IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Кипър е системно важен за еврозоната?

Страната може да се превърне в новата експлозивна зона, която да възпламени дебата дали валутният съюз всъщност е спасен

12:27 | 29.01.13 г.
Защо Кипър е системно важен за еврозоната?

Кипър може да причини много повече проблеми на еврозоната, отколкото Гърция, въпреки миниатюрната си икономика, пише в коментар за MarketWatch Даръл Деламейд. Средиземноморският остров е третата най-малка икономика във валутния блок, но ще се нуждае от спасителни средства колкото е брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, а вероятно дори повече.

Проблемът на Кипър не е толкова публичният дълг, колкото “виртуалната неплатежоспособност” на банковата система, която се оказва, че е 8 пъти по-голяма от националната икономика.

Около една пета от депозитите в кипърските банки идват от Русия, а Германия намеква, че финансовите институции на острова са замесени в пране на пари. Властите в Кипър отричат тези твърдения и дори на свой ред обвиниха Берлин в ревност заради успешния офшорен банков център с благоприятни данъчни режими, който Кипър създаде.

Заради взаимодействията на Кипър с Русия вероятно всеки би могъл необмислено да каже, че страната не е от системно важните звена на еврозоната, на каквото мнение е финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обаче изрази противоположната позиция с мотива, че две от големите банки на страната имат клонове в цяла Гърция и евентуалното им изпадане в несъстоятелност може дадестабилизира положението там.

Икономическият еврокомисар Оли Рен също изказа подобна позиция в интервю за Wall Street Journal. “Важно е, че всички осъзнават, че неконтролираното неизпълнение на задълженията на Кипър може да доведе до излизането на страната от еврозоната. Ще бъде изключително глупаво да поемаме такъв риск, при условие, че средата остава напрегната”, коментира Рен.

От 1970 г. Кипър е разделен на две заради конфликт между гръцката и турската общност на острова. Кипърските турци в северната половина на страната обявиха отделна република, която е призната само от Турция, а местата в парламента, разпределени на турските представители от южната част на Република Кипър, която принадлежи към Европейския съюз, остават празни.

Политическата обстановка на острова ще се усложни през следващия месец, когато ще се проведат президентски избори. Резултатите от предварителните проучвания показват, че кандидатът на десницата Никос Анастисиадис води пред настоящия президент от левицата Димитрис Христофиас, който се кандидатира отново.

Заради предстоящите избори в Кипър лидерите на еврозоната решиха да отложат решението за отпускането на спасителната помощ за страната. Това може да превърне Кипър в новата експлозивна зона, която да възпламени дебата дали еврозоната всъщност е спасена, или ще трябва да премине през още проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още