IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на глобализацията

Водещите компании трябва да действат локално, но в глобален мащаб и близо до клиента

13:38 | 25.10.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все още броят на работните места, които се създават след връщане на производство от държави с ниски заплати, е малък. Но расте. Според проучване на организацията Reshoring Initiative, която насърчава идеята за „Произведено в САЩ", от 2010 г. насам в САЩ са преместени 338 000 работни места, като само през последната година броят им е 77 000. Повечето от работните места идват за сметка на Китай. Освен това 2016 г. се очакваше да бъде първата година от седемдесетте години насам, когато в САЩ ще са създадени повече производствени работни места, отколкото в чужбина. На върха на завърналите се са производителите на автомобили, следвани от тези на електронни компоненти и производителите на домакински уреди. Дори и гумените изделия за баня на Celebriducks, чийто асортимент включва и пате за вана с лика на Доналд Тръмп, отново се произвеждат в САЩ.

Една от причините е, че предимството на по-ниските разходи в Далечния изток вече не е достатъчно голямо. Така поне смята консултантът Монтли Хамилън. През 2009 г. той придоби Rural Sourcing, компания, която предлага IT услуги. Компанията е част от разрастващата се индустрия, която предоставя услуги по инкорпориране (инсорсинг) в САЩ – тоест услуги, като разработването на софтуер, което преди това се възлагаше на външни изпълнители в Индия или Източна Европа.

Компанията на Хамилън има седалища в американските щати с ниски разходи за живот. Така той е принуден да плаща по-малко на служителите си, което е решаващо за конкурентоспособността му, казва той. „Почти всички бизнес модели се дигитализират, но ние предлагаме по-прости, изгодни решения за стандартни функции, креативността не е толкова важна“, казва той.

Днес компаниите взаимодействат с клиентите си онлайн. Задачите са по-сложни и трябва да се извършат по-бързо, казва Хамилън. „Разходите са по-малко важни от бързите реакции". Ето защо е съществено преимущество да сте в една и съща часова зона с клиента. Особено, след като предимството на ниските разходи в Азия вече го няма. Американски софтуерен инженер печели два пъти повече от своя индийски колега. Преди десет години разликата бе пет или седем пъти по-голяма.

В допълнение към услугите, в страната се връщат и части от производството. Ако аутсорсингът на iPhone се превърна в най-важния отличителен белег на стария модел за глобализация, производителят на електрически автомобили Tesla е символ на поврата на тази тенденция.

Вместо да изнесе производството в Мексико, където например Ford и General Motors разширяват производството, основателят Илон Мъск построи една от най-големите производствени фабрики в света в Калифорния. А друга – в Невада. Главните задачи там се извършват от машини.

Редица американски мениджъри считат, че изнасянето на производството навън може да доведе до плюсове по отношение на разходите, но и негативи за конкурентоспособността, защото развойната дейност е далече от производството. „Ако производството остане при нас, следващият прототип и следващата иновация ще се появят като от само себе си“, казва Андрю Ливърис, председател на Борда на директорите на DowDupont, по време на своя лекция в Wharton Business School. Ливърис дори е написал книга по тази тема със заглавието Make It in America.

Но тази тенденция не е валидна само за американските концерни. През август т. нар. Speedfactory на Adidas в германското градче Ансбах стартира серийното производство на маратонки. Преди над 20 години компанията закри последния си германски завод за онова време.

И производителят на електроуреди Philips премести още през 2012 г. производството на уреди от Китай в холандския град Драхтен.

Това със сигурност все още не значи края на глобално организираното производство. Председателят на надзорния съвет на консултантския концерн Boston Consulting Group (BCG)  Ханс-Паул Бюркнер стига до извода, че в бъдеще компаниите трябва наистина да действат локално, но навсякъде по света. Който иска да задържи конкурентоспособността си в дългосрочен план, трябва да има представителство в близост до клиентите си. А къде са повечето от тях е ясно - „най-големият ръст днес е в Китай, Индия и Югоизточна Азия“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Уточнител
преди 6 години
Още един *** - Мамин Гоце. Не може да пише, ама акъл дава русофилът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
Уточнител
преди 6 години
Неграмотнико ЧервеноРуски "Тава е", първо научи правописа, а после дращи тъпни във Форума за корпУрациите, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Тава е
преди 6 години
В твърденията на статията има някои не верни опорни точки. Стремежът и реализацията на свръх печалби, от страна на някои корпурации, чрез експлоатация на труда в дисциплинирани нации не е глобализация ! САЩ консумират 5 пъти по-вече, от колкото произвеждат и разликата се допълва с грабителство от целия свят. Това, което се произвежда, ако не се консумира, става безсмислено и не нужно. Този въпрос са разработили безупречно "брадатите братя". На кратко, който може да го разбере, проблемът е в това, че сега Светът е управляван от алчни люде, прескочили своят праг на компетентност и трябва бързо, съвсем скоро , да бъдат сменени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
Стефчо
преди 6 години
Ханс-Паул Бюркнер стига до извода, че в бъдеще компаниите трябва наистина да действат локално, но навсякъде по света. Който иска да задържи конкурентоспособността си в дългосрочен план, трябва да има представителство в близост до клиентите си. А къде са повечето от тях е ясно - най-големият ръст днес е в Китай, Индия и Югоизточна Азия, категоричен е той. е за това говорим. нямаш ли представителство в Китай, нямаш и достъп до най-големия пазар в света. Загубените работни места в Сащ, които са отишли в Азия са към 2 млн., а тука се говори, че са върнати 338 000, което е към 1/6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Американците най-после зеха да проумяват истината за добавената стойност... Дали са се зачели със закъснение в "Капиталът" на чичко Маркс...? Май да... или поне така ги съветваше Стиглиц през 2010... :lol: Но сега им предстои по-трудното - да накарат американците да работят като китайци, щото там вече демокрацията е у 22-ри век и не е ясно кой на кого какво може да казва, без да бъде даден на съд, не ли да му турга заповед... :lol: Те си направиха президента и главнокомандващ на най-могъщата армия на света на май^муна, па си представям каква дисциплина ще цари по заводите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
honaniga
преди 6 години
Забравете за чуждестранни инвестиции в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Тръмп официялно обяви края на глобализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Кога се е случила тази трагедия с ***? Аз поне не знаех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Явно си вносител на китайски стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Трябва спешно да се сложи край на свободното движение на огромни човешки маси от Африка и Близкия Изток към Европа и САЩ на всяка цена. Трябва да се създаде програма за връщане на "навите" имигранти от последните 30-на години обратно в Африка и Арабия доброволно или принудително. Това дали НАФТА ще оцелее не е от голямо значение, не е от никакво пряко значение и дали Китай ще експортно-ориентиран или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още