IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин ухажва най-близките съюзници на Обама в Сирия

Войната в Сирия заприличва все повече на покер игра между няколко играчи. Въпросът е кой държи печелившата ръка

09:15 | 08.11.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръката, с която президентът Обама иска да окаже по-голямо влияние в играта около гражданската война в Сирия, може би е твърде слаба и твърде закъсняла, коментира POLITICO. Опарен от военната интервенция на Владимир Путин, през миналата седмица Обама преодоля предишния си отказ да изпрати сухопътни войски, обявявайки, че ще разположи малък контингент от американски спецчасти, за да помогне на близките съюзници на САЩ – сирийските кюрдски бунтовници.

Оказва се обаче, че кюрдите получават все повече подкрепа и от Русия – и дори им предстои да отворят офис в Москва. Вследствие това все повече се превръща в покер игра с високи залози за спечелване на влиянието в региона.

Макар че доскоро кюрдите търсеха по-близки отношения само със САЩ, сега „приветстваме стратегически отношения както със САЩ, така и с Русия“, казва Шерзад Язиди, представител на администрацията на Рожава (Сирийски Кюрдистан), живеещ в Сюлеймания. „Няма нужда едното да бъде за сметка на другото“.

Това може би е просто реторика. Във време, в което САЩ печелят все по-малко подкрепа и по-малки съюзници в сирийския конфликт, кюрдите може да решат да използват „руската карта“, за да приложат допълнителен натиск върху Вашингтон за помощ. Проблемът е, казва Шарбаст Наби, преподавател в Cihan University в Ербил, че бунтовниците „не вярват, че САЩ ще ги подкрепя докрай. Затова те се опитват да намерят алтернатива с Русия“.

Засега кюрдите не са получили оръжия от Русия, твърди Язиди, но това може да се случи в бъдеще. Но демократичното самоуправление Рожава – както кюрдските бунтовници наричат себе си, планират да отворят магазин в Москва през следващите няколко седмици.

САЩ вече осъществиха ограничени военни мисии в региона, като например атаката на командоси през май, при която бе убит лидера на „Ислямска държава“ и нападението през септември срещу затвор на ИДИЛ, което доведе до смъртта на сержант от екип Delta.

Но американското присъствие е нищо в сравнение с това на руснаците, които са осъществили стотици въздушни удари през последните седмици и са помогнали за напредъка на силите на сирийския лидер Башар Асад, с който се бият кюрдите. Освен това обаче кюрдите и руснаците се борят и срещу общия враг в лицето на „Ислямска държава“ и Джабхат ал Нусра, радикални ислямистки групи.

Очаква се действията на американските войски да включват следене за изтребители F-15 и координиране на разполагането на самолети A-10 “Warthog” в подкрепа на кюрдите и вероятно други умерени светски бунтовници. Американските командоси се надяват да използват приятелско настроените бунтовници, за да прекъснат линиите на доставки към Ракка, столицата на „Ислямска държава“ в Сирия.

Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Стояне а тия тука какво смяташ че държат? Не е ли "онова" на Путин? ха ха хаhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395098"Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. Дейли мейл. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води до незабавно уволнение. Независими експерти, водени от бившия главен военен лекар на армията, призовават президента Барак Обама да внесе поправки "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Patilan
преди 8 години
"Ти виждал ли си български пенсионер с ваканционнен апартамент в Сл бряг или Влас за 120 000" Какво ще прави б-ски пенсионер в Чернорморските ви кочини? Някога да си ходил по-далече от слънчака? Иначе съм виждал б-ски пенсионери в Гърция, Германия - просто си продават имотите в Б-я и отиват да живеят в човешки условия - толкова е просто. Какъв Влас какъв Слънчак!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
Patilan
преди 8 години
*** ще викаш на съседа дето те е правил !!!Нахвърляш някакви факти, които не можеш да асимилираш!Средната пенсия в Раша е 300-400 долара. Както казваш, с 1200 евро не можеш да живееш в Москва. Ето защо пенсионерите трябва да си намерят място. Хубавото е че си имат златни панелки. Продават ги и си взимат имот в Б-я. Толкова е просто. Всъщност така правят всички пенсионери по света - нищо ново и нищо сложно... просто със средна пенсия не може да се живее в голям град.Всъщност и нашите пенсионери от големите градове могат да направят същото, но за съаление акъла им стига да броят стотинки в Лидъла. Финансова култура - под нулата.Това че си видял няколко стотин руски пенсионери нищо не означава. Аз ти казвам, че по богатство (БВП на човек от населението) сме само малко по зле рашките. По покупателна способност сме много пред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
По богатство някои са по-бедни от тия дето са в американските гета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
***, Маранди Труп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 25
Patilan
преди 8 години
в кое щяхме да сем напред? по брой танкове и калашници на човек от населението ?Щото по богатство, дори сега сме горе долу колкото рунсаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 36
Стоян Петров
преди 8 години
Който желае Путин за президент може да го има. Чемадам, вокзаль. Масква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
казано накратко: оня от ляво с 1 % от авиацията си направи оня от дясно за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 39
Стоян Петров
преди 8 години
Другари, със сигурност Путин държи нещо друго, а не козове. Все пак не съм ***, за да го напиша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 11
Invcom
преди 8 години
Като се има предвид на чия страна играе България ... със сигурност Путин държи козовете в играта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още