IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще разполагат спецчасти на територията на Сирия

Войските ще съветват и помагат на бунтовниците в борбата им с ИДИЛ

17:58 | 30.10.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

САЩ са готови да разположат първите си войски на територията на Сирия, за да съветват и помагат на бунтовнически сили да се справят с Ислямска държава (ИДИЛ), съобщава CNN, базирайки се на информация от няколко източници.

Очаква се Белият дом да обяви, че САЩ ще разположат малък брой американски специални части в контролираната от кюрдите територия в Северна Сирия. Американските войски ще помогнат на местните кюрдски и арабски сили в борбата им срещу ИДИЛ с логистика, планирайки да повишат усилията им.

Разполагането на американски специални части е най-значимото разширяване на военната кампания срещу „Ислямска държава“ досега.

САЩ извършват бомбардировки в Сирия от септември 2014 г. насам, но не успяват да постигнат значителен успех в привличането и обучаването на умерени бунтовници в Сирия. През последните месеци САЩ увеличиха и помощта си към местните сили, спускайки по въздух оръжия, амуниции и други припаси за бунтовническите сили в Сирия.

Специалните части на САЩ преди са провеждали и тайни мисии на територията на Сирия. Но разполагането отбелязва първото постоянно присъствие на американски пехотни войски в Сирия откакто САЩ поведоха международните усилия през миналата година за борба с ИДИЛ, ислямистката група, която в момента контролира огромни части от територията на Ирак и Сирия.

Войските ще бъдат изпратени в Сирия до няколко дни, твърдят някои официални лица.

Решението идва малко след първата жертва сред американските войски в борбата срещу ИДИЛ. Старши сержант Джошуа Уийлър загина миналата седмица в Ирак, след като мисия на американските спецчасти за спасяването на заложници, държани от ИДИЛ.

Не се очаква войските, които ще бъдат изпратени в Сирия, да се бият на фронтовата линия заедно с бунтовническите сили.

Те обаче навлизат в гореща зона на бойни действия и имат право на действие срещу врага, ако се окажат под обстрел. Те могат и да се присъединят към сирийските и кюрдски сили при нападения, ако получат изрично разрешение за това от Вашингтон.

Разполагането на войските идва в момент, в който Русия увеличава военната си намеса в Сирия.

По-рано този месец Русия разположи войски в Сирия и стартира бомбардировки, твърдейки, че целта ѝ е ИДИЛ. Но заради целите на руските военновъздушни атаки американските военни лица смятат, че руските усилия са насочени към подкрепа за оставането на власт на сирийския президент Башар Асад, а не към борба с ИДИЛ.

Всичко за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Бжежински: руската военна операция в Сирия удари авторитета на САЩСАЩ са в нокаут!Към бреговете на Сирия се дислоцират 15 руски военни кораба!НЕМА ЛАБАВО!КЕ ИМА ГОЛЕМО ТЕПАНЕ - особенно ако дойдат и тези от батальон "ВОСТОК"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
аре да ги видиме колко са спец. части, че нещо в Украйна не издържаха, са кат затрещят клъстерните бомби и ше подвият опашки. Нека бе нека ги изтрепат там онея с жигулито ..... да видим дали ше пуснат пак "спец. части" ...... :))И в България май ги бяха шамарили тея "marines" ли са кви са, дрисльовци ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Стефчо
преди 8 години
това е единственото логично обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Фащовете досега цървулите ли ми държаха, та сега се сетиха да "инструктират" главорезите-опозиционери да се насочат срещу ИДИЛ,ама и срещу Асад? Явно ги притеснява възможността за отрязване на пътя на конвоите на ИДИЛ с петрол за Турция, като страна от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Кликата около наШ мъШ ще събере пари като лиши пенсионерите в България с по едни кисело мляко и хляб за да купи един стар Ф16 и ще се притече на помощ да громи руснаците!ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Путин да прати едни вежливи чеченци преоблечени като игиловци и да ги ликвидира, а после руските сили там да обявят, че за да отмъстят за американските жертви ще атакуват още по ожесточено ИГИЛ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
...самолет с обозначителни знаци на сирийската държава може да ги обстрелва,нали?Ако гръмнат някой от американските "съветници" ще се твърди,че самолетът с бомбите е бил сирийски със сирийски пилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Могат да помагат на Кюрдите и от Иракски Кюрдистан. Защо избраха да е в Сирия? Там те не са канени от сирийската държава /все още има такава държава/ и в този смисъл са АГРЕСОРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Притеснени са че руснаците ще затворят границата с Турция и за ИГИЛ доставките на оръжие и провизии ще секне! Да те ще са там да осигуряват логистика разбира се! Интересно, защо избраха тази част на военния театър, а не примерно Иракската граница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Влязох заради снимката на жената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още