fallback

Как Путин ухажва най-близките съюзници на Обама в Сирия

Войната в Сирия заприличва все повече на покер игра между няколко играчи. Въпросът е кой държи печелившата ръка

09:15 | 08.11.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Ръката, с която президентът Обама иска да окаже по-голямо влияние в играта около гражданската война в Сирия, може би е твърде слаба и твърде закъсняла, коментира POLITICO. Опарен от военната интервенция на Владимир Путин, през миналата седмица Обама преодоля предишния си отказ да изпрати сухопътни войски, обявявайки, че ще разположи малък контингент от американски спецчасти, за да помогне на близките съюзници на САЩ – сирийските кюрдски бунтовници.

Оказва се обаче, че кюрдите получават все повече подкрепа и от Русия – и дори им предстои да отворят офис в Москва. Вследствие това все повече се превръща в покер игра с високи залози за спечелване на влиянието в региона.

Макар че доскоро кюрдите търсеха по-близки отношения само със САЩ, сега „приветстваме стратегически отношения както със САЩ, така и с Русия“, казва Шерзад Язиди, представител на администрацията на Рожава (Сирийски Кюрдистан), живеещ в Сюлеймания. „Няма нужда едното да бъде за сметка на другото“.

Това може би е просто реторика. Във време, в което САЩ печелят все по-малко подкрепа и по-малки съюзници в сирийския конфликт, кюрдите може да решат да използват „руската карта“, за да приложат допълнителен натиск върху Вашингтон за помощ. Проблемът е, казва Шарбаст Наби, преподавател в Cihan University в Ербил, че бунтовниците „не вярват, че САЩ ще ги подкрепя докрай. Затова те се опитват да намерят алтернатива с Русия“.

Засега кюрдите не са получили оръжия от Русия, твърди Язиди, но това може да се случи в бъдеще. Но демократичното самоуправление Рожава – както кюрдските бунтовници наричат себе си, планират да отворят магазин в Москва през следващите няколко седмици.

САЩ вече осъществиха ограничени военни мисии в региона, като например атаката на командоси през май, при която бе убит лидера на „Ислямска държава“ и нападението през септември срещу затвор на ИДИЛ, което доведе до смъртта на сержант от екип Delta.

Но американското присъствие е нищо в сравнение с това на руснаците, които са осъществили стотици въздушни удари през последните седмици и са помогнали за напредъка на силите на сирийския лидер Башар Асад, с който се бият кюрдите. Освен това обаче кюрдите и руснаците се борят и срещу общия враг в лицето на „Ислямска държава“ и Джабхат ал Нусра, радикални ислямистки групи.

Очаква се действията на американските войски да включват следене за изтребители F-15 и координиране на разполагането на самолети A-10 “Warthog” в подкрепа на кюрдите и вероятно други умерени светски бунтовници. Американските командоси се надяват да използват приятелско настроените бунтовници, за да прекъснат линиите на доставки към Ракка, столицата на „Ислямска държава“ в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
fallback