IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо САЩ не успяват да прекъснат финансирането на ИДИЛ?

Всъщност петролът далеч не е единственият канал за приходи на групировката

17:38 | 19.11.15 г. 17
Защо САЩ не успяват да прекъснат финансирането на ИДИЛ?

Едва няколко дни преди атаките, в които загинаха 129 души в Париж, американските власти подновиха бомбардировките над Сирия и Ирак, прицелвайки се в нефтените поля и други части от огромната петролна инфраструктура, която захранва „Ислямска държава“ – една от най-богатите терористични армии, които светът някога е виждал.

Но американското разузнаване жестоко подцени разрушенията, нанесени върху нефтеното производство и петролните приходи на ИДИЛ - с 400 млн. долара годишно. Според данни на американското финансово министерство терористите прибират по 500 млн. долара от петрол годишно. 



Всъщност дори и ако САЩ най-сетне навредят на петролните печалби на ИДИЛ, организацията има други източници на доходи освен нефта – от продажба на секс робини през откупи за заложници до открадната земеделска земя. Всичко това може да я поддържа в бойна готовност години наред. Във всеки случай 500 млн. долара купуват много Калашници, струващи 500 долара на черния пазар, пишат Кам Симпсън и Матю Филипс за Bloomberg Businessweek, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria!

„Ислямска държава“ влезе в петролния бизнес дълго преди видеоматериалите с обезглавяванията. Превзе сирийските гранични пунктове, за да печели от контрабандата на петрол, която система съществува от 90-те години на XX век, когато Саддам избягваше санкциите, като пренасяше петрол за милиарди извън Ирак под програмата на ООН „Петрол за храни”

Тъй като САЩ вярваха, че парите на ИДИЛ идват от продажба на рафиниран петрол, досега се целеха в рафинерии и складове. Пропуснали са и друго важно нещо – терористите продават все повече суров нефт на посредници и тираджии, вместо те сами да го рафинират. Затова по-голямата част от петрола се рафинира от местни, които работят в хиляди груби пещи край пътя – точици, разпръснати из сирийската пустиня.

Освен петрола халифатът притежава активи за около 500 млн. до 1 млрд. долара, които открадна от иракски банки миналата година, както и стотици милиони долари, откраднати под формата на изнудване и данъци от местното население.

Данъците носят много пари. Например ИДИЛ позволява на полицаите, войниците и учителите в териториите си да се реваншират за „греховете си”, работейки за религиозно неподходящи режими – срещу такса. Прошката идва във формата на лични карти, струващи по 2 500 долара, и по още 200 долара годишно, за да се подновят.

Но най-важната финансова сила на групата се крие в нейната фанатична дисциплина по отношение на харчовете. Най-голямото перо в баланса са заплатите за 100-хилядната войска. Приходите само от нефта са достатъчни те да бъдат платени два пъти. Ако САЩ и съюзниците им смятат да унищожават ИДИЛ, трябва да признаят, че отнемането на петрола няма да бъде достатъчно, макар и да е от стратегическо значение.

Авторът на статията Матю Филипс ще говори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria след 19 часа в четвъртък

Повече за ИДИЛ четете тук

Темата за атентатите в Париж можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
да затова ти казвам да го поемеш и да млъкнеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Спрете да наричате тази банда мемоиди ИДИЛ, Ислямска държава, Американска държава и т.н. Така само ги карате да се чувстват важни.Вместо това ги наричайте Даеш - това е обидно за тях. Или просто религиозни мемоиди. Това би било още по-обидно, ако можеха да разберат какво значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
изнудване и данъци от местното населениеИ каква точно е разликата между изнудване и данъци, събирани от държавата даеш?Май става все по-трудно да се крие факта, че държавите са колективно въображаемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, аз съм традиционалист и не одобрявам гейското поведение. Вие сте млади, разпасани, разюздани, вулгарни и извратени. Просто си ги лапате. Моля Ви не ни натрапвайте това поведение, на нас нормалните хетерасти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 4
Forester
преди 8 години
Защото САЩ са стартирали един близкоизточен геополитически проект, които се финансира от Катар и СА и е логистично и териториално подкрепен от Турция. ИДИЛ е важен инструмент за успеха на проекта и естествено САЩ нямат никакво намерение да ограничат финансирането му. Организацията се дофинансира на стопански принцип, продавайки нефт и деривати на съседа от север, търгувайки с археологически ценностти и рекетирайки подопечните територии. Същевременно от Турция купува оръжие, храни, цигари и т.н от фирми близки до султана. Самата ИДИЛ съвсем не е плоска башибузушка организация, а е структура, в която има много добре платени специалисти (лекари, PR, IT, логистика и транспорт, по добив и преработка на петрол и т.н).-абе направо си е бизнес корпорация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
и да го повторим Голям Х.***. Л.апни, голяма дума не казвай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Х.***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Голям Х.*** ***, голяма дума не казвай ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Не ве, не ве, всички знаят "Путин найвисок!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Защо САЩ финансира ИДИЛ и тренира джихадистите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още