fallback

Джихадистите издигат терора на ново ниво

"Ислямска държава" е много по-опасна от Ал-Кайда, защото има военна организация, с която може да завзема и държи под контрол обширни територии

11:24 | 20.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател

Вече може да се твърди със сигурност - през лятото на 2014 г. заплахата от ислямския екстремизъм се трансформира в нещо ново: по-амбициозно и по-опасно, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В дългосрочен план това е заплаха за Съединените щати, но страните в Близкия изток и Европа са по-пряко засегнати – разбира се, Ирак, но също така и Саудитска Арабия, Израел, Турция, Египет, Русия и Иран.

Опасността от терористичната групировка „Ислямска държава“ изисква подходящ отговор. Именно защото целите на организацията са толкова широкообхватни, е необходима координирана международна коалиция. Американското правителство може да създаде тази коалиция само в случай че успее да убеди застрашените от ислямистите страни, че те имат общ враг и трябва да му отговарят заедно. Това е голямо предизвикателство за президента Барак Обама, който обеща в понеделник да работи дългосрочно с "ключовите партньори", за да се пребори с „Ислямска държава“.

Групировката завладя цели райони в Ирак и Сирия и по този начин привлече вниманието върху себе си. По-малко в светлината на прожекторите попада фактът до каква голяма степен се различава стратегията на групата от тези на предишните екстремистки ислямски движения.

И докато Ал-Кайда се фокусира върху индивидуални терористични атаки, за да отслаби Запада и да прекрои ислямския свят, новата фракция отива много по-далеч. Движението е създало военна организация, която може да заема и задържа под контрол цели райони - почти както би направила и дадена държава, ако влезе във война. Това никога не успя да направи Ал-Кайда, която дори не се е опитала сериозно да го стори, пише още WSJ.

През юни „Ислямска държава“ капитализира военните си постижения и обяви нов халифат - ислямска държава - в една област, която групата контролира в Сирия и Ирак. За да увеличи своята база, движението се опитва със специална програма да спечели мюсюлманите на своя страна. Тя е специално насочена към офицери, инженери и лекари.

Накратко: това не е една неясна терористична клетка, сочи анализ на Institute for the Study of War. „Това е по-скоро протодържава, която тества в момента най-добрите начини да печели вниманието на света и да получи по-силна подкрепа от мюсюлманската общност". 

Не е трудно да се досетим какво е планирала „Ислямска държава“. Групата ясно обяснява своите цели, тактики и религиозни оправдания, при това на няколко езика. Трябва да прочетем само първите две издания на списанието на движението, наречено Dabiq, които бяха публикувани през това лято и в интернет на английски, а наскоро дори и на немски.

Първото издание се появи малко след като „Ислямска държава“ обяви своя халифат със столица в Сирия. Лидерът Абу Бакр ал-Багдади се изказва както по отношение на целите, така и по отношение на враговете на групата. Сега светът е разделен на два лагера, казва той - „на лагера на мюсюлманите и муджахидините, и на лагера на евреите, кръстоносците, техните съюзници, а с тях и останалата част от народите и религиите, които се предвождат от Америка и Русия и са мобилизирани от евреите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
fallback