IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия е в очакване на Тръмп и неговата непредсказуема външна политика

Почти като прелюдия към разрушителен тайфун, предстоящата визита на Тръмп поражда страх, примирение с положението, негодувание и мрачно любопитство

17:42 | 03.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унижение в Южна Корея

Връзките на Тръмп с либералния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, предизвикват доста сериозно безпокойство в страната. Мун встъпи в длъжност през май с надежди за протягане на ръка към Пхенян. Поредицата севернокорейски ракетни и ядрени опити обаче го принудиха да възприеме по-твърда линия. 

Макар че направи всичко възможно да демонстрира координация с Тръмп, напрежението между двата съюзника е очевидно. Тръмп намекна, че Сеул трябва да плати цялата цена на американската противоракетна система, инсталирана на Юг, която мнозина там въобще не желаят. Той също така заплаши да прекрати трудно постигнатото споразумение за свободна търговия между САЩ и Южна Корея, което предишните американски президенти представяха като опора на съюза им. 

На фона на дуела със заплахи между Тръмп и Ким Чен-ун, Мун на няколко пъти настоятелно напомни, че САЩ не могат да предприемат военни действия без съгласието на Сеул. Южнокорейците отдавна се опасяват да не бъдат изтласкани настрани от усилията за справяне със Севера. Този страх стана толкова натрапчив, че дори си има и име: "Подминаване на Корея". Показателно в тази връзка е заглавието на една неотдавнашна статия във всекидневника "Донг-А Илбо": "Ако Мун стане приятел на Тръмп, Подминаването на Корея ще изчезне".

Налице също е и известно недоволство от това, че Тръмп ще прекара повече време както в Китай, така и в Япония, отколкото в Южна Корея по време на турнето си. Южнокорейският опозиционен политик Ан Чол-сук неотдавна изрази разочарование от това, че Тръмп "ще остане само за кратко в Южна Корея - страната, пряко въвлечена в проблема на Корейския полуостров, погълнал вниманието на света. От това остава наистина лош привкус - нашата страна е унижена".

"Кралят на Китай"

По време на президентската си кампания Тръмп спечели овации с нападките си срещу Китай, че крадял работни места от американците и не използвал влиянието си, за да възпре ядрените амбиции на своя съюзник Северна Корея. Като президент обаче Тръмп се умилква на китайския лидер Си Цзинпин, наричайки го "много добър човек" и дори "крал на Китай". 

„Действията на Тръмп в известен смисъл са благоприятни за управляващата Китайска компартия“, смята експертът по Азия Робърт Дюжарик. Той озадачи мнозина в света за намеренията на Вашингтон, обявявайки се срещу институции, които служат на американските интереси и накърняват тези на Китай. Тръмп например изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, замислено отчасти като противодействие на Китай. 

По време на обиколката си Тръмп може да притисне Китай за търговските бариери и за по-успешно прилагане на санкциите, въведени от ООН срещу Северна Корея. Той обаче може да разчита на кралско посрещане в Пекин, включително и на ласкателно отразяване от медиите и на бляскави церемонии, които ще имат за цел да му демонстрират китайската мощ. 

Влияние в Япония

Японският премиер Шиндзо Абе може би е азиатският лидер, който е най-уверен в стабилността на отношенията си с Тръмп. Той бе един от първите, поздравили Тръмп с избирането му за президент, с явното желание да установи "топла връзка" с най-важния съюзник на Токио. Тръмп от своя страна повдигна въпрос, който е важен за Абе: предишните отвличания на японски граждани от Северна Корея.

Има известно безпокойство в Токио относно резките изказвания на Тръмп за търговията, и заради евентуални военни действия на САЩ срещу Северна Корея, които могат да застрашат Япония. Абе обаче избягва да се конфронтира с Тръмп, най-малкото публично.

Програмата за посещението на Тръмп, включваща игра на голф, частни банкети и аудиенция при императора, "има за цел не само да даде явни свидетелства за тясното партньорство, но също и да бъдат избегнати всякакви неудобни въпроси, като търговията например", писа неотдавна Даниъл Снайдър - експерт по Източна Азия в Станфордския университет. 

"Главните съветници на Абе твърдят, че имат влияние върху Тръмп, за което други съюзници на САЩ им завиждат, - каза Снайдър. - Тази близост обаче се дължи на факта, че Абе съзнателно и по всякакъв начин избягва да поставя под въпрос политиката на Тръмп. Няма ли да изчезне неговото влияние в момента, когато той възрази на Тръмп?".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още