IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските капиталови пазари не вещаят победа за Клинтън

Широкият борсов индекс S&P 500 е един от малкото показатели, които дават индикации за развоя на президентските избори в САЩ

16:23 | 02.11.16 г. 25
<p>
	Хилари Клинтън. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Хилари Клинтън. Източник: Ройтерс

Представянето на американския борсов индекс S&P 500 е добър индикатор за изхода на президентските избори в САЩ от 1984 г. насам, разкрива анализ на Strategas Research Partners LLC. Покачването на индекса за три месеца преди изборите е означавало победа за управляващата партия в 88% от случаите от 1928 г. насам. В момента индексът се е понижил с 3,6% от 8 август насам, което може да се тълкува като евентуална победа за кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Във вторник бе регистриран най-големият спад на S&P 500 за последните 3 седмици, като той се понижи до 2 111,72 пункта. За последно индексът бе на равнище под 2 100 пункта на 7 юли. Показателят спада, въпреки че надпреварата за Белия дом става все по-оспорвана, предаде Bloomberg.

Във вторник индексът CBOE Volatility Index отчете ръст от 9%, достигайки най-високи равнища от 27 юни насам.

Логично е, че "прозорливостта" на фондовата борса се дължи на чувствителността й към икономиката. Падащата стойност на акциите обикновено е свързана с потребителското недоволство, което може да е в полза на кандидата на партията в опозиция.

И ако сигналите от тази година са исторически най-слаби, то трябва да се отбележи, че растежът на БВП е слаб и следва най-големия спад на потребителското доверие за годината. Някои анализатори се чудят дали стимулите на ФЕД не са направили сигналите, идващи от фондовата борса, по-ненадежден източник за състоянието на икономиката отпреди.

Репутацията на пазарите да влияят на политиката бе сериозно накърнена, когато капиталовите пазари по цял свят бяха засегнати от решението за Brexit. Само четири месеца след този шок притесненията растат с наближаването на изборите в САЩ. Преднината на Хилари Клинтън започна да се топи, откакто в петък гръмна новината, че ФБР ще разследва нова порция нейни имейли.

Капиталовите пазари трябва да се анализират по-резервирано като политически индикатор, тъй

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 18
khao
преди 7 години
хахаха, абе уж децата са ти там, *** един път на гости да видиш как е, стига си говорил глупости .... лоясал ти е мозъка :):) средния американец спортува доста повече от средния българин, да не говорим за средния ***, който освен водка друго незнае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 7 години
.... или края на втората световна, на която си набор, но е забрави заради пустата му пърцуца :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 6
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Тръмп е полезен с това, че ще разтърси Света! Това е най-полезното от неговото избиране, а не толкова какво ще направи! Той ще даде началото на процеси в Европа, което реално ни интеесува нас, а не какво е в САЩ! Като цяло според мен в САЩ, той ще е нещо средно между Жорж Ганчев и Берлускони, в една обедняваща и разкъсвана от етнически проблеми страна! По Европа ще е много по-кърваво, така, че САЩ все пак ще са много по-добре! Като казвам кърваво имам предвид, преди всико в икономически план! Европа е новата Бразилия! Пространство Гето, където част от богатите бели, са изолирани и са с хеликоптери, а при останалите е джунгла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Ще спечели Тръмп, ако повечето американци са предприемачи и носят духа на дедите си! А който има малко представа от живота там, знае, че по-голямата част от населението вече е достатъчно лоясало и умствено, и физически, демек - вече е с трайно оформени социалистически възгледи. Доналд бой идва малко ретро, а бит олд фешън'д... хихи... Повечето, които ще гласуват за Тръмп, ще го направят от отвращение към семейство Клинтън, а не от любов към Грейт Олд Америка, а още по-малко - от любов към човек сато Тръмп... ;)А кой ще спечели, в Америка отдавна зависи от тоя, дето брои гласовете... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
mathematician
преди 7 години
Тея с обещанията ги гледахме у Гръцко (Ципрас ) и Англията (Брекзита).Останаха си само с обещанията. :)Дано Тръпми да не си остане само с обещанията. Ще ми е интересно да видя какво ще направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Е, то не е като тая "тояга" да не е била използвана до сега. Използването и винаги е водело до големи "победи" за демокрацията. Като бежанската вълна в Европа примерно казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 7
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Разбира се, че ще спечели Тръмп! На Хилари платформата е: STRONG TOGETHER( дайте да се прегърнем със всичкото мангауууу и много да се обичаме, плащайте на Обонго кеара, че трябва да се лекуват нелегалните имигранти, а аз ще поналея пари на банкстерите, защото продължаваме сегашното "успешно" управление. Е дин вид да има приемственост)От другата страна е Тръмп с:MAKE AMERICA GREAT AGAINКак да не те грабне и да не си помечтаеш! Според пропагандата ако си шофьор на рейс или моньор си: "white trash", но ако си афро от гетото, без ден трудов стаж, без професия дори за монтьор и цоцащ само на помощи си, един достоен и год: just "black", но не и trash!Тръмп ще отвее Хилари, не просто ще спечели! Просто парата трябва да бъде позипусната! Хилари не предлага никаква алтернатива! Тръмп поне обещава... друг е въпроса какво ще изпълни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
Jorkata
преди 7 години
За огромно съжаление си прав. Каквото и да стане - САЩ все още имат няй-голямата тояга и съм сигурен, че ако нещата се осерат, те ще я използват без капка колебание и за сметка на целия останал свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
pantaleev
преди 7 години
За нещастие на целия свят следните неща са още в употреба в САЩ: :танкове: 8850самолетоносачи: 10атомни подводници: 72бойни самолети: 3680хеликоптери: 1830ядрени оръжия: 7100Ако нещо се случи с организацията и управлението на тази страна това не вещае нищо добро за останалия свят. Даните са взети от: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_by_country
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
studioaa
преди 7 години
А Европейските капиталови пазари вещаят край на европейския съюз!!! Време е да се сложи край на напълно пропадналия проект за обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още