IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки говорят, но няма да се оттеглят от пазарите

Призивите на Фед за връщане към нормалността са слаби и са опит за разсейване, пише в свой анализ по темата Bloomberg

13:15 | 27.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хеликоптерните пари на централните банки се превърнаха в норма. Долари, евра и йени продължават да валят от небето и бурята се вихри неотслабващо от 2008 г. насам. Девет години по-късно краят не се вижда въпреки намеците на централните банкери за желанието им да се оттеглят, пише Bloomberg в свой анализ.

Те обаче не могат да го направят.

От години Федералният резерв на САЩ и останалите глобални централни банки можеха само да контролират облигационните пазари. Ефектът им върху капиталовите пазари беше ограничен. Този свят вече не съществува и вероятно няма да се върне повече.

Както казваше водещият Ед Съливан, това е „наистина голямо шоу“, но повечето инвеститори пренебрегват този факт, защото централните банки правят всичко възможно, за да ги накарат да го игнорират.

Счетоводният баланс на Фед нарасна до 4,48 трлн. долара. Това не е резултат от печатането на нови пари, а от лихвите, спечелени от парите, които са вече създадени. Федералният резерв продължава да прави още пари, но по различен начин. Колко удобно. 

Централните банки на Швейцария, Япония и на еврозоната също продължават да изпълняват своите магически трикове. Те дават пари за нищо и ги раздават безплатно, купуват ценни книжа, купуват деривати.

В САЩ, Швейцария, Европейския съюз и Япония има куп чиновници, които седят в „преброителни къщи“ и раздават пари както сметнат за добре. Те освен това защитават своята независимост с всякакви възможни аргументи.

И кой не би? Те на практика контролират света. Както основателят на династията Ротшилд казва: „Дай ми контрол над парите на страната и не ми пука кой прави законите!“

Ето защо призивите на Фед за връщане към нормалността са слаби. Това е още един опит за разсейване, докато централната банка продължава да прави още пари. Така количествата на парите, а не печалбите, ще продължат да „карат автобуса“, т.е. да движат капиталовите пазари.

Това означава и че доходността от облигациите няма да се увеличи обозримо в близко бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
За ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ е важно тази изсипващата се мана небесна да бъде преразпределен върху възможно повече БАЛЪЦИ възпитали в себе си грешното усещане, че ВСИЧКО КОЕТО ЛЕТИ СЕ ЯДЕ!Българската приватизация с БОНОВИ КНИШКИ е модела по който сега действат ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ. КОЛКО УЧАСТВАХА И КОЛКО СПЕЧЕЛИХА ОТ ТАЗИ ПРИВАТИЗАЦИЯ?Помните ли как ни раздаваха едни бонове с които купувахме и ставахме ВИРТУАЛНИ собственици, за едни ПРИВАТИЗАЦИОННИ ФОНДОВЕ които в разглеждания случай са ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ пълни с токсични деривати останали още от 2008 година?КУПУВАШ ПЕТ , ПОЛУЧАВАШ ДВАДЕСЕТ И ПЕТ. Всъшност реално получаваш един СРЕДЕН ПРЪСТ. Процеса на ГЪШЕНЕ ще продължи дотогава докато има бълъци готови да поемат РИСКА с който банките преди това са се загробили.Когато процеса на ГЪШЕНЕ спре поради изчерпване на балъците тогава савака ще падне и ще стане ясно, че само СИРЕНЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ Е БЕЗПЛАТНО.УСЕЩАНЕТО ЗА ПЕЧАЛБА Е ИЛЮЗОРНО, А ЩАСТИЕТО ВРЕМЕННО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още