IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паника сред републиканците в Конгреса

Разкритията за вулгарните коментари на Доналд Тръмп предизвикаха сериозни безпокойства

16:48 | 08.10.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Републиканците се олюляват от удара с разкритията за вулгарните изявления на Доналд Тръмп, пише AFP, цитирана от БТА.

Във видеоклип, качен на страницата му във Facebook през нощта, републиканският кандидат за президент на САЩ заяви, че е виновен и се извинява, след като го хванаха как в стар запис прави шокиращо нецензурни сексистки коментари. И все пак Тръмп предизвикателно отхвърли разкритията в записа, датиращ отпреди повече от десетилетие, като "нищо повече от диверсия (за отклоняване на вниманието)", и ясно показа, че ще завърши предизборната си кампания с аргумента, че Хилари Клинтън е извършила по-големи грехове спрямо жените.

90-секундното изявление на Тръмп увенча един неприятен ден, който заплаши да провали окончателно кампанията на бизнесмена за Белия дом, хвърли републиканците в паника само месец преди деня на вота и в самото навечерие на ключовия кандидатпрезидентски дебат утре, отбелязва AFP. 

Един след друг възмутени членове на Конгреса от партията се надпреварваха да осъдят коментарите в записа, разпространен вчера от Washington Post и NBC News.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че е погнусен от думите на Тръмп и гневно отказа покана от милиардера да участва в събитие на партията днес в Уисконсин. Но също като повечето от многобройните членове на Конгреса, които заклеймиха думите на Тръмп, Райън не оттегли подкрепата си за номинирания партиен кандидат.
Надявам се г-н Тръмп да е отнесе към тази ситуация с цялата сериозност, която тя заслужава, и да се постарае да докаже на страната, че има по-голяма респект към жените, отколкото този клип показва, заяви Райън.

За някои републикански лидери обаче Тръмп е отишъл прекалено далеч.

„Вие, г-не, сте отклонението. Вашето поведение, г-не, е диверсията", възмути се сенаторът от Юта Майк Ли във Facebook след извинението на Тръмп и го призова да се откаже от кампанията. Според него е време партията да покаже, че очаква нещо повече. "Не бива да се примиряваме", каза сенатор Ли.

Клинтън, която прекара деня в подготовка за утрешния дебат, се намеси, като в Twitter нарече думите на Тръмп " ужасяващи". "Не можем да допуснем този мъж да стане президент", заяви тя.

Повече от година скандалните и понякога налудничави коментари на ексцентричния милиардер причиняваха сърцебиене у републиканците, но с някои видни изключения (сред които всички живи бивши президенти и кандидат президенти от партията) репбликанските старейшини, поне формално, продължиха да го подкрепят. Отчасти тази подкрепа беше мотивирана от убеждението, че е достатъчно Тръмп да бъде поне конкурентноспособен на изборите, за да увеличи шансовете на другите кандидати, които се явяват на 8 ноември (за Конгреса и губернатори, т.нар. down ballot ефект). Сега въпросът, пред който са изправени мнозина републиканци, е дали везните няма да се наклонят и подкрепата за Тръмп да стане по-рискованата позиция.

Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 7
fri
преди 7 години
Чета коментарите по този повод в други български сайтове и се кефя на интелигентността на хоратаще погледна и в американски, но не ми е толкова интересно, знам го предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
fri
преди 7 години
Републиканците в Конгреса не са толкова важни.По-важни са хората, които ще гласуват.И затова в истинска паника са Обама и партията му, че ще изпуснат властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
fri
преди 7 години
Досега т.н. "демократи" ми бяха смешни в опитите си да оплюят бъдещия президент, но с това вече са ми противни!Защо ли? - Защото ДТ само нещо си е говорил 90 сек., а на Клинтовица мъжо й го правеше и то просташки, като не си призна в началото, докато Моника не даде изявления.Затова пък на Клинтовица не й пука какво е правил президента-демократ, за нея властта е по-важното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Айдееееее...Катурна се каруцаря от каруцата и няма да има кой да му помогне.Между другото съм слушал от много колеги за американското лицемерие по подобни въпроси. Създават си имидж на много морална и мултикултурна нация, но в действителност не са по-малко расисти или пропаднали хора от всички останали. Сега какво се възмущават от този ***? Бил Клинтън да не би да има по-различно мнение от Тръмп по същия въпрос. Само е малко по-внимателен да не го казва в студио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
В момента все едно гледам на живо "Кандидат за губернатор на Марк Твен". Прочетете я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Един след друг възмутени членове на Конгреса от партията се надпреварваха да осъдят коментарите в записа, разпространен вчера от Washington Post и NBC News."Хахаха ," възмутени"...сигурно са или хомоси или завистливи старчоци...те и едно време бяха възмутени , Мониката като надуваше саксофона на Клинтън !Тръмпа си е пичага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още