IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В краткосрочен план руските бомбардировки в Сирия накараха сирийската армия и нейните съюзници да започнат контранастъпление срещу опозиционните бунтовници - всички освен “Ислямска държава”. Но в дългосрочен план само руските въздушни удари не могат да възстановят властта на Асад в цялата страна.

Путин е вещ в краткосрочните тактически отговори на неуспехите, но не е толкова талантлив, когато става дума за дългосрочни стратегии. Дори без отговор от страна на Запада, чуждестранните приключения на Путин в крайна сметка ще се провалят, особено като се имат предвид, че вътрешните икономически проблеми продължават да стоят.

Но САЩ и техните съюзници трябва да се стремят към съкращаване на това време, като оказват натиск срешу Русия на различни фронтове. Докато Путин прави всичко, за да подкрепи съюзника си в Сирия, САЩ трябва да направят същото, както и техните партньори и съюзници - не само в Сирия, но и в Европа, в целия свят, посочва NYT.

В Сирия САЩ не могат да позволят Русия да премахне всички играчи освен Асад и “Ислямска държава”. Съединените щати трябва да осигурят повече оръжия и подкрепа на другите бунтовнически групи. Страната трябва да предупреди Путин, че по-нататъшни атаки срещу неислямските държавни бунтовници ще принудят САЩ да ги защити.

САЩ и западните им съюзници трябва да се възползват от вниманието, което Путин обръща на Сирия, за да задълбочат подкрепата си за Украйна. В замяна на напредък в икономическите реформи, особено на антикорупционните мерки, те могат да предложат по-голяма финансова помощ за инфраструктурни програми и такива за социални услуги. И сега е моментът да подсилване на украинската армия чрез военни обучения и предоставяне на оръжия за отбрана.

На други места в Европа НАТО трябва да затегне сухопътните войски, които са на територията на съюзниците, които са най-застрашени от Русия. 

В крайна сметка САЩ трябва да продължат да преследват дългосрочните цели на външната политика, които демонстрират американското лидерство и подчертават изолацията на Русия, допълва анализът. В него се посочва още, че ратифицирането на Трансатлантическото партньорство, постигането на многостранното споразумение за климата до края на годината, задълбочаващите се връзки с Индия и отношенията с Китай представляват различните части на по-голямата стратегия на Америка.

САЩ очевидно имат интерес от една силна, богата и демократична Русия, напълно интегрирана в международната общност на държавите. В крайна сметка новите руски лидери също могат да осъзнаят, че пътят на Русия към величието изисква вътрешни реформи и отговорно лидерство в международен план. В момента единственият начин страната да поеме в различна посока е да се откаже от сегашния курс на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 6 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Плюс, не е тайна, че Хитлер умира в Южна Америка на 90
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 15 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""Путин няма как да спечели сам срещу всички . Последно Хитлер с такава стратегия издържа 4 г. :)"""""""""""""Събуди се, Хитлер не беше сам, нали парите на американските банки го създадоха!Друг е въпроът, че Сталин като сменя посоката му на движение, целият капитал вкаран в научния екип на Хитлер може да попадне в ръцете на Москва и затова американците ги пресрещат от другата страна!Американците прибират 800 учени и се продължава работата по атомната бомба и я имат благодарение на учените на Хитлер.Така, че Хитлер не е царят на масата, а пешка, превърнала се в топ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Е що я гледаш тая поръчкова Т.ъпотия на Дебелака Пеевския. З.аеби остай ги да си дават Г.лупости. Ще дойде момент, когато много ше се превъзнесат наще и ше напраат некоя мега глупост да ръчнат руснаците и като кацнат тея дома нашите *** ше изтрезнеят всички за 5 мин. и тогава незнам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 26 rate down comment 8
tisia
преди 8 години
...сега гледах предаване по канал на БТВ и в него посочват, като основни виновници за кръвопролитията в Сирия руснаците и войските на Башар Асад.За "Ислямска държава"въобще не говорят сякаш не съществува.Можете ли да си представите до каква наглост стигат някои медии? (бтв екшън. може да проверите в програмата им за днес.часът на излъчването е преди 22.00)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 20 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 8 години
Големият политически(геополитически) гений на Путин, големи празни путинови приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Fall of the Republic HQ full length version - 4 600 000 views https://***.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shUАмериканците не са всичките О.лигофрени и хората са направили филм за *** като Българопедила, dddd и останалата С.*** и П.аплач да видят за какво става въпрос, но след като човек е П.росс то е за дълго ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
ами...аз си мислех, че е така като САЩ влязоха в Украйна, щото това бетонира Путин като цар на Русия. Ама сега ми се струва по-малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 13 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците . За американския Жириновски Доналд Тръмп ли говорим ? На него ли ще възлагате последните си надежди доларджиите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 12
data
преди 8 години
п.п. но не бива да се пренебрегва и сценария че всички писаници по медиите са пушилка и реално Путин и Обонго играят заедно . Не трябва да се забравя че в САЩ идват избори и един президент републиканец в стил Рейгън ще е много неудобен за Путин и руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
хахах , не трябва да има случайности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още