IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин ухажва най-близките съюзници на Обама в Сирия

Войната в Сирия заприличва все повече на покер игра между няколко играчи. Въпросът е кой държи печелившата ръка

09:15 | 08.11.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ПДЕ казва, че е създала уникален експеримент с демократичното самоуправление в Рожава, кюрдския регион в Сирия. Местни съвети администрират градовете под контрола на бунтовниците, гарантирайки представителство на религиозните и етническите малцинства, както и на жените.

Лидерите на ПДЕ твърдят, че предлагат демократична светска алтернатива на екстремистките ислямистки групи, контролиращи части от региона.

Съветите са експеримент, казва Азад Али, директор в Rudaw Research Center в Erbil. “Това не е демокрация и те не са перфектни“, казва той, „но са много по-добри от военната диктатура“.

„ПДЕ включва и граждани при взимането на решение, не само военни“, казва Али, който също е сирийски кюрд.

Най-важното е, казва Али, че бунтовниците печелят обществена подкрепа, като осигуряват сигурност в разкъсания от война регион. „Моето село щеше бъде разграбено и унищожено, ако не беше ПДЕ“, допълва той.

И все пак се оказва, че САЩ, които подкрепят демокрацията, не могат да подкрепят усилията на ПДЕ за разпространение на политическото им влияние. ПДЕ е изправена и пред критики заради изключването на други кюрдски партии. Камиран Хаджо, представител на конкурентната Демократическа партия на Кюрдистан (ДПК) в Сирия, казва, че нито той, нито други основни кюрдски партии нямат позволение да се организират политически или военно в контролираните от ПДЕ зони.

Хаджо очаква САЩ да наложат натиск върху ПДЕ за промяна на тази политика. Той обаче смята още, че военният алианс между САЩ и ПДЕ е временен.

„Американците просто използват войските на ПДЕ в борбата си с ИДИЛ“, казва той. „След това не мисля, че американците ще поддържат политически отношения с ПДЕ или КРП“.

Именно в това се таят опасенията на лидерите на ПДЕ. Те очакват политическо признание в замяна на военния си успех.

Затова засега те са готови да си сътрудничат с Русия, новия играч на масата. Никой обаче не знае кой държи печелившата ръка.

Всичко за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Стояне а тия тука какво смяташ че държат? Не е ли "онова" на Путин? ха ха хаhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395098"Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. Дейли мейл. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води до незабавно уволнение. Независими експерти, водени от бившия главен военен лекар на армията, призовават президента Барак Обама да внесе поправки "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Patilan
преди 8 години
"Ти виждал ли си български пенсионер с ваканционнен апартамент в Сл бряг или Влас за 120 000" Какво ще прави б-ски пенсионер в Чернорморските ви кочини? Някога да си ходил по-далече от слънчака? Иначе съм виждал б-ски пенсионери в Гърция, Германия - просто си продават имотите в Б-я и отиват да живеят в човешки условия - толкова е просто. Какъв Влас какъв Слънчак!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
Patilan
преди 8 години
*** ще викаш на съседа дето те е правил !!!Нахвърляш някакви факти, които не можеш да асимилираш!Средната пенсия в Раша е 300-400 долара. Както казваш, с 1200 евро не можеш да живееш в Москва. Ето защо пенсионерите трябва да си намерят място. Хубавото е че си имат златни панелки. Продават ги и си взимат имот в Б-я. Толкова е просто. Всъщност така правят всички пенсионери по света - нищо ново и нищо сложно... просто със средна пенсия не може да се живее в голям град.Всъщност и нашите пенсионери от големите градове могат да направят същото, но за съаление акъла им стига да броят стотинки в Лидъла. Финансова култура - под нулата.Това че си видял няколко стотин руски пенсионери нищо не означава. Аз ти казвам, че по богатство (БВП на човек от населението) сме само малко по зле рашките. По покупателна способност сме много пред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
По богатство някои са по-бедни от тия дето са в американските гета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
***, Маранди Труп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 25
Patilan
преди 8 години
в кое щяхме да сем напред? по брой танкове и калашници на човек от населението ?Щото по богатство, дори сега сме горе долу колкото рунсаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 36
Стоян Петров
преди 8 години
Който желае Путин за президент може да го има. Чемадам, вокзаль. Масква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
казано накратко: оня от ляво с 1 % от авиацията си направи оня от дясно за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 39
Стоян Петров
преди 8 години
Другари, със сигурност Путин държи нещо друго, а не козове. Все пак не съм ***, за да го напиша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 11
Invcom
преди 8 години
Като се има предвид на чия страна играе България ... със сигурност Путин държи козовете в играта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още