IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на капиталовите пазари за по-силна Европа

Еврокомисарят Джонатан Хил определя предизвикателствата и техните решения за създаването на по-силни капиталови пазари в региона

14:59 | 30.09.15 г. 2
<p>
	Еврокомисар Джонатан Хил <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисар Джонатан Хил Снимка: Ройтерс

Европа се нуждае от по-силни и по-дълбоки капиталови пазари. Икономиката ни е почти толкова голяма колкото на САЩ, но капиталовите ни пазари са на половина по-малки по размер от техните – а дълговите ни пазари са на една трета по-малки, пише Джонатан Хил, еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, за Financial Times.

В САЩ малките и средните предприятия привличат около пет пъти по-голямо финансиране от капиталовите пазари отколкото в Европейския съюз (ЕС). Ако европейските пазари на рисков капитал са толкова дълбоки, колкото американските, то нашите компании щяха да успеят да привлекат още 90 млрд. евро през изминалите пет години. А разликите между самите страни членки на ЕС са още по-големи от тези между Европа и САЩ.

Ползите от по-силни капиталови пазари също са очевидни. Можем да дадем на европейските бизнеси по-голям избор за финансиране, помагайки им да инвестират и да се разрастват, да увеличим инвестициите в инфраструктурата, да привлечем повече финансиране от извън ЕС, да помогнем на бизнесите да продават на по-големи пазари и да помогнем на тези, които спестяват за старини. Освен това, намалявайки зависимостта си от банково финансиране, можем да помогнем банковата система да бъде по-устойчива, особено в еврозоната.

Всички 28 членки на ЕС споделят това мнение, както и Европейският парламент (ЕП). Ще идентифицираме пречките пред трансграничните инвестиционни потоци и, създавайки съюза на капиталовите пазари, ще намерим начин да ги преодолеем една по една, коментира още Хил. Малко по-късно днес и ЕК представи официално своето предложение за план за действие за създаването на съюз на капиталовите пазари.

Някои от най-големите въпроси са дългосрочни, посочва още европейският комисар в своя окоментар за FT.

Как ще насърчим инвеститорите да правят трансгранични инвестиции, когато националните законодателства по несъстоятелност са толкова различни? Как инвеститорите могат да спечелят достъп до сравнима кредитна информация за малките и средни предприятия? Как ще преодолеем националните бариери, като „такси за паспортизация“, когато бизнесите развиват дейност в няколко страни?

Решаването на подобни проблеми няма да бъде лесно. Не искам да разбиваме пазари, които работят добре, преследвайки теоретично съвършенство. Но би било възможно да постигнем напредък в тези области с времето. Междувременно има някои ясни приоритети, които изискват по-ранни действия.

За да помогнем за освобождаването на счетоводните баланси на банките, улеснявайки увеличаването на заемите, предлагам нова рамка на ЕС с по-ниски капиталови изисквания за насърчаване на проста, прозрачна и стандартизирана секюритизация. Трябва да направим инвестирането в инфраструктурата по-привлекателно, затова ще бъде обявен и нов клас от инфраструктурни активи, които ще имат по-ниски изисквания за капитал по силата на режима Solvency II.

Старт-ъп компаниите, нуждаещи се от капитал, не трябва да бъдат принуждавани да го търсят в САЩ, затова ще предложа мерки – включително промяна в законодателството, за да насърчим развитието на европейския рисков капитал.

Трябва да направим по-лесно за компаниите да привличат средства и за публичните пазари, смята комисарят и затова до края на годината ще предложи план за преодоляване на Директивата за проспектите (Prospectus Directive), която определя какво компаниите трябва да казват на инвеститорите си преди да се включат към борсата, като по-този начин ще свалим част от бремето върху бизнесите.

За да канализираме повече инвестиции от гражданите на Европа към бизнесите ѝ, трябва да подобрим финансовите услуги на дребно. Това означава да се вгледаме в тях от потребителска гледна точка. Трябва да разгледаме и комбинирания ефект от законодателството, представено през последните години в отговор на финансовата криза.

Това не означава да поставим под въпрос цялата му архитектура, а да се запитаме дали законите, които сме наложили, работят така, както сме се надявали. Затова ще започна консултации, проверявайки дали законодателството е наложило непредвидими последици, които са направили по-трудно за бизнесите да инвестират в икономиката например.

Създаването на съюза на капиталовите пазари е огромна възможност за Европа. Обединеното кралство, водещият финансов център на Европа, може да допринесе с много за това.

Това е добър пример за практическите ползи от членство в единния пазар. Но за да се възползваме максимално от него и да помогнем да повлияем на правилата, които ще определят условията за дейността му през следващите години, Обединеното кралство трябва да оформи системата, а не да гледа встрани докато други определят правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mapto
преди 8 години
БФБ няма шанс, просто защото това в България не е пазар, а картелна структура. Пазар ще има, когато се отпуши посткомунистическата тапа в съдебната система. Една тогава ще можем да се отделим от наследения олигархичен модел, за да започнем изобщо да разсъждаваме на пазарни, а не на шуро-баджанашки принципи. Всичко друго е да си играем на икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
tony1975
преди 8 години
Хайде дано така се събуди БФБ, че ако чакаме черешаря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още