IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин продължава да поднася изненади. Руската военна намеса в Сирия, последвана от срещата с Башар ал-Асад в Москва тази седмица, стресна света, пише в свой анализ The New York Times.

Точно както се случи след действията на Путин в Украйна миналата година, веднага заваляха коментари за предполагаемия му стратегически гений. Говори се, че той действа решително, поемайки инициативата, извършвайки реални действия, за разлика от това, което прави Западът в Сирия.

Преди пет години Русия беше в много по-силна позиция, както у дома, така и в света. Днес Путин е в защитна позиция, взема все повече лоши решения, воден от една остаряла теория на международната политика.

Признаването на грешките на Русия въпреки това не гарантира бъдещ провал. САЩ и други страни не могат да стоят безучастно и да чакат Русия да се провали. Вместо това те трябва да приемат цялостна стратегия за свеждане до минимум на отрицателните последици от действията на Русия и увеличаване на положителните от тяхна страна, сочи анализът.

Преди пет години Русия беше на ход. През 2010 г. Кремъл помогна за издигането на своя съюзник в Украйна Виктор Янукович. В други части на бившия Съветски съюз руските лидери постигнаха напредък в това, което предстои да се превърне в Евразийски икономически съюз - техният отговор на Европейския съюз (ЕС). Освен това Москва подобри отношенията си с Европа и САЩ.

Президентът Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. и говори за развитието на “стратегическо партньорство”, което ще остави “трудния период в нашите отношения в миналото”. Основната тема беше сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана, не разширяването на НАТО.

И руското, и американското общество забелязаха напредъка. През 2010 г. около две трети от руснаците имаха позитивно отношение към САЩ, а подобен процент от американците виждаха в Русия съюзник или партньор.

Руската икономика започна да се връща към растежа след финансовата криза през 2008 г. Търговията със САЩ се увеличаваше, страната имаше тесни връзки с европейските икономики, а Русия беше на път да се присъедини към Световната търговска организация.

През 2010 г. Русия изигра съществена роля в налагането на нови санкции срешу Иран. По този начин тя демонстрира смело международното си лидерство, макар и с цената на обтягането на отношенията си с важен съюзник.

А след това през 2011 г. някои играчи започнаха да ѝ пречат.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 12 rate down comment 7
kalendar
преди 8 години
Сочи се...от кой:)Крахът на СССР е политически, не икономически. Ако беше така 2008ма трябваше да мислим отново за смяна на системата. И санкциите...Сериозно ли? Смяташ, че са ефективни ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 10 rate down comment 9
data
преди 8 години
Хъм , ако погледнем чисто исторически последното забъркване на СССР в воене конфликт в Афганистан се сочи като една от основните причини за краха на комунистическата държава . Ако Русия ( която не е СССР ) затъне в два едновременни конфликта за продължителен период от време в комбинация с евтин петрол и икономически санкции краха на режима Путин е неизбежен . Просто нещата странно напомнят сценария от 80-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Грешка - всички имаме нужда от бедни бензинджии и евтин бензин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Какво е това?http://heavy.com/news/2015/10/new-isis-islamic-state-execution-video-tank-runs-over-man-syrian-army-soldier-and-if-you-punish-punish-with-an-equivalent-of-that-with-which-you-were-harmed-wilayat-homs-full-uncensored-youtube/Кой и защо режисира този театър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Както е известно, всяко идиотско деяние намира своето философско оправдание, така че нищо ново не се казва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
http://***.cbsnews.com/news/president-obama-60-minutes-syria-isis-2016-presidential-race/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 16 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Ето някои моменти от това интервю което е като че преписано от този анализ на NYT където Обама се гърчи и се чуди как да се оправдае че ГУБИ от Путин! http://***.cbsnews.com/news/highlights-outtakes-from-obama-60-minutes-interview/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 16 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Ето някои моменти от това интервю което е като че приписано от този анализ на NYT където Обама се гърчи и се чуди как да се оправдае че ГУБИ от Путин! http://***.cbsnews.com/news/highlights-outtakes-from-obama-60-minutes-interview/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 15 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
там дето са точките съм написал *** и си мисля, че това даже е комплимент за тоя вестник-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 21 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
В краткосрочен план руските бомбардировки в Сирия накараха сирийската армия и нейните съюзници да започнат контранастъпление срещу опозиционните бунтовници - всички освен Ислямска държаваБоже, боже колко мъка има на тоя свят, боже. И тоя настоящ *** някога се водеше най-авторитетния вестник в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още