IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унищожителната сила на свръхкапитала

Свръхкапиталът води до собственото си унищожение, както в случая с пренасищането на петрол, което срина цените

13:07 | 24.12.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За да намерим примери за странната ситуация, в която се намира финансовият свят, трябва да разгледаме отделите на инвестиционните банки, които помагат на компаниите да привличат пари, коментира Financial Times.

Ако погледнем наляво, виждаме мегасделки, огромни сливания и придобивания, които се нуждаят от десетки милиарди долари, положени като основи на корпоративни империи.

Ако погледнем надясно обаче, клиентите са миннодобивни и енергийни компании, отчаяно нуждаещи се от капитал, който да влеят в дупки в земята, изкопани, когато търсенето на суровини изглеждаше неутолимо. Настъпва времето на бума, или на края, в зависимост от това кой отдел приеме телефонното обаждане.

В тази среда се намеси Федералният резерв, повишавайки американските лихвени проценти за пръв път от почти десетилетие. Това не е началото на по-стегната парична политика – то се случи през октомври 2014 г., когато централната банка сложи край на програмата за изкупуване на облигации. Това е по-скоро първата конвенционална стъпка, след като в продължение на няколко години липсваше.

И все пак, в сравнение с историята от преди финансовата криза или с лихвения процент отвъд Атлантика, наложен от централната банка на Англия, повишаването на краткосрочните лихвени проценти с по-малко от половин процент все още изглежда като драматичен опит за стимулиране на икономиката.

Двата свята се появяват и когато проследяваме двойния мандат на Фед по отношение на работните места и цените. Американската икономика е добавяла над 200 000 позиции на месец през последните три години, а нивото на безработица се е понижило наполовина от над 10%, ниво, което е било отчитано само на няколко пъти през последните 4 десетилетия, по време на dotcom и жилищния балон.

Междувременно очакванията за американската инфлация – предложени от по-ограничения опит на пазарите на облигации, са били по-ниски само през по-изнервящите моменти на 2009 г. Джанет Йелън, председателят на Фед, каза, че темпът на бъдещото повишаване на лихвените проценти ще бъде „постепенен“, но т.нар. „точков план“ от прогнозите на членовете на комисията на Фед сочи четири повишения през следващата година, което е по-бърз темп отколкото пазарните цени предполагат.

Последната гатанка и нишката, която преминава през всичко това, е евтиният капитал. Цените на облигациите с висока доходност се понижават от година и половина, докато инвеститорите преоценяват риска, който са готови да приемат, за да дадат заеми на най-рисковите кредитополучатели. Нуждата е реална, особено за петролните и газовите компании, изправени пред сриващите се цени на продуктите им. Отворен остава въпросът колко дълго банките ще подкрепят бизнеси, които губят пари с всеки барел суров петрол, продаден за под 40 долара.

По-високите разходи за заеми обикновено сигнализират проблеми в бъдеще. Някои компании ще изпитват трудности с изплащането или просто няма да могат да префинансират съществуващия дълг и в крайна сметка ще изпаднат в несъстоятелност. Широкоразпространените фалити засега обаче не изглеждат вероятни в близко бъдеще, тъй като матуритетът на по-малко от една десета от непогасените задължения с висока доходност в САЩ изтича през следващите три години, толкова голямо беше префинансирането, когато парите бяха евтини.

Изкушаващо е да възприемем проблемите на енергийните групи като несвързани, но трябва да помним, че докато производството бе активирано от технологиите, разходите за земята, инфраструктурата и добивът бяха плащани от Wall Street с продажбата на собствени и заемни средства. Когато мениджърът на хедж фонда Дейвид Айнхорн направи оценка на цифрите през май, той изчисли, че голяма част от фракинг компаниите са изхарчили с 80 млрд. долара повече от това, което са получили от продажбата на петрол.

Свръхкапиталът води до собственото си унищожение, пренасищане на петрол и газ, което помогна на цените да се сринат. Оптимистично обаче е да мислим, че разрушителните ефекти на евтините пари не са се натрупвали другаде. В медиите, например, Liberty Global и френският ѝ конкурент Altice използваха облигации, за да се обградят с колекции от кабелни и телекомуникационни компании докато в същото време онлайн групите Netflix, Amazon и Google хвърлят пари за създаване на собствено телевизионно съдържание.

Във фармацевтичния сектор парите наводниха биотехнологичните стартъпи, а Valeant експериментира, използвайки финансов инженеринг като алтернатива за проучвания и развитие. Обръщането на кредитния цикъл в този случай е по-малко свързано с мигновените ефекти от по-високите разходи за заеми отколкото с установяването на лимити и последици от седем години евтин капитал.

Което ни връща обратно към въпроса с големите придобивания и сделки, предполагайки, че мотивацията може би все още не е напълно иззета от затруднените производители на суровини. Отчаянието е различно – нужда за растеж, когато печалбата и продажбите са в застой, и може би не толкова остро, но се натрупва към един много странен вид балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 8 години
добър коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. -----------------------------------това кога е било, защото доколкото помня точно в османската империя султана е бил пълновластен господар на земята и живота на поданиците си.чак 17-18 век започват промените там. и се гарантира частната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. -----------------------------------това кога е било, защото доколкото помня точно в османската империя султана е бил пълновластен господар на земята и живота на поданиците си.чак 17-18 век започват промените там. и се гарантира частната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
А колкото до твърденията ,че с повишаване на лихвата ще се стимулира икономиката е смешно защото става точно обратното ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ тоест увеличава се неравенството което намалява крайното търсене и растежа и т.н. затова твърдя ,че така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
Потреблението на петрол е като преди 20 години, и цените са такива. Но понеже производителките на петрол са в криза финансова, те увеличават добивът, за да спечелят от оборот. Но те са и потребителки на чужди стоки, и с ниските си доходи ще потребляват по-малко, което ще води до още спад на потребление на петрол. Всичко е свързано, свиването на потреблението на руснаците и държавата им - заради ниската цена на петролът, ще повлияе на вносът на стоки - храни, автомобили, джаджи, което ще доведе до спад на акциите на фирми и износът на редица държави - които и без това изнемогват в кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Казано кратко 51% от проблемите на света идват от банкстерите и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм тоест индустриалният е отделна тема.Дериватите при ориза тоест при реалните стоки са добро нещо но при финансовият сектор е престъпление и добре е обяснено във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beТоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса доказано научно - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но аз си мисля въобще да ги няма тези ''кризи'' чрез 0% лихва - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.htmlили просто държ.банки и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и в филмчето след 3-тата минута се предлага това - https://***.youtube.com/watch?v=jfu22Ixw8tY&feature=relmfu "Банковата система - същност и развитие" BOOM & BUST(отмяна на ''Глас-Стигъл'')- https://***.youtube.com/watch?v=QKMD8US5wbYно нещата са много по-сложни защото кризата е системна и съм обяснил на стената на проф.д-р Боян Дуранкев - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 17
Godo
преди 8 години
Адам Смит създава политикономията, където се твърди че свободният пазар ще доведе светът до рай. Смит смята, че свободният пазар няма да създава богаташи, че разпределението ще е безкрайно добро. Маркс прави критика на политикономията. Маркс, и левите, знаят и виждат, то е математика, наука, че капитализмът е като кърлеж който се нуждае от тяло, а тяло за капитализмът е пазарът. Тоест капитализмът наврежда на пазарът, и дори го убива. Така капитализмът спира пазарната икономика. Прави икономическа рецесия, депресия... И много бедност и експлоатация, демократично-либерално робство. В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. Абсолютната държава прави възможно да се появи частна собственост и банки създаващи капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
Адам Смит е смятал, че дефлацията не пречи на пазарите. Но дефлацията оскъпява заемите в пари, защото номиналните печалби намалят, също и недвижимите имоти, освен стоките и услугите. И Голямата депресия го доказва. Само паричният растеж спира дефлацията, и укрепва растежът. Но с растежът на паричната маса, расте капитализмът, тоест и световният дълг. Защото без дълг, няма капитализъм. Едно предприятие има добавена стойност, и ако си бизнесмен, плащаш от 20 до 80% за работни заплати, останалото е печалбата ти. Тоест работниците могат да купят от 20 до 80% от продукцията си, а бизнесменът - инвеститорът, колкото е по едър - толкова по-малко ще плаща на работниците си - като процент от добавената стойност - повече машини ще има и ефективност, но и по-малко ще харчи за потребление, другото ще го дава на банките - а те за потребление на неговата стока - като заем взет от работници. ЕТО ТАКА, ПЕЧАЛБАТА - НЕНУЖНАТА НА КАПИТАЛИСТЪТ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, Е РАВНА НА СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
И това Джон Кейнс, го е разбрал, и е призовал за повече добавена стойност за работниците, и по-малко спестовност чрез големи данъци, и много държавна икономика. Всички тези мерки на кейнсиянството, намалят капитализмът - кърлежът върху пазарът и икономиката. Продължителното кейнсиянство и демокрация, водят до собствеността да е 100% в ръцете на трудещите се, и до 100% средна класа - социализъм, и комунизъм - тоест. Тоест край на благородната класа, и класите. Капитализмът е последното убежище на аристокрацията и мафията. Мафията се развива до аристокрация, както гъсеницата до пеперуда, но това само показва, че аристокрацията снася яйцата от които се люпи мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още