IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, икономиката не е "астрология за момчета"

Стереотипите за икономиката трябва да бъдат разбити, за да не бъде изопачавана нейната социална, политическа и емпирична роля

17:29 | 14.01.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Така че докато астрологията е псевдонаучна глупост, то икономиката често пъти е също толкова практично приложима и точна, колкото естествените науки. Нещо повече – много често в днешно време икономиката не поставя на първо място теорията. Напротив, през последните десетилетия полето й стана много по-емпирично. Икономистите изучават влиянието на ваучерите за транспорт върху доходите, ефекта на минималната работна заплата върху заетостта и този на майчинството върху икономическата сигурност.

Тези, както и много други съществено важни и своевременни въпроси, могат да получат своите много по-надеждни отговори посредством емпиричната икономика.

Прямите и прецизни изследователи, които проучват данни и обръщат внимание на подробностите в статистическата методология, не си губят времето и не заслужават да бъдат наричани астролози. 

Но тогава защо негативните стереотипи продължават да битуват? Професорът по право от Университета в Кънектикът Джеймс Куак има отговор на този въпрос. В продължение на десетилетия група от изследователи в аналитични организации, политически съветници, експерти и неколцина тласкани от идеологическите си разбирания академици публикуват „разговорни“ версии на икономически теории, които имат малко общо с това, което хората в академичните общности наистина правят или мислят. В тази карикатурна версия на икономиката пазарите винаги работят без проблеми, данъците и регулациите винаги са нещо лошо, неравенството е без значение, монополът не е заплаха, а бизнесмените са напълно рационални човешки същества. 

Този вид либертарианска „поп“ икономика, наречена от Куак „икономизъм“, предизвиква недоволство сред сериозните академици в областта, които с тъга виждат как техните теории и емпирични резултати са изопачени или пренебрегнати, често пъти клонейки политически вляво. 

Стереотипът, създаден от икономизма, без съмнение е отговорен по равно за мненията както на Сас, така и на Раян. За да може икономиката и икономистите да имат по-позитивно влияние върху дискусията по въпроса, това вкоренено разбиране трябва да отиде в коша за боклук.

Политиците и писателите трябва да са по-добре запознати с точната, пряма, водена от фактите природа на по-голяма част от съвременната икономика. Самите икономисти също трябва да положат повече усилия, за да образоват обществеността по въпроса. Икономиката може да има много недостатъци, но със сигурност не е астрология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 4
Bobacho
преди 6 години
Според мен астрологията е доста по-точна от икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
SickSix
преди 6 години
Като се абстрахирам, въпреки че ми е трудно, от феминистките коментари в статията и изводите за дискриминация без никакво логическо покритие, като цяло съм съгласен, че е смешно икономиката да се сравнява с астрологията, но определено имат някой сходни черти. Незнам кои икономисти са се почувствали засегнати от това, че теориите им били пренебрегвани, но само за пример ще дам г-н Щиглиц - Нобелов лауреат по икономика, световно признат експерт по икономика твърдеше няколко дни преди изборите в САЩ, че световната икономика щяла да рухне ако Доналд Дък, опа Тръмп спечели. Тезата му и много други сходни бяха излъчвани по Блумбърг, Файненшъл таймс и др., след това превеждани и публикувани в Инвестор. Е, мисля че е очевидно, че нито световната икономика, нито тази на САЩ или долара са "сринати", дори напротив говори се само за растежи, бумове и т.н. Макар и сравнението с астрологията да е неподходящо, не бих нарекъл икономиката - точна наука, нито пък примерите в статията - убедителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още