IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джихадистите издигат терора на ново ниво

"Ислямска държава" е много по-опасна от Ал-Кайда, защото има военна организация, с която може да завзема и държи под контрол обширни територии

11:24 | 20.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кюрдски боец на пост наблюдава позициите на бойци на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; в близост до Мосул в Северен Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюрдски боец на пост наблюдава позициите на бойци на „Ислямска държава“ в близост до Мосул в Северен Ирак. Снимка: Ройтерс

Във вторник групировката влезе в открита конфронтация със САЩ, след като обяви, че е обезглавила изчезналия през 2012 г. в Сирия американски журналист Джеймс Фоли. В публикувано в интернет видео може да се види предполагаемото убийство на репортера. Освен това джихадистите заплашват да убият втори американски журналист, който е бил отвлечен през август 2013 г.

Предполагаемото обезглавяване на Фоли се извършва от облечен в черно и маскиран мъж, който говори английски с британски акцент. Дали почти петминутното видеото с името "Съобщение до Америка" е записано в Сирия, или в Ирак, не става ясно.

40-годишният Фоли, който е работил за информационна агенция AFP и американския новинарски уебсайт GlobalPost, е бил заловен от въоръжени мъже според очевидци през ноември 2012 г. в провинция Идлиб в Северозападна Сирия. От тогава от него липсва всякаква следа.

Според джихадистите Фоли е бил екзекутиран, след като американският президент Барак Обама е наредил да се извършат въздушни удари срещу позиции на групировката в Ирак. Бойци на „Ислямска държава“ контролират райони в северната част на Ирак и части на Сирия.

Белият дом заяви, че видеото ще бъде прегледано основно. Президентът Обама е бил информиран за случая при завръщането си от почивка. „Ако това е вярно, ние сме ужасени от жестокото убийство на невинен американски журналист", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън.

Майката на Фоли – Даян, пише във Facebook: „Никога не сме били по-горди от нашия син Джим, той даде живота си, опитвайки се да покаже на света страданието на сирийския народ“. Тя призовава убийците на сина ѝ да пощадят другия пленник. „Нямате контрол над американската политика в Ирак, Сирия или където и да е другаде по света“, пише тя.

 

Президентът на AFP Емануел Хуг описа Фоли като „смел, независим и обективен“ журналист. „Ние сме ужасени от разпространението на това видео", обясни той.

Ако някой все още има съмнения относно плановете на движението, може да види някои цитати от последното издание на тяхното списание, които се основават на учението на пророка Мохамед: „Вие ще нахлуете на Арабския полуостров и Аллах ще ви позволи да го завладее. След това ще нахлуете в Персия и Аллах ще ви позволи да я завладее. След това ще марширувате в Рим и Аллах ще ви позволи да го победите".

Сред враговете на движението са иранските лидери и тези на Ал-Кайда, „кръстоносците във Вашингтон" и "секуларистите", водени от Турция. Последователи на групата има в Алжир, Судан, Индонезия и Филипините.

Все още целите на групата са много по-големи от нейната военна мощ. Независимо от това, американското правителство се опасява, че движението произвежда две непосредствени опасности. От една страна, това са чужденците, които са наети от „Ислямска държава“. Те биха могли да се върнат в родните си страни и да извършват нападения там. На второ място, има други екстремистки групи - особено Ал-Кайда, които ще се чувстват скоро принудени да бъдат активни, да докажат, че те все още играят важна роля за ислямистите.

Какво би могъл да стори останалият свят? Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински представи преди няколко седмици сбита формула за действие: „Време е "възрастните" да нападнат в района и да се наложат“. С това той има предвид установените сили, като Египет и Саудитска Арабия, но също Израел и Иран – държави, които са изложени на същата опасност. Но при това те ще имат нужда от лидерството на американците, смята още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Те навремето нещо са видяли, за да подкрепят диктатори като Садам и Асад. Очевидно тези територии могат да се контролират само с диктатура и е по-добре да имаме там диктатор, поддържан но и контролиран от запада, отколкото обширна територия на беззаконие на която избуяват различни екстремисти. След като вече няколко години Сирия практически не съществува, логична беше появата на тези. Не може да има вакуум, веднага мястото се заема. О! Бама да беше опирал да режисира кой ще го заеме, вместо да остави сирийците да се оправят както си знаят, а те един начин знаят види се - да се колят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Май не е за първи път. Талибаните превзеха цяла държава и я управляваха известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още