина кипърски град Лимасол е разположен анклав от ресторанти, магазини и бутици за скъпи кожени изделия, който е толкова пренаселен с руснаци, че местните го наричат „Лимасолград“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
fallback