IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалена държава ли е Америка?

Ситуацията в САЩ е резултат от систематичен проблем на нефункциониращата демокрация

19:35 | 05.10.13 г. 21
Провалена държава ли е Америка?

Преди няколко дни безпилотният Voyager 2 на НАСА, който напусна Слънчевата система, „написа“ в Twitter: "Сбогом, хора, и късмет!“ Заради блокирането на американската администрация Twitter акаунтът на американската космическа агенция спря да излъчва. Колко метафорично изглежда сега това послание!

Повечето служители на НАСА излязоха в принудителен отпуск, след като републиканците и демократите не се споразумяха за бюджета. Светът също гледа невярващо на тази ситуация и се пита дали Америка не е всъщност провалена държава, пише CNN.

Въпросът се повдигна заради очевидният провал на Конгреса да свърши работата си. А по този повод в онлайн списанието Slate се появи следния пост: „Враждуващите кланове във Вашингтон не могат да се споразумеят за мярка, която да позволи на американските щати да изпълняват основните си функции. Настоящата криза повдига въпроса сред международната общност дали те са способни да управляват една многолика нация от 300 млн. души.“

Естествено, ако ставаше въпрос за някоя бедна държавица от Третия свят, щеше да е много по-лесно тя да бъде наредена сред „провалените държави“. Най-голямата икономика в света, чиято валута е основополагаща за световната търговия, трудно може с лека ръка да бъде обявена за „бананова република“.

Една малка клика републиканци от Камарата на представителите обаче напълно оправдава израза, след като блокира законопроекта за финансирането на администрацията и заплашва да принуди САЩ да спрат да обслужват дълговете си, защото те не са съгласни с друг законопроект, прокаран от демократите. Отделно са загубите заради пропуснатите приходи и забавянето на различни важни проекти. И няма съмнение, че колкото и да е трудно САЩ да бъдат обявени за „провалена държава“, определението е на върха на езиците на много хора.

„Мисля, че останалата част от света изобщо не може да повярва, защото това, което се случва, е невероятно“, коментира британският продуцент и издател Андрю Нийл пред Кристиан Аманпур. „Виждали сме нефункциониращки правителства в Гърция, в Италия, в много „бананови републики“, но повечето от тях поне са изпълнявали основната си функция – да определят бюджета“, допълва Нийл.

Сегашната ситуация в САЩ може да доведе до фалит, тъй като Вашингтон достига на 17 октомври тавана на дълга и разполага със средства за още няколко дни, за да го обслужва. „Американските правителствени облигации са най-важните в света – те са еталон за останалите дългови книжа. Ако от всички страни накрая се окаже, че точно Америка не може да си обслужва дълга, ние ще изпаднем във финансова криза, която ще е много по-сериозна от тази след краха на Lehman Brothers“, коментира още Нийл.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
изхождайки от начина на живот на местните маймуни до сега - НЕизхождайки от начина на живот на местните маймуни за напред - ДАизхождайки от манипулационно ниво - няма решение, защото то не е независимо от обявените фактори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още