IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По различни причини обществата в арабския свят, Украйна и Русия започнаха да се мобилизират срещу лидерите си. Първоначално президентът Медведев застана на страната на хората в Близкия изток. като се въздържа, а не наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност, която разрешава използването на сила в Либия. Медведев започна да се ангажира и с опозиционните лидери в Русия и представи няколко скромни политически реформи преди да напусне Кремъл през май 2012 г.

Путин има обратен подход. Той вярва, че зад протестиращите стои американска подкрепа, а отговорът му срещу тях, независимо дали става дума за Сирия, Египет, Русия или Украйна, е свързан с принуда и сила.

След встъпването си в длъжност като президент той се отнесе тежко с демонстрантите в Русия, обявявайки ги за предатели. Тактиката му спря инерцията, набрана от опозицията. Но неговите краткосрочни успехи създадоха дългосрочни разходи. Параноята на Путин, свързана независимите политически лица, подхраниха нарастващия страх от бизнес интересите извън олигархичната му клика.

Икономическата реформа се оказа в застой, инвестициите спаднаха, а държавната собственост се увеличи. Политическата стагнация също се настани удобно. За първите две години от третия му президентски мандат, подкрепата към Путин се задържа около 60%. Това е най-ниският му резултат до момента. Само инвазията му в Украйна в крайна сметка върна рейтинга му към по-високите нива.

И все пак репресиите срещу протестиращите в Украйна се провалиха. По времето, в което Янукович се опитваше да опразни улиците, използвайки сила, докато Кремъл се застъпваше за него, неговият половинчат опит да покаже мощта си имаше обратен ефект и той беше принуден да избяга.

Ядосан от това, което видя като друга операция на ЦРУ за свалянето на руски съюзник, Путин отвърна. Той анексира Крим и се опита да заграби още по-голямо парче от Източна Украйна, наричана Новорусия от някои.

И отново - разходите за тези кратки победи се натрупаха. В резултат от санкциите и спада на цените на горивата руската икономика се сви до 1,2 трлн. долара от 2 трлн. долара през 2014 г.

Освен това Путин беше принуден да се откаже от проекта за Новорусия. Неговите поддръжници във властта в Източна Украйна нито се радват на обществена подкрепа, нито управляват ефективно правителство. А действията му гарантираха, че Украйна никога няма да се присъедини към Евразийския икономически съюз или да си сътрудничи отново с Русия.

Неговата политика към друг съюзник - Асад, също не постигна успех. Усилията на Путин не помогнаха особено за укрепването на властта на Асад. След четиригодишна гражданска война той управлява по-малка територия и е изправен пред по-страшни врагове. Ето защо руският държавен глава трябваше да се намеси, за да спаси своя съюзник от поражението.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 6 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Плюс, не е тайна, че Хитлер умира в Южна Америка на 90
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 15 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""Путин няма как да спечели сам срещу всички . Последно Хитлер с такава стратегия издържа 4 г. :)"""""""""""""Събуди се, Хитлер не беше сам, нали парите на американските банки го създадоха!Друг е въпроът, че Сталин като сменя посоката му на движение, целият капитал вкаран в научния екип на Хитлер може да попадне в ръцете на Москва и затова американците ги пресрещат от другата страна!Американците прибират 800 учени и се продължава работата по атомната бомба и я имат благодарение на учените на Хитлер.Така, че Хитлер не е царят на масата, а пешка, превърнала се в топ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Е що я гледаш тая поръчкова Т.ъпотия на Дебелака Пеевския. З.аеби остай ги да си дават Г.лупости. Ще дойде момент, когато много ше се превъзнесат наще и ше напраат некоя мега глупост да ръчнат руснаците и като кацнат тея дома нашите *** ше изтрезнеят всички за 5 мин. и тогава незнам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 26 rate down comment 8
tisia
преди 8 години
...сега гледах предаване по канал на БТВ и в него посочват, като основни виновници за кръвопролитията в Сирия руснаците и войските на Башар Асад.За "Ислямска държава"въобще не говорят сякаш не съществува.Можете ли да си представите до каква наглост стигат някои медии? (бтв екшън. може да проверите в програмата им за днес.часът на излъчването е преди 22.00)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 20 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 8 години
Големият политически(геополитически) гений на Путин, големи празни путинови приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Fall of the Republic HQ full length version - 4 600 000 views https://***.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shUАмериканците не са всичките О.лигофрени и хората са направили филм за *** като Българопедила, dddd и останалата С.*** и П.аплач да видят за какво става въпрос, но след като човек е П.росс то е за дълго ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
ами...аз си мислех, че е така като САЩ влязоха в Украйна, щото това бетонира Путин като цар на Русия. Ама сега ми се струва по-малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 13 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците . За американския Жириновски Доналд Тръмп ли говорим ? На него ли ще възлагате последните си надежди доларджиите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 12
data
преди 8 години
п.п. но не бива да се пренебрегва и сценария че всички писаници по медиите са пушилка и реално Путин и Обонго играят заедно . Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
хахах , не трябва да има случайности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още