IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин продължава да поднася изненади. Руската военна намеса в Сирия, последвана от срещата с Башар ал-Асад в Москва тази седмица, стресна света, пише в свой анализ The New York Times.

Точно както се случи след действията на Путин в Украйна миналата година, веднага заваляха коментари за предполагаемия му стратегически гений. Говори се, че той действа решително, поемайки инициативата, извършвайки реални действия, за разлика от това, което прави Западът в Сирия.

Преди пет години Русия беше в много по-силна позиция, както у дома, така и в света. Днес Путин е в защитна позиция, взема все повече лоши решения, воден от една остаряла теория на международната политика.

Признаването на грешките на Русия въпреки това не гарантира бъдещ провал. САЩ и други страни не могат да стоят безучастно и да чакат Русия да се провали. Вместо това те трябва да приемат цялостна стратегия за свеждане до минимум на отрицателните последици от действията на Русия и увеличаване на положителните от тяхна страна, сочи анализът.

Преди пет години Русия беше на ход. През 2010 г. Кремъл помогна за издигането на своя съюзник в Украйна Виктор Янукович. В други части на бившия Съветски съюз руските лидери постигнаха напредък в това, което предстои да се превърне в Евразийски икономически съюз - техният отговор на Европейския съюз (ЕС). Освен това Москва подобри отношенията си с Европа и САЩ.

Президентът Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. и говори за развитието на “стратегическо партньорство”, което ще остави “трудния период в нашите отношения в миналото”. Основната тема беше сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана, не разширяването на НАТО.

И руското, и американското общество забелязаха напредъка. През 2010 г. около две трети от руснаците имаха позитивно отношение към САЩ, а подобен процент от американците виждаха в Русия съюзник или партньор.

Руската икономика започна да се връща към растежа след финансовата криза през 2008 г. Търговията със САЩ се увеличаваше, страната имаше тесни връзки с европейските икономики, а Русия беше на път да се присъедини към Световната търговска организация.

През 2010 г. Русия изигра съществена роля в налагането на нови санкции срешу Иран. По този начин тя демонстрира смело международното си лидерство, макар и с цената на обтягането на отношенията си с важен съюзник.

А след това през 2011 г. някои играчи започнаха да ѝ пречат.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 6 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Плюс, не е тайна, че Хитлер умира в Южна Америка на 90
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 15 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""Путин няма как да спечели сам срещу всички . Последно Хитлер с такава стратегия издържа 4 г. :)"""""""""""""Събуди се, Хитлер не беше сам, нали парите на американските банки го създадоха!Друг е въпроът, че Сталин като сменя посоката му на движение, целият капитал вкаран в научния екип на Хитлер може да попадне в ръцете на Москва и затова американците ги пресрещат от другата страна!Американците прибират 800 учени и се продължава работата по атомната бомба и я имат благодарение на учените на Хитлер.Така, че Хитлер не е царят на масата, а пешка, превърнала се в топ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Е що я гледаш тая поръчкова Т.ъпотия на Дебелака Пеевския. З.аеби остай ги да си дават Г.лупости. Ще дойде момент, когато много ше се превъзнесат наще и ше напраат некоя мега глупост да ръчнат руснаците и като кацнат тея дома нашите *** ше изтрезнеят всички за 5 мин. и тогава незнам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 26 rate down comment 8
tisia
преди 8 години
...сега гледах предаване по канал на БТВ и в него посочват, като основни виновници за кръвопролитията в Сирия руснаците и войските на Башар Асад.За "Ислямска държава"въобще не говорят сякаш не съществува.Можете ли да си представите до каква наглост стигат някои медии? (бтв екшън. може да проверите в програмата им за днес.часът на излъчването е преди 22.00)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 20 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 8 години
Големият политически(геополитически) гений на Путин, големи празни путинови приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Fall of the Republic HQ full length version - 4 600 000 views https://***.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shUАмериканците не са всичките О.лигофрени и хората са направили филм за *** като Българопедила, dddd и останалата С.*** и П.аплач да видят за какво става въпрос, но след като човек е П.росс то е за дълго ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
ами...аз си мислех, че е така като САЩ влязоха в Украйна, щото това бетонира Путин като цар на Русия. Ама сега ми се струва по-малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 13 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците . За американския Жириновски Доналд Тръмп ли говорим ? На него ли ще възлагате последните си надежди доларджиите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 12
data
преди 8 години
п.п. но не бива да се пренебрегва и сценария че всички писаници по медиите са пушилка и реално Путин и Обонго играят заедно . Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
хахах , не трябва да има случайности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още