IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три сценария за бъдещето на Украйна

Олигархичният модел на власт, корупцията и руското влияние спъват развитието на страната, посочва анализатор

15:30 | 19.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За тази цел ще трябва спешно да се проведе съдебна реформа и първата вълна от корумпирани високопоставени служители (депутати, министри и заместник-министри, прокурори, съдии и т.н.) ще отидат в затвора след открити съдебни процеси. Върховенството на закона ще се засили и олигархичният модел ще започне да се превръща в демократичен модел.

Това би разрушило съществуващите монополни схеми в националната икономика и ще отвори пазарите, правейки Украйна привлекателна за чуждестранните инвеститори. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна и ще започне обсъждане на възможността за членство след 2020 г.

ЕС ще потвърди, че реформите в Украйна са задоволителни и ще стартира новия план за икономическа подкрепа за Украйна през есента на 2017 г. Русия бавно ще подготви изтеглянето на войските от Донбас под натиска на западните санкции и нарастващите вътрешни проблеми.

Песимистичен сценарий

Украйна ще потъне в дълбоки вътрешни противоречия. Борбата за намаляващия размер на държавните ресурси между олигархичните групи ще ескалира, което ще доведе до политическа нестабилност, включително предсрочни парламентарни избори, а защо не и президентски, посочва се в анализа.

Ще се стигне до масови вътрешни протести, частично вдъхновени от различни олигархични групи, които пък ще доведат до сериозни вълнения, конфликти с полицията или националната гвардия и цивилни жертви. Украйна може отново да премине към нова вътрешна революция въз основа на войната между различните олигархични групи, които ще се опитат да потърсят подкрепа от външни играчи (ЕС, САЩ и Русия).

Това ще направи държавната система още по-малко ефективна и икономическото, социалното и технологичното развитие ще се провалят, както и интеграцията в ЕС и НАТО. Украйна ще следва модела на страните от третия свят, създавайки голям брой рискове за сигурността в региона за всички свои съседи.

Русия ще използва тази ситуация и ще се опита да започне нова военна офанзива в Донбас или да установи контрол над украинските власти чрез политически, икономически, медийни и други начини на манипулация.

Реалистичен сценарий

Този сценарий е най-вероятният и ще комбинира елементи от другите два. По-вероятно е сегашното украинско правителство да продължи да реформира страната, но с бавен темп, да подготви основанията за контрол над ключови медии, както и да продължи да упражнява контрол над големите икономически и финансови ресурси в страната.

Основният политически партньор ще продължи да бъде партията на Националния фронт. Олигарсите ще пренасочат бизнеса на запад. Правителството ще се опита да се бори с корупцията на ниско и средно ниво, но безнаказаността за корупцията по високите етажи на властта ще остане.

ЕС и НАТО все пак ще продължат да подкрепят Украйна, но без дълбока интеграция при отсъствието на структурни промени. Украйна бавно ще се движи по пътя на развиващата се демокрация, но пътят ще бъде дълъг и болезнен. Накрая може да бъде постигнато съвместно решение за Донбас в конфликта с Русия, докато въпросът за Крим ще бъде блокиран за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ми то както е тръгнало най добре да се чете Енвесторот наопъки ... каквото кажат , гледай обратното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
"Олигархичният модел на власт, корупцията и руското влияние спъват развитието на страната, посочва анализатор"Ам тоя баш олигарх и корупционер кой го направи президент, руското влияние ли бе? Тия експерти до кога ще им плащат да говорят глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Украйна е измислена държава ...също като Македония и Косово .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 6 години
Наистина трябва да си ***, за да зададеш подобен въпрос. Щото едни умници като теб питаха, ще я има ли България. Е, има я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
dakl
преди 6 години
Въпросъте ще е има ли въобще Украйна , и ако да, в границите на Киевска област или в днешните. Другите сценарии са измукани от пръстите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още