IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли американската икономика да преуспява, ако останалият свят затъва?

Мерките на централната банка на САЩ и методите на изпълнението им влияят силно на глобалните дела

16:45 | 08.10.15 г. 43
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

На 28 септември президентът на Бразилия Дилма Русеф откри с реч заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на което в зала с 1898 места се изказаха почти 200 лидери. Само че най-важните изявления през последните две седмици - най-значими, актуални и важни за целия свят - прозвучаха не в Ню Йорк, а в Масачузетс и Уисконсин и те бяха не 200, а само две, пише американското списание „The National Interest“.

Първото бе на президента на централната банка на САЩ Джанет Йелън в Масачузетския университет в Амхърст на 24 септември. Второто бе на президента на Чикагския федерален резерв Чарлз Евънс в Университета в Маркет на 28 септември.

Речта на Йелън в Масачузетс прозвуча седмица, след като Комитетът по открития пазар на централната банка на САЩ реши да не вдига ставките от нулевото им равнище. Изборът му бе продиктуван от голям и неочакван трус в китайската икономика. Само за един ден през август индексът на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite изгуби 8,5%, отчитайки най-силното си свиване от началото на финансовата криза от 2007 г. Това напомни, че икономическите трусове не се нуждаят от виза, за да прекосяват граници.

Сегашните икономически проблеми на Китай са следствие от реакцията на Пекин на световната финансова криза от 2007-2008 година. Това описаха много добре Анат Адмати и Мартин Хелуиг в книгата "Новите дрехи на банкерите" (The Bankers' New Clothes).

"До 2007 година банковите кризи са се ограничавали по мащаби и повечето от тях не са излизали извън националните граници. Ефектът на "заразяването" не е бил силен. Един пример: Европа не почувства кризата на т. нар. спестовни каси в САЩ. Кризите от 1992 г. във Финландия и Швеция на практика не усети никой извън пределите на тези страни. Японската криза, която бе най-голямата през 90-те години на миналия век, и по мащабите на първоначалните загуби не отстъпваше на кризата в ипотечното кредитиране в САЩ, не оказа сериозно влияние нито на Америка, нито на Европа.

Някои кризи, като азиатската банкова криза от 1996-1998 г., все пак прехвърлиха националните граници, защото местните банки бяха вземали кредити от други страни. Като цяло обаче трансграничният ефект на тези кризи се свеждаше до непосредствена щета за чуждестранните кредитори. За разлика от тях, спадът на пазара за недвижими имот и ипотеки в САЩ, започнал през 2006 г., доведе наистина до световна финансова криза."

В отговор на тази глобална финансова криза Китай започна активно да инвестира, приемайки този вариант като лекарство за свиването на обема на износа и така в страната започнаха да се трупат дългове, особено на регионално равнище. Този подход действаше за известно време, но с течение на времето страна труден за прилагане.

"Преди няколко години за всеки долар растеж в Китай отиваше долар дълг. Сега отиват четири пъти повече“, коментира Рана Форухар от "Тайм". Ако икономическата ситуация във втората по големина икономика в света се влоши, то това несъмнено ще окаже отрицателно въздействие на световната икономика, включително на това как и кога централната банка ще реши да вдигне лихвите.

На пресконференция след заседанието по паричната политика през септември, когато банката избра да не вдигна ставките, Йелън изрази най-голямата тревога, свързана с Китай. "Ние, както и повечето анализатори, отдавна чакахме известно забавяне на растежа в Китай при пребалансирането на икономиката му. Те са го планирали и в това, струва ми се, няма никакви изненади. Въпросът е има ли риск от по-рязък спад, отколкото прогнозират анализаторите. Събитията, на които станахме свидетели на финансовите пазари през август, според мен отчасти отразяват опасенията, че в Китай има опасност от спад на икономиката и вероятно съмнения, че политическите ръководители успяват да решават тези проблеми".

В речта си в Масачузетския университет в Амхърст Йелън отново обясни същността на тези проблеми, заявявайки: "Най-новите икономически и финансови събития в света извеждат на първи план опасността от това, че спадът на темповете на растеж може допълнително да окаже натиск върху икономическата активност в САЩ".

Комитетът по открития пазар на централната банка на САЩ много внимателно следи тези въпроси, отбеляза Йелън, подчертавайки: „В момента не очакваме последиците от неотдавнашните събития в американската икономика да се окажат достатъчно сериозни и съществено да повлияят на политиката ни“. Неочакваният трус в китайската икономика принуди централната банка на САЩ през септември да остави без промяна лихвите си, но има шанс да бъдат вдигнати до края на годината.

"Очаквам, че най-вероятно към края на годината ще бъде целесъобразно да бъдат вдигнати целите за лихвите по федералните фондове", каза в заключение Йелън.

Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
От това, че според теб съм "написал цяла книга със сложни думии неща които може да се тълкуват двусмислено" (1) , не следва че е "само и само да изглеждам по умен" (2)Защото ако не докажеш (1), е възможно ти да си толкова ***, че наистина да не разбираш това което съм написал, но от това че ти си ***, не следва (2). Разбираш ли?Да, и тогава наистина всичко което пиша, ще ти изглежда като "абсолютни безсмислици", но от това че ти изглежда, не следва, че е такова, както и няма да следва "желаното" ти за мен - "луд човек"!Защото необходимостта ти да ме четеш, щом не ме разбираш, но и определяш чрез желаното /л.з. Позоваване на последствия/, вече показва недвусмислено личната ти убеденост, че самия ти си ЛУД :)))=> Ти се смяташ за ЛУД !!Но понеже вече ти показах, че аз ЗНАМ същото за теб, ще ти споделя и защо ти пиша: - защото изследвам маймунските форми постоянно! - разбираш ли, с медицинска цел :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Нищо не може да се изтълкува двусмислено, ако е определено точно! А за да се определи точно трябва да се опише - не с 3 думи!Но, щом ти смяташ, че всичко може да бъде обяснено от Интелигентни хора по лесен начин, то на теб ти пожелавам всичко което научиш, да бъде само от Интелигентни хора по лесен начин! И също ти пожелавам да си самия ти Интелигентен човек, като обясняваш на другите всичко по лесен начин! Да се сбъднат всичките ти вярвания ти пожелавам от сърце!Даже специално те подсещам, че може вярванията ти да се поувеличат малко, защо да си ограничен само с тези ;)))Аз виждам, че си способен и на още вяра, защото вярвам в теб! Например, щом някой ти изглежда ***, значи е *** - нали няма да се съмняваме във всичко което не можем да докажем, щом човек не може да докаже всичко, но лесно може да го определи ;)Специални Поздрави и много ВЯРА, защото човек без вяра е нищо!Да бъде лесното, защото е правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
ето пак, нещо дето можеш да го кажеш с три думи, ти си написал цяла книга със сложни думии неща които може да се тълкуват двусмислено само и само да изглеждаш по умен.... абсолютни безсмислици, луд човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 8 години
"ще го вдигна,...,няма да го вдигна..."Хайде де, писна ми да чакам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Много зависи от мащаба на времето, в който се преценява успехът и неуспехът. В мащаб от 1000 години, отговорът е твърдо не и произтича от ограничението на експанзията в рамките на една планета. В мащаб от няколко години - да, може. Използването на международния статут на валутата, подемът на технологиите, контролирането с политически и военни средства на ресурсите в обозрим период време, правят растежът на една икономика за сметка на другите напълно възможен за ограничен период.Тоест, в рамките на един политически мандат, подобен успех е напълно възможен, което е причината за омагьосаният кръг на възходите и паденията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
абе инвесторе, как си мислите че с бот ще цензурирате живи хора ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 години
*** - цигaнкa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 8 години
кога ще напишеш нещо смислено, без абстракти обяснения.... Като някоя ***-гледачка си, в думите ти всеки може да намери няква логика, но без никакъв конкретен смисъл в тях.Интелигентните хора се познават по това че могат да обяснят всичко по лесен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
hex
преди 8 години
Може ли американската икономика да преуспява, ако останалият свят затъва?По-скоро американският капитал окрупнява, изкупувайки ресурсите на останалия свят. И да, и американската икономика има преки ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още