IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалена държава ли е Америка?

Ситуацията в САЩ е резултат от систематичен проблем на нефункциониращата демокрация

19:35 | 05.10.13 г. 21
Провалена държава ли е Америка?

Преди няколко дни безпилотният Voyager 2 на НАСА, който напусна Слънчевата система, „написа“ в Twitter: "Сбогом, хора, и късмет!“ Заради блокирането на американската администрация Twitter акаунтът на американската космическа агенция спря да излъчва. Колко метафорично изглежда сега това послание!

Повечето служители на НАСА излязоха в принудителен отпуск, след като републиканците и демократите не се споразумяха за бюджета. Светът също гледа невярващо на тази ситуация и се пита дали Америка не е всъщност провалена държава, пише CNN.

Въпросът се повдигна заради очевидният провал на Конгреса да свърши работата си. А по този повод в онлайн списанието Slate се появи следния пост: „Враждуващите кланове във Вашингтон не могат да се споразумеят за мярка, която да позволи на американските щати да изпълняват основните си функции. Настоящата криза повдига въпроса сред международната общност дали те са способни да управляват една многолика нация от 300 млн. души.“

Естествено, ако ставаше въпрос за някоя бедна държавица от Третия свят, щеше да е много по-лесно тя да бъде наредена сред „провалените държави“. Най-голямата икономика в света, чиято валута е основополагаща за световната търговия, трудно може с лека ръка да бъде обявена за „бананова република“.

Една малка клика републиканци от Камарата на представителите обаче напълно оправдава израза, след като блокира законопроекта за финансирането на администрацията и заплашва да принуди САЩ да спрат да обслужват дълговете си, защото те не са съгласни с друг законопроект, прокаран от демократите. Отделно са загубите заради пропуснатите приходи и забавянето на различни важни проекти. И няма съмнение, че колкото и да е трудно САЩ да бъдат обявени за „провалена държава“, определението е на върха на езиците на много хора.

„Мисля, че останалата част от света изобщо не може да повярва, защото това, което се случва, е невероятно“, коментира британският продуцент и издател Андрю Нийл пред Кристиан Аманпур. „Виждали сме нефункциониращки правителства в Гърция, в Италия, в много „бананови републики“, но повечето от тях поне са изпълнявали основната си функция – да определят бюджета“, допълва Нийл.

Сегашната ситуация в САЩ може да доведе до фалит, тъй като Вашингтон достига на 17 октомври тавана на дълга и разполага със средства за още няколко дни, за да го обслужва. „Американските правителствени облигации са най-важните в света – те са еталон за останалите дългови книжа. Ако от всички страни накрая се окаже, че точно Америка не може да си обслужва дълга, ние ще изпаднем във финансова криза, която ще е много по-сериозна от тази след краха на Lehman Brothers“, коментира още Нийл.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 13
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Oct. 5 (LaRouchePAC) -- Wall Street had demanded that President Barack Obama stop the reinstatement of Glass Steagall at all costs and instead move ahead with more bailouts and bail-in looting of the American people to preserve their thoroughly bankrupt system. The Wall Street policy means an acceleration of crippling hyperinflation, devastating austerity and, ultimately, mass murder of the nation's most vulnerable citizens.Several highly qualified Washington sources have confirmed that this was the ultimatum delivered by the Wall Street delegation that met privately with Obama on Wednesday afternoon Oct. 2 at the White House. The delegation was organized by the Financial Services Forum, a coalition of the nation's 19 biggest banks and insurance companies, and included Jamie Dimon, CEO of JPMorgan Chase; Lloyd Blankfein, CEO of Goldman Sachs; Brian Moynihan, CEO of Bank of America; Michael Corbat, CEO of Citibank; and Anshu Jain, CEO of Deutsche Bank.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 11
Сините камъни
преди 10 години
""""""""САЩ са страната където 50% от флитите които се обявяват са заради неспособност на болните да заплащат сметките си за здрвеопазване""""""""За кои фалити говориш? В здравната система или изобщо?А това за Ай Ер Ес откъде го измъти?Знаеш ли, кои са и какво правят IRS?Не можах да разбера, трябва първо да фалираш и после да умреш или обратното....За съжаление, ако си болен от каквото и да е, нямаш ли застраховка ставаш опитно зайче. Но и обратното е вярно. Имаш ли пълна застраховка, с такова "внимание" ще те обгрижат, че и ти да не се познаеш!Струва ми се, че си много приповдигнат излишно. Че Америка определено не е за подражание е ясно. Но че за момента няма система, която да изчисти хоризонта, също е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Блокираха правителствените агенции защото така им харесва-Мразят ИПЕЙ, защото съблудава за опазване на околната сред и те немогат да замърсяват наволя със БИЗНЕСА СИ-Мазят АЙ ЕР ЕС, защото им прави одити и трябва да плащат дори смешномалките за индустриалния свят данъци ит.тн и т.н.Там няма здравна с-маТам ако имаш рак и си беден - умираш, като преди това фалирашСАЩ са страната където 50% от флитите които се обявяват са заради неспособност на болните да заплащат сметките си за здрвеопазванефашизма е пълен и страшемДа пазим РБ от него Да пазим РБ от ДЕСНИТЕ ПАРТИИИ от левите изпълняващи десни политики - както прави сега БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 13
kane
преди 10 години
Дългът го натрупша Буш - техният гладиатор със 2 войни сложени на кредитната карта на САЩ/войни водени с пари заети САМО назаем/ 6 милиарда долара за Афганистан и ИркДруга съществена част от дълга на САЩ съсътавлява НАМАЛЕНИТЕ ДАНЪЦИ на ТОП богатите от 75% на 35% 1982г от РейгънИ изкуствено приченената криза от банерите от 2007г допълни размера на задълженията имНе искам да слушам глупости това е истинатаСАЩ няма финансови проблеми - ама изобщоСАЩ има фашити, които почти са завзели страната, които искат да се възползват и да направят мнооооого пари/както при Буш със 2те войни - всички контрактори на Пентагона са ТЕ - ФАШИСТИТЕ/ крещейки аууу колко сме задлъжнелиИ защо!?! Защо е това бколкиране на правителството !Нека незабравяме "крилатата реплика" на великия им водач: "Правителството неможе да реши проблема - защото правителството е самият проблем"ПРИВАТИЗАЦИЯ - ПРОФИТизацияТе ненавиждат социалните политикиТе /десните в САЩ/ немогат да си представят че ще си бедин и здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 22
kane
преди 10 години
момче не бъди глупавНе вярвай на всичко оето се пишеФашизма е страшенТой е навсякъде и действа по всякакви начиниОбама е най-големия късмет на човечеството и ще е жалко че ще е там само още 3 години1. Обама постигна своето в Сирия без да гръмне една пушка. Той е уникален политик и въпроса със Сирия го доказва2. Репубиканската партия в САЩ е завзета от фашизма! Там закона позволява НЕОГРАНИЧЕНО наливане на капитали в политическия процесХопер богати хора като Коч братята и ХИПЕР БОГАТИ фондации, който финансират лобистите дърпат конците на 100% от републиканците и дори на доста демократи, просто защото във всеки един момент могат да гарантират охолният живот не само на теб и семейството ти, но и на 5 поколения напредСАЩ имат много остаряла и проблемна конституция в много отношения с 2 полюсна партиина с-***, със пожизнени Конституционни съдии - крале/монарси, купени от милиардерите и само там е проблемаНе се опитвайте да продадете идеята за задлжнялостта имДългът точно те го нат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 51 rate down comment 1
d333
преди 10 години
Американците са си повярвали, че могат да бъдат първата вечна империя. Историята обаче показва, че такива империи няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
eboyanov
преди 10 години
ето ви по-обстоен анализ на ситуацията:http://eboyanov.blog.bg/politika/2013/10/04/iznudvachyt-barak-obama.1161621
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 7
eboyanov
преди 10 години
брей всеки ги обвинява тази "радикална" клика от републиканците - т.нар. Чаено Парти, ама никой не говори за Сенчестото Парти "Ционисти" което дърпа конците на Демократическата Партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 2
aldy
преди 10 години
Провалена държава ли е Америка? Защо плачем на чужд гроб, а не си погледнем дереджето? Ами откъдето и да се погледнем, така зададеният въпрос за България е 100% положителен. България сега е провалена държава. И тя все по-усилено се свлича към пропастта, от която излизане няма. Поне за самата българска нация. А територията няма да остане ненаселена. Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още