IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск протестите в Иран да върнат на власт хардлайнерите?

Икономическият климат в страната подклажда безредиците заради плачевното състояние на голяма част от населението, безработицата и липсата на инвестиции

22:09 | 04.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водачът на Зелените знае по-добре от всички демонстранти, че демокрация се постига чрез избори, а не с лозунги по улиците, допълва Алтаха.

Същевременно най-яростните регионални противници на Иран - Саудитска Арабия и Израел, трескаво търсят признаци на уязвимост и неминуема промяна в техния враг след едноседмичната протестна вълна. Те обаче възприеха коренно различни подходи в реакциите си на безредиците. 

Саудитски официални лица досега не са направили никакви официални изявления относно протестната вълна, може би поради опасения това да не се изтълкува като намеса. Израел, обратно, възприе много по-смел подход, включително и опит да се обръща директно към протестиращите в Иран. Във видео, публикувано онлайн в понеделник, премиерът Бенямин Нетаняху възхвали "куража" на протестиращите за свобода в Иран и заклейми "жестокия режим" там, който харчи милиарди долари, "сеейки омраза". "Този режим отчаяно се опитва да сее омраза между нас, но няма да успее", подчерта той.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини враговете на страната му, че подклаждат избухналите преди седмица протести срещу скока на цените на храните, които обхванаха десетки по-малки градове и селища из страната. Онези, които той очевидно имаше предвид - Израел, САЩ и Саудитска Арабия, са отдавнашни противници на теократичното, предвождано от духовници управление, и с нетърпение очакват, а дори и подклаждат, драматична промяна там. Протестите обаче като че ли изненадаха както иранците у дома, така и страните от региона, САЩ и европейските държави.

Президентът Доналд Тръмп обяви подкрепата си за излезлите на улицата, казвайки, че е "време за промяна", а американският посланик в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон иска да засили гласовете на протестиращите. Не е ясно обаче доколко чуждестранни изявления за подкрепа могат да повлияят за промяна на мнението на някого в самия Иран.

Саудитска Арабия и Израел смятат Иран за заплаха в региона, отнасят се подозрително към ядрената програма на ислямската република и са обезпокоени от програмата за ракети с голям обсег. Саудитците се опитват почти безуспешно да предотвратят разширяването на иранското влияние и обвиняват Техеран, че подкрепя шиитските бунтовници в Йемен, както и че ги е снабдил с ракетите, с които те обстрелваха кралството наскоро.

Израел води поредица от войни срещу ливанската "Хизбула" и палестинската "Хамас" - две организации, подкрепяни от Иран, и нанася въздушни удари срещу предполагаеми ирански оръжейни доставки за "Хизбула".

Официално Саудитска Арабия като че ли заема изчаквателна позиция и избягва да подкрепя протестиращите с изявления, които биха валидирали обвиненията на Хаменей. САЩ може би се харесват на част от иранското общество, но иранците недолюбват Саудитска Арабия заради доминиращата там ултраконсервативна сунитско-мюсюлманска интерпретация, която хули шиитите. Кралството вероятно очаква администрацията на Тръмп да поеме лидерската роля - чрез засилване на санкциите или чрез действия в ООН.

Саудитски коментатори в проправителствените медии дават най-ясна представа за официалните държавни мнения за иранските протести. Коментар във вестник "Ал Рияд" в сряда отбелязва, че иранците "искат край на режима... и нов режим, който да им даде правата да водят достоен живот, какъвто те заслужават". Друг коментар във вестник "Оказ" посочва, че опитите на Иран да изнася своята революция в чужбина след 1979 г. отново са завладели умовете на шиитските духовници, управляващи страната.

Абдулрахман ал Рашид - видна саудитска медийна фигура с тесни връзки с кралския двор, е по-предпазлив. В коментар на английски и арабски в просаудитски медийни сайтове той предупреждава, че регионът не може да си позволи повече хаос. "За страните от региона, особено арабските страни, идеалният сценарий би бил режимът да не рухне, а да промени външната си политика и да прекрати агресивните си изблици", пише той.

Антиамериканските, антисаудитски и антиизраелски възгласи са съществен елемент от иранските протести. "Смърт на САЩ", "Смърт на Израел" и "Смърт на Ал Сауд" (визирайки управляващата династия в Рияд) са все редовно срещани лозунги на демонстрациите.

Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Има такъв риск и е много вероятно точно това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още