IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалена държава ли е Америка?

Ситуацията в САЩ е резултат от систематичен проблем на нефункциониращата демокрация

19:35 | 05.10.13 г. 21
Провалена държава ли е Америка?

Преди няколко дни безпилотният Voyager 2 на НАСА, който напусна Слънчевата система, „написа“ в Twitter: "Сбогом, хора, и късмет!“ Заради блокирането на американската администрация Twitter акаунтът на американската космическа агенция спря да излъчва. Колко метафорично изглежда сега това послание!

Повечето служители на НАСА излязоха в принудителен отпуск, след като републиканците и демократите не се споразумяха за бюджета. Светът също гледа невярващо на тази ситуация и се пита дали Америка не е всъщност провалена държава, пише CNN.

Въпросът се повдигна заради очевидният провал на Конгреса да свърши работата си. А по този повод в онлайн списанието Slate се появи следния пост: „Враждуващите кланове във Вашингтон не могат да се споразумеят за мярка, която да позволи на американските щати да изпълняват основните си функции. Настоящата криза повдига въпроса сред международната общност дали те са способни да управляват една многолика нация от 300 млн. души.“

Естествено, ако ставаше въпрос за някоя бедна държавица от Третия свят, щеше да е много по-лесно тя да бъде наредена сред „провалените държави“. Най-голямата икономика в света, чиято валута е основополагаща за световната търговия, трудно може с лека ръка да бъде обявена за „бананова република“.

Една малка клика републиканци от Камарата на представителите обаче напълно оправдава израза, след като блокира законопроекта за финансирането на администрацията и заплашва да принуди САЩ да спрат да обслужват дълговете си, защото те не са съгласни с друг законопроект, прокаран от демократите. Отделно са загубите заради пропуснатите приходи и забавянето на различни важни проекти. И няма съмнение, че колкото и да е трудно САЩ да бъдат обявени за „провалена държава“, определението е на върха на езиците на много хора.

„Мисля, че останалата част от света изобщо не може да повярва, защото това, което се случва, е невероятно“, коментира британският продуцент и издател Андрю Нийл пред Кристиан Аманпур. „Виждали сме нефункциониращки правителства в Гърция, в Италия, в много „бананови републики“, но повечето от тях поне са изпълнявали основната си функция – да определят бюджета“, допълва Нийл.

Сегашната ситуация в САЩ може да доведе до фалит, тъй като Вашингтон достига на 17 октомври тавана на дълга и разполага със средства за още няколко дни, за да го обслужва. „Американските правителствени облигации са най-важните в света – те са еталон за останалите дългови книжа. Ако от всички страни накрая се окаже, че точно Америка не може да си обслужва дълга, ние ще изпаднем във финансова криза, която ще е много по-сериозна от тази след краха на Lehman Brothers“, коментира още Нийл.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Най-смешното в ситуацията е че никой не свали рейтинга на сащъ?"-------------------------------и най-малкото ще трябва да си търсят др, работа ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Най-смешното в ситуацията е че никой не свали рейтинга на сащъ? Не усещате ли гнилото в цялата работа?!А рейтинга трябва да е -zzz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Да, могат още малко да се правят на интересни и да понатрупат още малко дълг. Но това не може да продължи до безкрайност, идват критични моменти за много държави.Хиперинфлация няма, защото много пари има натрупани и не са излезли още на сцената. Точно банкерчетата искат така да има лека, полека инфлация. Но дали ще успеят да удържат огромната натрупана лавина?... Съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
i1939
преди 10 години
И какво от това? Въпреки, че по пазарните принципи би трябвало да имаме и в момента хиперинфлация в Япония САЩ и други западни държави такава не се наблюдава нали? Абсолютно нищо не им пречи да достигнат квадралион дълг и просто ще напечатат още и още. Ако някой тръгне да им разваля доларовата пирамида просто ще отклонят вниманието с предизвикване на война или ревлоюция. Долу съм написал че ще разрешат проблема на дълга до няколко дена и така и ще стане. Дори спекулантите не отрабротват друг сценарии видно от курсовете на валутите, златото, индексите, които си се движат в тесен рейндж без съществена промяна. Млад стар, ще ти кажа нещо. На всички улигофрени ще им вземат парите, чрез бавна инфлация, без дори да се и усетят. А през това време ще се печатат пари на тон в секунда от Вашингтон до Пекин и Токио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
d333
преди 10 години
Квадрилион, казваш да напечатат.... А БВП на целия целия свят знаеш ли колко е? Ами печатарите от Япония, UK, EU, че даже и швейцарците... Тях смяташ ли ги?...Струваш ми се твърде млад и наивен. Нищо, живота е пред теб и ще те научи на много интересни работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
i1939
преди 10 години
Бе ако ще и трилион квадралиона долари да е натрупал, какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 6
i1939
преди 10 години
Абе що превеждате безмислини статии?До няколко дена ще разрешат изкуствено създаденият проблем и цирка ще приключи. Щяли да фалират? Друг път. Винаги могат да дигнат тавана и да печатат до квадралиони ако искат. Долара е световна резервна валута. и докато е така САЩ ще останат хегемон и могат да печатат колкото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 7
eboyanov
преди 10 години
аз доколкото знам Буш остави САЩ със 3 трилиона задължения, в момента Обама се бори да увеличи тавана на дълга, който отдавна достигна лимита си от 16,7 трилиона - сам си отговори на въпроса кой е по-добър. Да не говорим че Социалният Обама взе парите на данъкоплатците и ги раздаде на Банки, застрахователни дружества и корпорации и като видя че не му достигат пари за на важните институции в държавата вдигна данъците на хората - е това ако не е кражба, какво е???? Относно Сирия, Обама бе като пате в калчища, като накрая поиска да прехвърли цялата отговорност за това на републиканците, което е повече от абсурдно. колкото за така нар. Фашисти, мога да кажа че има републиканци, които са явни противници на Чаената партия, ама я ми кажи кои демократи са против Сенчестата партия ??? а там влизат "неизвестни" хора като империята Клинтън , Сорос и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Боб и Доналдът прогнозираха това още преди 15-тина години. Не че ги обожествявам - очевидно бе накъде отива "великата Америка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 43 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Мисля, че останалата част от света изобщо не може да повярва, защото това, което се случва, е невероятно, коментира британският продуцент и издател Андрю Нийл пред Кристиан Аманпур.************************************Какво му е невероятното ве ***? Схемата "живот на кредит", води точно до това- ПЪЛЕН ТОТАЛЕН ФАЛИТ! Как ше харчиш "днес" пари, които евентуално ще заработиш "утре", а ще трябва да връщаш с лихва "в други ден" и това да продължава вечно?! Няма такъв филм- чисто математически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още