IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата за Сирия приключи без пробив, предстои нова след две седмици

Разногласията не са преодолени, но участниците в срещата ще продължат да работят заедно за намиране на политическо решение на кризата

22:54 | 30.10.15 г. 1
<p>
	Американският държавен секретар&nbsp;Джон Кери (вляво) разговаря с руския външен министър Сергей Лавров преди срещата във Виена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери (вляво) разговаря с руския външен министър Сергей Лавров преди срещата във Виена. Снимка: Ройтерс

Многостранната среща за Сирия във Виена, която започна днес, завърши след осем часа преговори и ще бъде продължена след две седмици, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, предадоха Франс прес и БТА. "Засегнахме всички теми, включително най-трудните. Имаме различия, но и напреднахме достатъчно, за да се съберем отново в същата конфигурация след две седмици", каза Фабиюс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини също посочи, че е била намерена обща позиция за продължаване на преговорите. "Това не са прости преговори, а исторически преговори, тъй като за първи път на една маса седнаха всички заинтересовани страни. Смятам, че определено намерихме обща позиция, която можем да развием в бъдеще", каза Могерини, цитирана от ТАСС.

Пробив на многостранните преговори за уреждане на кризата в Сирия днес не е имало, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след приключване на разговорите.

Дипломатът определи разговорите във Виена като открити и конструктивни и каза, че положителната им страна е била това, че важни регионални играчи са успели да седнат на една маса с САЩ, Русия и ЕС. Щайнмайер призна, че е очаквал в днешните разговори да няма пробив, но допълни, че по ред позиции участниците в тях са постигнали разбиране.

Участниците в срещата във Виена са се съгласили, че в Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН, каза още Щайнмайер.

Разногласията между САЩ, Русия и Иран относно съдбата на сирийския президент Башар Асад не бяха преодолени на днешната среща за Сирия, но участниците в нея се договориха да продължат да работят заедно за намиране на политическо решение на сирийската криза, заяви и американският държавен секретар Джон Кери на пресконференция след срещата, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Кери подчерта, че позицията на САЩ си остава непроменена и тя е, че за Асад няма бъдеще в Сирия. Той добави, че различията по този въпрос с други страни, дошли днес във Виена, не трябва да пречат на усилията към политическо решение на кризата.

Искам да заявя, че ние смятаме, че за победата над тероризма не е задължително да има съюз с Асад, каза Кери, цитиран от ТАСС.

Кери посочи, че според САЩ дипломатическата ситуация за уреждане на сирийската криза е повече от многообещаваща от когато и да е било. Той каза, че участниците в срещата във Виена са се съгласили, че сирийските държавни институции трябва да останат непокътнати.

Сирийците трябва да направят избор сами и САЩ не се готвят да управляват този процес, каза Кери, визирайки политическия процес в Сирия.

Той допълни, че участниците в срещата в Сирия приканват представители на сирийското правителство и на сирийската опозиция да започнат политически диалог и да съставят ново единно правителство.

Американският държавен секретар съобщи, че поддръжката за бежанците от Сирия ще бъде увеличена и подчерта, че терористите в Сирия трябва да бъдат победени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
А какво каза Лавров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още