IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата мания на американските концерни – разделяне на бизнеса

От началото на годината компании от целия свят вече са продали или разделили дъщерни дружества на стойност 1,6 трлн. долара

08:00 | 10.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Другата страна на монетата

Но не винаги разделянето на бизнеса става по предварителния план. Когато през 2011 г. ITT решава да се раздели на три независими компании, един от тези „тризнаци“ бе считан за особено обещаващ за бизнеса. Но обнадеждаващият Xylem, който произвежда помпи, арматурни изделия и оборудване за пречистване на водите, се оказа истинско разочарование. Ръстът на приходите е в застой отчасти заради забавянето на икономическия растеж в Европа и слабите продажби в сектора на комуналните услуги.

От разделянето на дивизиите акциите на Xylem поскъпнаха с около 36 на сто, а в същото време индексът S&P 500 отчита ръст от 53 процента. Приходите, които през 2012 г. и 2013 г. до голяма степен са стагнирали, ще се увеличат през тази година според прогнозата на компанията с до 3,7%. В дългосрочен план компанията също ще се възползва от нарастването на населението в целия свят, недостига на вода и екологичните проблеми, сигурна е Xylem.

Една голяма корпорация, която отдавна се противопоставя на тенденцията за засилено фокусиране в по-малък бизнес, е 3M от Сейнт Пол в Минесота. Фирмата произвежда лепила и абразиви, които се използват в индустрията и в домакинствата. Огромната продуктова гама на компанията включва марката тиксо Scotch, покритията за изсветляване на компютърните екрани, производствени лепила и системи, които позволяват на библиотеките електронно проследяване на местонахождението на книгите им.

Въпросът дали 3M трябва да бъде разкъсана на парчета, почти никога не се е появявал в разговорите с инвеститорите. Това се дължи и на факта, че 3M много устойчиво генерира печалби, каза Джефри Спраг, управляващ съдружник във Vertical Research Partners в Стамфорд, Кънектикът. Компанията е увеличавала своя дивидент през всяка от последните 56 години. Акциите на 3M се търгуват при съотношението цена/печалба за 2015 г. от 17 пъти, докато съотношението "цена/печалба" при General Electric и United Technologies е 15, казва още Спраг. "Трудно е да се представи аргумент за необходимостта от радикално преструктуриране“.

Развитие на компаниите след разделянето на бизнеса им:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Това означава "трейдъри затягайте коланите за друсане" - вероятно ~10% ако $1.6Т се е случило (напоследък доста често виждам грешни данни побликувани от сайтове препратки от яхуу бизнес).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 9 години
именно! Цялата драма идва от лош мениджмънт, не поради някви мании.А в такива големи корпорации се случва често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Всичко губещо или недостатъчно печелившо да се закрива, продава за 1$ или преструктурира. И то колкото се може по-скоро.Може би някои хора и компании прекалено дълго са решавали и действали водени от нереалистични представи и желания. Или пък и те много здраво са затънали в социалните привилегии и разходите с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
ами ако наистина е слаб единият бизнес- да си налягат парцалите ли? И да не правят нищо. По-добре късно, отколкото никога. Рязане до месо, за да не стане по-зле за цялата компания. Не случай но има такава тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
Tази тенденция издава слабост. А какво ще правят с не дотам печелившите бизнеси? Ще ги продават? на каква стойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още