IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли американската икономика да преуспява, ако останалият свят затъва?

Мерките на централната банка на САЩ и методите на изпълнението им влияят силно на глобалните дела

16:45 | 08.10.15 г. 43
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Речта на шефа на чикагския федерален резерв Чарлз Евънс в Уисконсин обаче бе като студен душ за хипотезата за вдигане на лихвите през 2015 година. "Преди да се повишат лихвите, аз бих искал да имам повече уверения, отколкото имам днес, че инфлацията действително започва да се повишава".

В действителност публикуваните в петък цифри за заетостта, които бяха по-ниски от очакваните, наред с вялата инфлация, вече наведоха на мисълта някои и други хора, че повишаването на ставката ще стане факт по-скоро през 2016 година, а не в края на 2015 година.

Евънс обаче стигна още по-далеч, излагайки следния сценарий: "Има вероятност ние да започнем да вдигаме лихвите, а след това да разберем, че неправилно сме оценили мощта на икономиката и показателя за растежа на инфлацията. За да върнем икономиката в правилното русло, ще ни се наложи отново да сваляме лихвите до нулата, та дори и да прибегнем до нетрадиционни механизми като количествено облекчаване.

Подобна нетрадиционна парична политика крие много проблеми. Един от тях е как количественото облекчаване се отразява на други страни. Ако Фед запази ставките на нулево равнище (или ги върне на него след кратко повишение), то така се създава голяма несигурност дали ще има или не допълнителни мерки за количествено смекчаване и кога ще бъдат вдигнати лихвите. Всичко това ще окаже влияние върху нововъзникващите пазарни икономики. При все това, ако бъдат вдигнати ставките, това може да доведе до сътресения на нововъзникващите пазари, тъй като ще спре притокът от чуждестранни инвестиции, стичали се на тези пазари при предишните етапи на количественото облекчаване.

Икономистите от Международния валутен фонд неотдавна са анализирали реакцията на 21 икономики с нововъзникващи пазари на 125 събития в кредитно-паричната политика на САЩ от 2000 до 2014 година. Те заключили, че промените на Фед през периода на "нетрадиционната политика" - количествено облекчаване и нулеви лихви - изглежда са засегнали капиталовия поток и котировките на акциите на нововъзникващите пазари в по-голяма степен, отколкото през времето на "традиционната парична политика преди кризата, когато колебанията на ставките над нулевата черта бяха главният механизъм на парично кредитната политика. "Това че последиците са по-големи през периоди на нетрадиционна политика, подчертава, че стойността на лихвите (сега) отива към нулата", пишат авторите на "Новите дрехи на банкерите".

Освен това вдигането на ставките крие опасност от свиване на обемите на чуждестранните инвестиции, които през последните години се насочват към нововъзникващите пазарни икономики. Това ще бъде истински трус за икономиките, които ще се влошат още повече заради спада на глобалното търсене на суровини (главната причина тук е отслабването на икономиката на Китай).

Един пример: бразилската икономика, която силно зависи от износа, тази година вероятно ще се свие, а курсът на бразилския реал спрямо долара спадна до рекордно ниско равнище. Основният индекс на фондовия пазар в Бразилия се сви с една четвърт, откакто преди шест години бе обявено, че в страната ще се провеждат олимпийските игри през 2016 г. Тези икономически проблеми, а също и обвиненията в корупция, вредят на Дилма Русеф. Направено неотдавна допитване до общественото мнение сочи, че 71% от жителите на Бразилия определят управлението й като "лошо" или "много лошо".

Прогнозирането кога ще се вдигнат лихвите ни припомнят, че мерките на централната банка на САЩ и методите на изпълнение на такива мерки много силно влияят на глобалните дела.

Както каза неотдавна Йелън, "Фед не бива да реагира на възходите и паденията на пазарите". И е права. Може ли обаче американската икономика наистина да преуспява, ако останалият свят не се справя добре? 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
От това, че според теб съм "написал цяла книга със сложни думии неща които може да се тълкуват двусмислено" (1) , не следва че е "само и само да изглеждам по умен" (2)Защото ако не докажеш (1), е възможно ти да си толкова ***, че наистина да не разбираш това което съм написал, но от това че ти си ***, не следва (2). Разбираш ли?Да, и тогава наистина всичко което пиша, ще ти изглежда като "абсолютни безсмислици", но от това че ти изглежда, не следва, че е такова, както и няма да следва "желаното" ти за мен - "луд човек"!Защото необходимостта ти да ме четеш, щом не ме разбираш, но и определяш чрез желаното /л.з. Позоваване на последствия/, вече показва недвусмислено личната ти убеденост, че самия ти си ЛУД :)))=> Ти се смяташ за ЛУД !!Но понеже вече ти показах, че аз ЗНАМ същото за теб, ще ти споделя и защо ти пиша: - защото изследвам маймунските форми постоянно! - разбираш ли, с медицинска цел :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Нищо не може да се изтълкува двусмислено, ако е определено точно! А за да се определи точно трябва да се опише - не с 3 думи!Но, щом ти смяташ, че всичко може да бъде обяснено от Интелигентни хора по лесен начин, то на теб ти пожелавам всичко което научиш, да бъде само от Интелигентни хора по лесен начин! И също ти пожелавам да си самия ти Интелигентен човек, като обясняваш на другите всичко по лесен начин! Да се сбъднат всичките ти вярвания ти пожелавам от сърце!Даже специално те подсещам, че може вярванията ти да се поувеличат малко, защо да си ограничен само с тези ;)))Аз виждам, че си способен и на още вяра, защото вярвам в теб! Например, щом някой ти изглежда ***, значи е *** - нали няма да се съмняваме във всичко което не можем да докажем, щом човек не може да докаже всичко, но лесно може да го определи ;)Специални Поздрави и много ВЯРА, защото човек без вяра е нищо!Да бъде лесното, защото е правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
ето пак, нещо дето можеш да го кажеш с три думи, ти си написал цяла книга със сложни думии неща които може да се тълкуват двусмислено само и само да изглеждаш по умен.... абсолютни безсмислици, луд човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 8 години
"ще го вдигна,...,няма да го вдигна..."Хайде де, писна ми да чакам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Много зависи от мащаба на времето, в който се преценява успехът и неуспехът. В мащаб от 1000 години, отговорът е твърдо не и произтича от ограничението на експанзията в рамките на една планета. В мащаб от няколко години - да, може. Използването на международния статут на валутата, подемът на технологиите, контролирането с политически и военни средства на ресурсите в обозрим период време, правят растежът на една икономика за сметка на другите напълно възможен за ограничен период.Тоест, в рамките на един политически мандат, подобен успех е напълно възможен, което е причината за омагьосаният кръг на възходите и паденията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
абе инвесторе, как си мислите че с бот ще цензурирате живи хора ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 години
*** - цигaнкa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 8 години
кога ще напишеш нещо смислено, без абстракти обяснения.... Като някоя ***-гледачка си, в думите ти всеки може да намери няква логика, но без никакъв конкретен смисъл в тях.Интелигентните хора се познават по това че могат да обяснят всичко по лесен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
hex
преди 8 години
Може ли американската икономика да преуспява, ако останалият свят затъва?По-скоро американският капитал окрупнява, изкупувайки ресурсите на останалия свят. И да, и американската икономика има преки ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още