IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор в Белия дом притеснява икономическите среди

В предизборната си кампания Доналд Тръмп се представяше като президент предприемач. Това се хареса на шефовете на компании, но търпението им започва да свършва

08:43 | 11.08.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Несигурност около политическия курс

Неясният политически курс във Вашингтон е източник на засилваща се икономическа несигурност сред компаниите, казва Стивън Дейвис, икономист в чикакгския университет Booth School of Business.

Множество компании са замразили новите назначения, инвестициите и планираните придобивания през изминалите седмици, тъй като не знаят какви правила ще бъдат приети за разходите за труд или как ще бъдат облагани с данъци печалбите и капиталът.

"Неяснотата във Вашингтон възпира растежа", оплаква се ръководството на регионалната банка BOK Financial от Оклахома пред анализатори. Има много сделки, които само чакат да бъдат приключени, допълват банкерите.

Несигурността потиска оптимизма.

През март на фона на смяната на властта във Вашингтон оптимизмът сред близо 200 компании бе на най-високото си равнище от осем години. Това бе реакцията на бизнесмените на ясните сигнали, че новото правителство е сериозно в намеренията си да подобри условията за трудовия пазар и инвестициите, посочва в заключението си лобистката група Business Roundtable, изготвила проучването.

През юни обаче увереността сред компаниите отново се понижи, за първи път от изборите. Като причина за тази тенденция анкетираните мениджъри посочват най-вече безизходицата във Вашингтон.

"Компаниите полагат усилия да останат оптимистично настроени. Без конкретни резултати обаче това скоро ще се промени", отбелязва Джак Mозлъм от браншовата организация на малките и средни компании.

Отговорните лица в Конгреса не разполагат с много време. Ако през идните месеци не бъде постигнат напредък по важни въпроси като данъчната реформа или реформата в здравната система, то продължаващата нерешителност на компаниите ще окаже отрицателно въздействие върху производителността, трудовия пазар и нивото на възнагражденията и ще възпрепятства икономическия растеж на страната.

Данъчното законодателство трябва да бъде преработено основно

Републиканците са наясно, че проблемът е неотложен. Те обявиха, че ще се заемат с реформа на данъчното законодателство след ваканцията на Конгреса през август. За първи път от над 30 години те възнамеряват да преработят основно данъчния закон, обхващащ над 5000 страници. Експерти и от двете партии всъщност виждат в тези планове възможност да бъдат запълнени законови празноти и да се създаде ефективна данъчна система.

Въпреки това обаче изгледите за успех са малки. Предвид множеството влиятелни лобистки групи и противоречащи си интереси във Вашингтон едва ли има предложение, което да е политически безспорно и лесно приложимо. Дори сред републиканците в момента няма единомислие как трябва да изглежда новата данъчна система.

Компаниите не искат да допускат дискусиите да се проточват.

"Очакваме данъчна реформа още тази година", заявява Националната федерация на независимия бизнес.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Die Zeit и цитиращите го български журналисти не мълчаха ли съучастнически за изнасилванията в Кьолн 4 дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
balarev
преди 6 години
А може ли поне ЕДНО доказателство, че този води някаква външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
германският вестник Die Zeit, радио Дойче веле и прочие немски "безпристрастни" източници! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още