IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин продължава да поднася изненади. Руската военна намеса в Сирия, последвана от срещата с Башар ал-Асад в Москва тази седмица, стресна света, пише в свой анализ The New York Times.

Точно както се случи след действията на Путин в Украйна миналата година, веднага заваляха коментари за предполагаемия му стратегически гений. Говори се, че той действа решително, поемайки инициативата, извършвайки реални действия, за разлика от това, което прави Западът в Сирия.

Преди пет години Русия беше в много по-силна позиция, както у дома, така и в света. Днес Путин е в защитна позиция, взема все повече лоши решения, воден от една остаряла теория на международната политика.

Признаването на грешките на Русия въпреки това не гарантира бъдещ провал. САЩ и други страни не могат да стоят безучастно и да чакат Русия да се провали. Вместо това те трябва да приемат цялостна стратегия за свеждане до минимум на отрицателните последици от действията на Русия и увеличаване на положителните от тяхна страна, сочи анализът.

Преди пет години Русия беше на ход. През 2010 г. Кремъл помогна за издигането на своя съюзник в Украйна Виктор Янукович. В други части на бившия Съветски съюз руските лидери постигнаха напредък в това, което предстои да се превърне в Евразийски икономически съюз - техният отговор на Европейския съюз (ЕС). Освен това Москва подобри отношенията си с Европа и САЩ.

Президентът Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. и говори за развитието на “стратегическо партньорство”, което ще остави “трудния период в нашите отношения в миналото”. Основната тема беше сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана, не разширяването на НАТО.

И руското, и американското общество забелязаха напредъка. През 2010 г. около две трети от руснаците имаха позитивно отношение към САЩ, а подобен процент от американците виждаха в Русия съюзник или партньор.

Руската икономика започна да се връща към растежа след финансовата криза през 2008 г. Търговията със САЩ се увеличаваше, страната имаше тесни връзки с европейските икономики, а Русия беше на път да се присъедини към Световната търговска организация.

През 2010 г. Русия изигра съществена роля в налагането на нови санкции срешу Иран. По този начин тя демонстрира смело международното си лидерство, макар и с цената на обтягането на отношенията си с важен съюзник.

А след това през 2011 г. някои играчи започнаха да ѝ пречат.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 20 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
USA Today (01.2015): Путин е психически болен!!NY Post (10.2014): Путин е болен от рак!!!Анализ на Пентагона (02.2015): Путин е аутист!!!NY Times (10.2015): Путин е слаб в стратегиите!!!====Забрави да споменеш че и мъртъв го писаха по едно време. Мъртъв и сменен ! :)))) ха ха ха много е забавно да ги слуша човек как се мъчат да се измъкнат "сухи" и "победители" за да запазят поне почитателите си! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 12 rate down comment 10
kalendar
преди 8 години
между другото-ироничното е, че именно т-34 печели войната:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 17 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
Бях най-добрият по история и география в целият випуск. Пропускаш колко важно е значението на икономиката за силата на армията. През 1940 година България е имала по-силна армия от САЩ! Само две години по-късно САЩ дебаркират в Африка, предоставят огромна военна помощ на СССР за да ги спасят от разгром и няколко години по-късно смазват Германия и Япония.Абе, мойто момче, зачетох се тук, само да те питам ти средно имаш ли /УНСС и НБУ не се броят за средно/ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 16 rate down comment 10
kalendar
преди 8 години
моля? Какво е имала България:) Може ли линк към тая глупост или два линка да сравним техниката на българската армия и на американската и числеността? И да ми кажеш къде са на руснаците танковете, когато германците ги нападат:) на кой фронт:) И още нещо да питам-ти за КВ-1 и за Т-34 чувал ли си? Щото преди да дойде Тигър тия са играли мача сами.А понеже си адски добър по-история-твоите приказки са ги приказвали и при Хитлер и при Наполеон:) А Русия реално е падала два пъти с разгром, но и двата пъти е тръгнало от вътре-Октомврийската революция и падането на соц.-а. Друг не знам да ги е опустошавал(не да не са губили войни, а да са капитулирали напълно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
отказвам се ...... :)) незнам къде си бил първенец, но ...... както и да е ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 15 rate down comment 27
dddd
преди 8 години
Бях най-добрият по история и география в целият випуск. Пропускаш колко важно е значението на икономиката за силата на армията. През 1940 година България е имала по-силна армия от САЩ! Само две години по-късно САЩ дебаркират в Африка, предоставят огромна военна помощ на СССР за да ги спасят от разгром и няколко години по-късно смазват Германия и Япония. СССР също е имал около три пъти повече танкове от Германия през 1941 година, което не е попречило на немците да стигнат до Москва. Не можеш без икономика да държиш голяма армия. Знаеш ли определението на Айнщайн за глупост? Всеки път да правиш едно и също нещо и да чакаш различен резултат! Путин тръгна по пътя на СССР. Защо очакваш този път да няма капитулация продиктувана от глад и мизерия? Освен това в момента разликата в съотношението на силите е пъти по-лошо за Русия. Явно Путин е загубил ума си или някой му плаща да унищожи Русия. Хубавото е, че руснаците вече са толкова немощни, че за дълго няма да могат да вредят на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 15 rate down comment 25
kandid
преди 8 години
Повече такива статии, повече заработка за мурзилажа... Глей що постове са натворили безмозъчните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
еми само по изказването ти виждам, че си мега Т.ъпанар ..... :))) Хау до ю до ? - Шукар съм тенк ю ..... :))Ще можеш ли да кажеш някое изречение с dignity или и ти като оная .. "Ше можете ли да ми дигнити заплатата" ? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 26 rate down comment 13
markoci
преди 8 години
Рядко срещана *** статия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 21 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
явно и на тебе английския ти куца ..... :)) И имаш слаб във живота ...... :))) Ей казвам ви го отново на всичките *** и ***. Хванете учете нещо, намерете си качествена работа, защото с това тролене до пенсия няма да стигне. Като падне Империята ше го попушите съвсем сериозно ви го казвам.Учете първо Английски защото не четете от огириналните източници на английски и после вече суфлирайте във форумите с глупости на квадратура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още