IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа гледа към финландското фиаско

Държавата, за разлика от Швеция или Дания, участва активно в корпоративния свят

12:29 | 17.04.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Оулу междувременно се проявява микс от външни влияния и собствени грешки, който е виновник за кризата. Когато през уикенда се проведе IT конференцията Conference Spring, разработчиците на игри започнаха да ухажват млади таланти.

Най-малко 300 разработчици за игри се търсят в града - без успех. „След като в IT сектора много инженери загубиха работата си, международни компании дойдоха внезапно отново в Оулу, за да ги „крадат", казва Хейки Райсинен, главен икономист в Министерството на труда на Финландия. „Предлагането сега привлича търсенето, както медът привлича пчелите".

Това е доста оптимистична перспектива. Защото като цяло финландските служители са наистина добре обучени – но стават и все по-скъпо платени. Тъй като в най-добрите си години Nokia направо „изкупи“ целия пазар на труда, други сектори трябваше да наддават в областта на заплатите, само за да имат шанс да се докопат до добри служители. Разходите за труд за единица продукция се увеличават все повече и повече, до днес. А и напоследък условията за обезщетение при безработица са толкова атрактивни, особено при първите месеци, че „изяждат“ динамиката на пазара на труда.

Разглезените през добрите за икономиката години синдикати успешно отхвърлят налагането на една по-гъвкава схема. Това прави Финландия неатрактивна дестинация не само в сравнение с южната част на Европа, но и спрямо съседите в непосредствена близост. Пътуване с кораб от Хелзинки до естонската столица Талин отнема само два часа – а разходите за заплати там спадат с две трети.

Докато финландската икономика можеше да се похвали с много печеливши иновации, а производителността се увеличаваше рязко, тя можеше да си позволи високите заплати. Откакто обаче Nokia не играе никаква важна роля в страната, иновациите изостават.

Една от причините е, че държавата, за разлика от Швеция или Дания, участва активно в корпоративния свят. Наследство от времето, когато Финландия бе на предната линия пред Съветския съюз. В единадесет от 25-те дружества, включени в състава на основния борсов индекс OMX, държавата държи дялове – в най-голямата петролна компания, в основните енергийни доставчици и в авиокомпанията Finnair държавата дори е мажоритарен собственик.

Атомните електроцентрали в страната се управляват от едно дружество, собственост частично на държавата и частично на частна компания. Тези сътрудничества блокират динамичната промяна в структурата на икономиката. И до днес страната е силно зависима от предприятията в горската и хартиената промишленост или от пристанищата, чиято липса на висока производителност се търпеше прекалено дълго.

Заради кризата в Русия тези структурни проблеми се изостриха. Някои от сериозно засегнатите компании в страната от сферата на търговията, селското и горското стопанство са направили значителни инвестиции на руския пазар. Рецесията там сега застрашава и тяхното съществуване.

Все още обаче Финландия има доста добри аргументи на своя страна: отличната система на образованието, ефективните органи и отличната инфраструктура. И спокойствието на финландския електорат е повод за оптимизъм.

Юха Сипила, кандидат-премиерът с най-големи шансове за поста, има едно доста странно обещание: „Ние трябва да спестяваме. И то всички“. Сипила вече обяви, че иска да преговаря със синдикатите и бизнеса за необходимите реформи на пазара на труда. А дълго колебание по тази тема страната вече не може да се позволи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 40 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
трудно е да се каже дали само това им е проблема, обаче това което знам е, че 50 % от оборота на тяхната борса беше с акции на Нокиа. Ти си направи сам извода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
Boicho Popov
преди 9 години
Благодаря, отново в бързината сме допуснали грешка. Съжаляваме и е оправено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 60 rate down comment 2
Sakamano
преди 9 години
Ако причината за проблемите на Финландия е залезът на Нокиа (в което изобщо не съм убеден), това само показва колко грешен подход е да се развива приоритетно един отрасъл - пък бил той и високо-технологичен - докато държавата стане зависима от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 57 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Майкрософт ги обра финландците като сложи техен директор на Нокиа и после ги изкупи за жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
makroikonomist
преди 9 години
Оправете си заглавието. Дългът на Финландия е към 60% от БВП, а не 3.4%. 3.4% явно ще бъде дефицитът тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
...Благодарение на еврофондовете обаче.И в електронното правителство са много напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 9 години
Интересен материал, наистина. Но в обраванието са много напред..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още